Ziņu speciālizlaidums

Daļa uzņēmumu pārtrauc sadarbību ar Krieviju

Ziņu speciālizlaidums

Krievijas iebrukums Ukrainā. Ziņu speciālizlaidums plkst. 12.00

Lauž vienošanos ar Krieviju par sadarbību kultūrā

Puntulis vienpusēji lauzīs Latvijas un Krievijas Kultūras ministriju parakstīto vienošanos par sadarbību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ņemot vērā Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu, kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) pieņēmis lēmumu vienpusēji lauzt 2002. gadā parakstīto Latvijas Republikas Kultūras ministrijas un Krievijas Federācijas Kultūras ministrijas vienošanos par sadarbību kultūrā.

Par šo lēmumu ministrs paziņojis sociālajos tīklos, norādot, ka par to ir informējis ārlietu ministru, aicinot informēt pa diplomātiskajiem kanāliem Krievijas Federācijas Kultūras ministriju.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

2002. gadā parakstītās vienošanās mērķis ir attīstīt un padziļināt tradicionālos Krievijas un Latvijas sakarus kultūras jomā. Tajā paredzēts, ka abas valstis rada labvēlīgus apstākļus kultūras apmaiņas un sadarbības attīstībai mūzikas, teātra, kinematogrāfijas, vizuālās mākslas, bibliotēku un muzeju, kultūrvēsturiskā mantojuma objektu aizsardzības, amatiermākslas, daiļamatu, cirka un citās kultūras jomās.

Parakstot vienošanos Latvija un Krievija apstiprināja, ka veicinās kontaktu veidošanu starp abu valstu kultūras organizācijām, sadarbosies kultūras un mākslas darbinieku sagatavošanā un kvalifikācijas celšanā, dalīsies ar kultūras un mākslas zinātnisko pētījumu rezultātiem, rīkos kopīgus informācijas apmaiņas pasākumus, sadarbosies Latvijas un Krievijas kultūras vērtību un krājumu pieejamības nodrošināšanā abu valstu pilsoņiem, veicinās sadarbību starp muzejiem un bibliotēkām, radīs labvēlīgus apstākļus Latvijas un Krievijas kino veidotāju sadarbībai, līdzdalībai kinofestivālos, filmu apmaiņai. Vienošanās arī paredz periodisku Latvijas Republikas Kultūras dienu rīkošanu Krievijas Federācijā un Krievijas Federācijas Kultūras dienu rīkošanu Latvijas Republikā. Tāpat dokumentā pausts, ka abas valstis veicinās latviešu dramaturģijas un mūzikas popularizēšanu Krievijā, kā arī krievu dramaturģijas un mūzika popularizēšanu Latvijā, kā arī radīs labvēlīgus apstākļus latviešu mazākumtautības kultūras attīstībai Krievijā un krievu mazākumtautības kultūras attīstībai Latvijā.

KONTEKSTS:

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 21. februārī atzina Doneckas un Luhanskas "tautas republiku" neatkarību no Ukrainas. Putins arīdzan piedraudēja Ukrainai, pieprasot, lai Ukraina nekavējoties pārtrauc karadarbību pret separātistiem, "pretējā gadījumā visa atbildība par iespējamo asinsizliešanas turpināšanu pilnībā būs uz Ukrainā valdošā režīma sirdsapziņas".

Ukraina un rietumvalstis gan uzsver, ka tieši Krievija ar Putinu priekšgalā ir tā, kas īsteno agresiju pret Ukrainu, savelkot līdz pat 150 000 karavīru pie Ukrainas robežas un draudot ar jaunu iebrukumu Ukrainas teritorijā.

Taču 24. februārī Putins paziņoja, ka Krievija ir sākusi "militāru operāciju" Ukrainā, un aicināja Ukrainas armiju "nolikt ieročus". Tas no demokrātiskās pasaules izsauca vēl lielāku nosodījumu un nākamos sankciju soļus pret Krieviju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti