Radošās pašnodarbinātās personas dīkstāves laikā varēs saņemt 500–1000 eiro atbalstu no VKKF mērķprogrammas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vadības grupa uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam 28. janvārī lēma atbalstīt Kultūras ministrijas (KM) virzīto priekšlikumu par atbalstu dīkstāvē esošajām radošajām pašnodarbinātajām personām 500–1000 eiro mēnesī atkarībā no līdzšinējiem ienākumiem, informēja KM pārstāvji. 2 miljonus eiro vērto atbalsta programmu pēc tās nosacījumu apstiprināšanas valdībā administrēs Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF).

“Analizējot datus par to, kā pašnodarbinātās radošās personas kvalificējas universālajiem atbalsta mehānismiem, ir skaidrs, ka tie kultūras nozarē nesasniedz savus mērķus. Uz to norāda gan VID sniegtā informācija, gan pašnodarbināto radošo personu organizāciju sniegtie dati. Ja pieprasījumu skaits pārsniegs iezīmēto finansējuma apjomu, vērsīsimies ar atkārtotu finanšu pieprasījumu,” norādīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība).

Kā norādīja KM, pēc Pašnodarbināto mūziķu biedrības sniegtajiem datiem tikai 2% ir saņēmuši atbalstu pašnodarbinātajiem paredzētajās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrētajās otrās kārtas programmās. 35% respondentu no pašnodarbinātajiem, pašnodarbinātajiem uz autoratlīdzību līguma pamata, saimnieciskā darba veicējiem, patentmaksas maksātājiem, individuālajiem komersantiem, SIA vai mikrouzņēmuma īpašniekiem nemaz nav pieteikušies un nepretendē uz kādu no atbalsta instrumentiem, kā biežāko iemeslu minot nespēju izpildīt noteiktos kvalifikācijas kritērijus – neatbilstība Ministru kabineta noteikumu prasībām, zems dīkstāves apmērs, jo 2020. gada 3 ceturkšņa ienākumi, no kuriem aprēķina atbalstu, ir minimāli (vasaras periodā sektora darbībai tika saglabāti ierobežojumi), dīkstāve tiek aprēķināta tikai no viena personas ienākuma veida (saimnieciskā darbība vai mikrouzņēmums).

Pēc KM veiktajiem aprēķiniem VKKF atbalsta programmai “Radošo personu nodarbinātības programma” šī gada 1. pusgadā varētu pretendēt 1622 radošās personas, kuru darbība ir kultūras jomā noteikto Covid-19 ierobežošanas pasākumu dēļ ir apturēta.

KONTEKSTS:

Latvijas uzņēmējiem pašreizējās ārkārtējās situācijas laikā ir trīs finansiālā atbalsta veidi – dīkstāves pabalsti, subsidētas darbavietas un vienreizējā subsīdija apgrozāmajiem līdzekļiem. Nolemts apgrozāmo līdzekļu subsīdijas programmā atteikties no nozaru ierobežojuma un samazināt atbalsta saņemšanas kvalifikācijas kritērijus.

Joprojām ir spēkā virkne atbalsta pasākumu nodokļu jomā, kas stājās spēkā šā gada martā, pirmās ārkārtējās situācijas laikā, piemēram, nodokļu samaksas termiņa pagarināšana līdz trim gadiem, ātrāka PVN pārmaksas atmaksa, iespēja nemaksāt iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumus u.c.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti