Kultūra

Kultūras akadēmija kārto Rīgas cirka arhīvu un plāno intervēt bijušos māksliniekus

Kultūra

Koncerttūri pa Latviju šonedēļ uzsāk akordeonu trio "Balcardions"

Tallinas ielā top radošais kvartāls bijušajā Sanitārā transporta autobāzes teritorijā

Radošajā kvartālā pārdzimst bijusī Sanitārā transporta autobāzes teritorija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ilgus gadus stāvējusi tukša, nu sāk atdzīvoties bijusī Sanitārā transporta autobāzes teritorija, jo tur top Tallinas ielas radošais kvartāls. Sākot no aprīļa, notikumi uzņems lielākus apgriezienus, bet šobrīd darbu sākusi viena no ēkām, kur izveidota izstāžu zāle, un šo ceturtdien, 25.janvārī, tajā atklās jaunu izstādi „Pasauļu vērotājs”. Izstāde apvienos dažādus mākslas žanrus, būs izvietota pa visām izstāžu zāles astoņām istabām, un tās autori ir mākslinieki Laura Prikule un Andris Indāns.

Kaspars Lielgalvis, viens no radošā kvartāla idejas īstenotājiem, vienīgajā kvartāla apdzīvotajā ēkā rāda: "Te ir izeja uz pagalmu. Te var nedaudz redzēt to apjomu, ko mēs vēlamies vasarā jau darbināt. Tur pa kreisi, var redzēt, ir lielās garāžas, kur darbosies festivāla „Sansusī” organizētāji."

Pirmā apdzīvotā ēka tā ir tādēļ, ka tajā vienīgajā darbojas apkure. Pa logu daļēji redzama arī pārējā teritorija – kopumā tās ir astoņas ēkas ar kopējo kvadratūru – četri tūkstoši kvadrātmetru.

„Šī ir bijusī Sanitārā transporta autobāze, kas, es precīzi nezinu, cik gadus, ir stāvējusi tukša. Pagājušajā gadā šis īpašums nonāca privātīpašnieka rokās, un viņi uzmeklēja „Free Riga” – biedrību, kas cenšas atdzīvināt tukšās ēkas Rīgā, un piedāvāja šīs tukšās telpas nākamajiem trim gadiem ņemt savā aizgādnībā," klāsta Kaspars Lielgalvis.

Ideja ir, ka tukšās ēkas un pārējo teritoriju piepildīs visdažādāko žanru laikmetīgā māksla. Ar pilnu sparu tas sāksies no aprīļa, bet šobrīd vienīgajā apdzīvotajā, apkurinātajā ēkā jau notiek izstādes. Tā ir bijusī Šaha skolas ēka.

Kaspars Lielgalvis: „Ēka ir ļoti savdabīga, ir ļoti daudz caurstaigājamu telpu, kurām pielietojums izstādēm ir ļoti labs."

Idejas īstenotāji gan radikāli mainījuši telpu atmosfēru, dzelteni un rozīgi krāsotās sienas pārkrāsojot pelēkas, kas ir visneitrālākā krāsa mākslas darbu izstādīšanai.

Kopumā ēkas pirmajā stāvā ir astoņas telpas, kurās tikko noslēgusies pirmā izstāde un nu būs kārta otrajai – skaņu mākslinieka Andra Indāna un vizuālās mākslinieces Lauras Prikules kopīgajam projektam „Pasauļu vērotājs”.

Izstāde veidota kā audio, video, teksta un vēl citu mākslas žanru saplūsme, un tās mērķis ir aicināt paraudzīties uz mūsu dzīvi no nedaudz citādas perspektīvas nekā ierasts,

lai pārdomātu, vai tiešām mēs nevaram dzīvot gudrāk, dabiskāk un atbildīgāk, lai nepārvērstu zemi par izdegušu tuksnesi savu bezatbildīgo iegribu un nesaprātīgā patēriņa dēļ.

Viens no pirmajiem impulsiem izstādei radies, māksliniekiem pirms diviem gadiem uzturoties Spānijā, stāsta Laura Prikule: „Spānijā mēs nokļuvām tādā siltumnīcu pasaulē, un tur bija kaut kāds ļoti tiešs blieziens, kā visa tā agro industrija funkcionē un izsmeļ zemi tā, ka tur paliek tikai tuksnesīga augsne."

Projekta ideju tālāk mākslinieki jau izstrādāja Latvijā, mākslas rezidencē Ruckas muižā, un tās attīstībai īpaši palīdzēja sadarbība ar Vides risinājumu institūtu, ļaujot darbā izmantot dažādas tehnoloģijas, kā, piemēram, termokameras.

Centrālais tēls izstādē ir kamielis Sultans, caur kuru simboliskā veidā mākslinieki aktualizē mūsdienu ekosistēmas problemātiku, bet svarīgi ir arī daudzi citi tēli, to vidū, piemēram, planktona pasaule, bišu pasaule un vēl citas.

Mākslinieki uzskata – ir pat ļoti vērts šīs paralēlās pasaules pavērot, tajās iedziļināties, jo tas arī mums cilvēkiem var ļoti daudz ko palīdzēt saprast un atklāt par sevi un savu misiju šajā pasaulē, stāsta Andris Indāns: „Mēs ieskicēsim šajā izstādē dažādas blakus esošās pasaules pavisam neierastākā veidā, aicināsim tās vērot un atrast jaunas perspektīvas, kā skatīties uz savu esību. Šīs pasaules atklāj jaunu potenciālu šajā pārapdzīvotības un ikdienišķuma vidē."

Audiovizuālo izstādi „Pasauļu vērotājs” topošā Tallinas ielas radošā kvartāla Izstāžu mājā atklās ceturtdien, 25.janvārī, tā izvietota pa visām astoņām izstāžu zāles telpām, un ieeja tajā ir brīva.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti