Radio raidījumam «Tīrkultūra» – jauna interneta audio galerija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Covid-19 krīzes laikā, kad mūzikas dzīve ir bijusi ierobežota un dzīvās mūzikas koncerti atcelti uz nenoteiktu laiku, radio pārraides “Tīrkultūra” veidotāji aicina apmeklēt jaunu interneta radio platformu Latvijas laikmetīgajā kultūrvidē – interneta audio galeriju “Negaidītie avoti”

Kā paziņojumā medijiem skaidroja audio galerijas idejas autori, “Tīrkultūras” audio galerija “Negaidītie avoti” ir skaņu kolāža un organisks paplašinājums radio pārraidei Latvijas Radio 3 ēterā.

Audio galerijā apmeklētājus gaida, galerijas autoru vārdiem, neparedzamas skaņu virknes, dzejas lasījumi, intervijas ar 21. gadsimta komponistiem un laikmetīgās mākslas māksliniekiem.

Galerijā klausāmas gan tiešraides translācijas, kas sakrīt ar “Tīrkultūras” epizožu pirmatskaņojumiem, un izskanējušo raidījumu atkārtojumi, gan dažādu noskaņu mūzikas kompilācijas, pieskaņotas dažādiem diennakts laikiem un īpaši kūrētas tematiskas radiopārraides svētkos un nedēļas nogalēs.

Sākot no 2020. gada decembra ik piektdienas vakaru pulksten 21.00 galerijas interneta vietnē būs dzirdamas dažādu mūzikas un mākslas personību īpaši sagatavotas viesepizodes: 11. decembrī daudzveidīgu žanru mūzikas un skaņu izlasi īpaši “Negaidīto avotu” audio galerijai piedāvās skaņu mākslinieks, datorspēļu entuziasts un performanču mākslinieks ''TV Maskava'' sadarbībā ar mākslinieku apvienību “GolfClayderman”, 18. decembrī – mūzikas žurnālists, kritiķis un dīdžejs Uldis Rudaks, 25. decembrī – festivāla “Skaņu mežs” organizators Viestarts Gailītis, 30. decembrī – skaņu mākslinieks “R_R_” (Reinis Ramans), savukārt Jauno gadu varēs sagaidīt ar džeza mūziķa, pasniedzēja un instrumentālista Denisa Paškeviča raidlaiku 1. janvārī.

2020. gadā “Tīrkultūra” ir īstenojusi 35 iknedēļas radiopārraides, kas apkopotas un klausāmas audio galerijā – intervijas ar radošām kultūras personībām (komponisti Annu Ķirsi, aktrisi Elvīru Baldiņu, modes mākslinieku Henriku Vibskovu, RIBOCA 2 kuratori Rebeku Lamaršu-Vadelu un citiem), gan muzikologa Dāvja Eņģeļa veidotās pārraides par 21. gadsimta komponistiem (Mereditu Monku, Annu Ķirsi, Ruyichi Sakamoto), gan sarunas ar Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles RIBOCA 2 dalībniekiem. Sazobē ar aktuālajiem notikumiem pasaulē un Latvijā veidotas dažādu vieskuratoru radītas tematiskās epizodes, kas veltītas ASV prezidenta vēlēšanām, Baltkrievijas protestiem un “Black Lives Matter” kustībai ASV, tiešraides no Latvijas Laikmetīgās mākslas centra organizētā festivāla “Survival Kit”, kino mūzikai veltītu epizodi sadarbībā ar Rīgas Starptautisko kino festivālu Riga IFF un daudziem citiem.

“Tīrkultūra”

“Tīrkultūra” ir nevalstiska, starpdisciplināra laikmetīgās kultūras platforma, kuras galvenais izteiksmes līdzeklis ir skaņa. Tā aizsākās 2015. gadā kā radiopārraide komercradio ēterā Rīgā, Latvijā. Tās dibinātāji ir modes mākslinieks Rolands Pēterkops, skaņu mākslinieks Reinis Semēvics un mūziķis Jānis Šipkēvičs. Šobrīd “Tīrkultūras” kodolu veido modes mākslinieks Rolands Pēterkops, skaņu mākslinieks Reinis Semēvics, producente Linda Pēterkopa un projektu vadītāja Māra Žeikare.

Kopš 2016. gada septembra kā skaņu mākslas un kultūras iknedēļas radiopārraide klausāma Latvijas Radio 3 ēterā. “Tīrkultūra” atskaņo alternatīvi laikmetīgo, bieži iepriekš nepopularizētu mūziku un iepazīstina ar tematiskām kultūras parādībām, dažādiem mākslas žanriem un idejām, sākot no viduslaiku polifonijas un 20. gadsimta minimālisma līdz spēcīgākajiem mūzikas māksliniekiem šodien.

“Negaidīto avotu” galerija ir nekomerciāla un neatkarīga interneta audio galerija, pieejama vietnē www.tirkultura.net. Platformas mērķis ir veicināt Latvijas kultūras vides attīstību un tās sasaisti ar starptautisko laikmetīgās mūzikas, mākslas un kultūras kontekstu, sadarboties ar dažādu mākslas jomu pārstāvjiem un institūcijām Latvijā un ārvalstīs un producēt alternatīvas jaunākās mūzikas radio pārraides un koncertnotikumus, lai Latvijas publikai sniegtu bagātu laikmetīgās kultūras piedāvājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti