Pušmucovas baznīcā skanējumu atgūst senās ērģeles

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Īstu Ziemassvētku laika dāvanu ir saņēmusi Pušmucovas katoļu baznīcas draudze – par ziedotajiem līdzekļiem atjaunotas un savu skanējumu atguvušas vairāk nekā simts gadus vecās ērģeles. 4. decembrī dievnamā notiks pateicības mise un ērģeļmūzikas koncerts. 

Vēlā vakarā, kad Pušmucovā viesojas Latvijas radio, Jaunavas Marijas pasludināšanas Romas katoļu baznīcā deg gaisma un skan ērģeles. Mūra baznīca celta 1852.gadā. Savukārt ērģeles uzstādītas pirms 111 gadiem. Tās laika gaitā sākušas skanēt aizvien sliktāk, un bija skaidrs, ka jāmeklē meistars un instruments jālabo.

"Strādājot 21 gadu pie šīm ērģelēm, es konstatēju, ka skan aizvien mazāk reģistru, aizvien vairāk ir blakustoņu. Pavasarī ērģeles sāka dūkt kā lidmašīna un arī pēdējie divi reģistri vairs nestrādāja," stāstīja ērģelniece Ināra Dovgiallo.

Pušmucovas baznīcā skanējumu atgūst senās ērģeles
00:00 / 05:08
Lejuplādēt

"Tām ir tikai viena roku klaviatūra, tām nemaz nav pedāļklaviatūras. Tām ir septiņi reģistri jeb septiņas balsis. Un platības ziņā tās ir nedaudz šaurākas par tādu kārtīgu divguļamo gultu, bet augstumā ir tuvu pie 4 metriem," teica Pelše.

Meistars stāstīja, ka ērģeles ir postījuši ķirmji.

"Ērģeles kukainis [ķirmis] papostījis nedaudz. Bija sagrauzta daļa no tām membrānām, kas darbina ventiļus, kas darbina pašu ērģeļu tehnisko pusi, un līdz ar to kādi taustiņi arī nedarbojās.

Vajadzēja iztīrīt arī putekļu un gružu kārtu no stabulēm, jo tā putekļu kārta bija tik liela, ka mazās stabules bija vienkārši apklusušas," skaidroja meistars.

Pušmucovas baznīcas ērģeļu remontam nepieciešamos līdzekļus ziedoja pārsvarā vietējās draudzes locekļi. Kā uzsver Ināra Dovgiallo, lai arī draudzē cilvēku nav tik daudz kā tas bija agrāk, ērģeļu atjaunošanai un apkopei savākt naudu tomēr izdevās.

"Šīs brīnišķīgās skaņas nav skanējušas tik kupli, tik skaisti no kara gadiem, kad ērģelēm bija savs ziedu laiks. Šo svētdien būs pateicības mise visiem tiem cilvēkiem, kuri bija atsaucīgi un ziedoja gan mazākas, gan lielākas summas mūzikas instrumentu karalienes remontam. Es saku, ka Jēzus ir mūsu baznīcas sirds, bet ērģeles ir sava vieda dvēsele, kas padara dievkalpojumu skaistāku," atzinās ērģelniece Ināra Dovgiallo.

Ērģelnieks un ērģeļu meistars Jānis Pelše atklāja, ka Varšavā būvētās nelielās ērģeles, ir saglabājušās diezgan labā stāvoklī un pēc apkopes un sakārtošanas vēl skanēs ilgi.

Otrajā adventē pēc dievkalpojuma Pušmucovas baznīcā notiks ērģeļmūzikas koncerts. Koncertēs Jānis Pelše – Latvijā pazīstams ērģelnieks un ērģeļu meistars, ar kura palīdzību Pušmucovas baznīcas senās ērģeles atguvušas savu majestātisko skanējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti