Pusaudžu un bērnu vidū populārā vietne «TikTok» cenzē lietotājus, kurus varētu apsmiet

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pusaudžu un bērnu vidū populārā vietne “TikTok”, kurā var publicēt īsus video ar mūziku, cenzē lietotājus, kas varētu būt ar invaliditāti, netradicionālu seksuālo orientāciju vai lielāku svaru. Šādus lietotājus atlasa pēc stereotipiskām pazīmēm. Cilvēku ar invaliditāti un netradicionālu seksuālo orientāciju pārstāvji atzīst, ka šī pieeja ir ačgārna.

Pusaudžu un bērnu vidū populārā vietne «TikTok» cenzē lietotājus, kurus varētu apsmiet
00:00 / 04:36
Lejuplādēt

Vietne “TikTok” ir pasaulē šobrīd visstraujāk augošais sociālais medijs. To izmanto vairāk nekā 800 tūkstoši lietotāju. Uzņēmuma “Golin” digitālās daļas vadītājs Raimonds Grasmanis stāsta, ka tas vairāk paredzēts jauniešiem un bērniem. Visvairāk to izmanto bērni vecumā līdz sešpadsmit gadiem. Vietnē var taisīt īsus video, kombinēt ar mūziku un dažādiem efektiem.

“Pieņemsim, mēs ar draugiem skeitojam un visi pēc kārtas taisa trikus. Es tos trikus nofilmēju, tad es samontēju tajā platformā kopā, uzlieku fonā mūziku, un tad izveidojas tas video. Tāds samontēts, piecpadsmit sekundēs. Tā tas faktiski strādā, bet lielākoties jau tur taisa visādus jokus. Piemēram, ir Dona dziesma un tad pie tās dziesmas jokojas,” stāsta Raimonds Grasmanis.

Platforma ir īpaši populāra skolas vecuma bērnu vidū. Nav precīzi zināms, cik daudzi to izmanto Latvijā, jo nav iespējams iegūt datus par lietotājiem zem 16 gadu vecuma. Tomēr sociālo mediju eksperts uzsver, ka to lieto daudzi. Ievietotos video redz ne tikai profila sekotāji, bet arī citi lietotāji kopējā ziņu plūsmā. Tā savukārt rāda video, kuru ievietotāji atrodas no lietotāja konkrētā diapazonā. Respektīvi, šīs publikācijas itin viegli var sasniegt cilvēkus, par kuru eksistenci lietotājs pat nenojauš.

Grasmanis uzsver: “Kā jau jebkurā platformā, viss ir atkarīgs no tā, kādu saturu tur publicē. Un, protams, bērni ir diezgan nežēlīgi un apcelšana ir ļoti populāra lieta. Vienmēr ir jārēķinās, ka var būt negatīvi komentāri, ko varbūt nemaz neņemt vērā.”

Decembra sākumā britu laikraksts “The Guardian” rakstīja, ka “TikTok” veidotāji izdomājuši veidu, kā samazināt apsmiešanas risku.

Ar mākslīgā intelekta un moderatoru palīdzību atpazīst cilvēkus, kas varētu būt riska grupā – cilvēkus ar invaliditāti, netradicionālu seksuālo orientāciju vai lieko svaru – un šo lietotāju saturu nav iespējams atrast kopējā ziņu plūsmā. Tātad video, ko ievieto šie cilvēki, ir redzami tikai viņu tiešajiem sekotājiem.

Grasmanis uzskata: “Šis nav pats labākais veids pilnīgi noteikti, kā to darīt, jo skaidrs, ka tas kaut kādā ziņā ir to cilvēku diskriminēšana. Bet tagad tas viss ir attīstījies līdz tam, ka tas mākslīgais intelekts ir ļoti gudrs. Un tas, kā es to redzu, ir ļoti cītīgi filtrēt to, ko cilvēki komentē. Respektīvi, nevis ierobežot to satura veidotāju, bet tos, kas komentē.”

Latvijas Radio uzrunāja cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizāciju “Sustento”. Organizācijas projektu vadītāja Liene Purmale stāsta, ka naida runa pret dažādām cilvēku grupām sociālajos medijos ir ļoti izplatīta. Un tas bieži vien noved arī pie naida noziegumiem. Viņa atzīst, ka vietnes “TikTok” pieeja ir balstīta maldos un stereotipos.

“Dažos gadījumos, pat ja tas video sasniedza noteiktu skatījumu skaitu, viņš tika automātiski iedalīts “nav rekomendēts skatīt” sadaļā. Līdz ar to iespēja šiem video sasniegt skatītājus ir ļoti maza.

Ir jāsoda huligāns, nevis upuris. Jo šajā gadījumā “TikTok” gribot negribot sodīja upuri.

Tā kā – iebāzīsim galvu smiltīs un izliksimies, ka viņu nav. Tad arī tā huligānisma nebūs un viss būs kārtībā,” situāciju skaidro Purmale.

Viņa uzsver, ka šis ir milzīgs solis tālāk no pieņemošas sabiedrības. Līdzīgs viedoklis ir arī LGBT nama pārstāvim Kasparam Zālītim. Viņš uzskata, ka šāda pieeja ir nepieņemama, jo tā ir nevis cīņa ar problēmu, bet tās izolēšana.

“Tas mani nepārsteidz. Un es būtu diezgan uzmanīgs, izmantojot šo platformu tieši jauniešu vidū. Pēc manas pieredzes, tas, kā mēs strādājam ar “Facebook” un “Youtube”, ir tas, ka šie cilvēki var ziņot par aizskārumiem, par naida runu. Abas šīs vietnes diezgan ātri reaģē uz šo, noņem komentārus un smagāku komentāru gadījumā arī bloķē lietotāju," vērtē Zālītis.

LGBT nama pārstāvis atgādina, ka vajag ziņot par naida runas gadījumiem sociālajos medijos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti