Panorāma

Sākusies Finanšu izglītības nedēļa

Panorāma

Latvieši triumfē Berlīnē

Trešā Purvīša balva - māksliniekam Andrim Eglītim

Purvīša balvu saņēmis mākslinieks Andris Eglītis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Purvīša balvas 2013. ieguvēju žūrijas vārdā šovakar svinīgā pasākuma laikā paziņoja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce un muzeja patrona SIA „Alfor” valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns. Līdz ar šo apbalvojumu mākslinieks iegūst arī vērienīgo naudas balvu – 20 tūkstošus latu. Tā informā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pārstāvji.

Trešās Purvīša balvas ieguvēju noteica starptautiska žūrija deviņu cilvēku sastāvā. Lēmumu par Purvīša balvas 2013 laureātu žūrija pieņēma slēgtā sēdē pēc izvērstām diskusijām nepilnu četru stundu garumā, izvērtējot visu astoņu finālistu – Harija Branta, Andra Brežes, Ivara Drulles, Andra Eglīša, Miķeļa Fišera, Andreja Granta, Gļeba Panteļejeva un Kriša Salmaņa darbus izstādē.

„Izvēle kā allaž nebija viegla. Lēmumu žūrija pieņēma, balsojot divās kārtās. Andris Eglītis ir pārliecinoši stabils autors, kurš savā mākslinieciskajā darbībā atklāj spēju radoši attīstīt latviešu glezniecības tradīciju un to pārradīt jaunā kvalitātē satura, formas un pielietojamo materiālu valodā. Žūrijas diskusijās vairākkārt tika uzsvērti tieši Eglīša nepārtrauktie radošie meklējumi un eksperimenti, tas, ka viņš neapstājas pie sasniegtā, bet vienmēr meklē jaunus veidus un ceļus, kā izpaust mākslā to, kā sajūt šo pasauli,” stāsta žūrijas priekšsēdētāja, LNMM direktore Māra Lāce. Jāatgādina, ka Andris Eglītis bija arī kandidāts uz pirmo Purvīša balvu 2009. gadā un ir viens no visbiežāk nominētajiem māksliniekiem.

Andris Eglītis Purvīša balvai 2013. tika nominēts un finālā pēc ekspertu vērtējuma tika virzīts par personālizstādi „Zemes darbi”, kas bija izstādīta Mūkusalas Mākslas salonā 2011. gadā un kur bija aplūkojami viņa glezniecības darbi un instalācijas (02.09.–08.10.2011).

Purvīša balvas 2013 žūrijas darbā piedalījās Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, LNMM galvenā atbalstītāja SIA „Alfor” valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns, LR kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Dr. hab. art. Eduards Kļaviņš, mākslas kuratore un kritiķe Inga Šteimane, privātā fonda „Mūsdienu mākslas centrs” direktore Irina Vītola, laikmetīgās mākslas kritikas un teorijas žurnāla „Hudožestvennij žurnal” („Художественный журнал”) galvenais redaktors, mākslas kurators un kritiķis Viktors Miziano (Виктор Мизиано; Krievija), galerijas „Regina” direktore Nadja Tockaja (Надя Тоцкая; Krievija) un Viļņas Mākslas akadēmijas profesore, mākslas zinātņu doktore, kuratore Raminta Jurinaite (Lietuva).

Purvīša balvas 2013 kandidātu darbu izstāde plašākai publikai būs atvērta no rītdienas, 16. februāra, līdz 14. aprīlim LNMM izstāžu zālē Arsenāls. Izstādes kuratore ir mākslas kritiķe Daiga Rudzāte. Izstādes dizainu veidojis mākslinieks Martins Vizbulis.

Purvīša balvas organizatori arī šogad turpina tradīciju un aicina ikvienu izstādes apmeklētāju un interesentu izteikt savu viedokli par astoņu Purvīša balvas 2013 finālistu veikumu, aizpildot anketu un nobalsojot par savu favorītu LNMM izstāžu zālē Arsenāls vai portāla „Delfi.lv” sadaļā „Kultūra”. Noslēdzoties izstādei, tiks paziņoti mākslinieki, kas ieguvuši vislielākās publikas simpātijas, kā arī noteikti divi balsotāji, kuri saņems iespēju gadu bez maksas apmeklēt LNMM organizētās izstādes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti