Labrīt

Dizainerus aicina piedalīties pasaules dizaineru kopdarbības kustībā

Labrīt

Amerikānis Kristofers un Anglijas latviete Māra: Latvijā pašlaik ir daudz drošāk

Nauris Puntulis: Materiāls atbalsts pienāktos apmēram pusotram tūkstotim nozarē strādājošo

Puntulis: Par pabalstiem pašnodarbinātajiem lems nākamnedēļ visās nozarēs kopā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Arī kultūras nozarē strādājošajiem pabalsti tiks nodrošināti, ceturtdien intervijā Latvijas Radio sacīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība), piebilstot, ka netiks aizmirsti arī speciālo nodokļu režīmā esošie - pašnodarbinātie un autoratlīdzību saņēmēji.

"Neviens, kurš maksājis nodokļus, netiks aizmirsts," sacīja ministrs. Sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu noskaidrots, ka tie ir aptuveni 1500 cilvēku, kuriem pabalsts pienāktos.

Puntulis norādīja, ka pašnodarbinātie un autoratlīdzību saņēmēji ir arī citās nozarēs, tāpēc par atbalstu darbiniekiem dažādās nozarēs tiks lemts kopā. Pēc viņa teiktā, tas varētu notikt nākamnedēļ. Ministrs gan uzsvēra, ka valdības lēmums par atbalstu stātos spēkā ar atpakaļejošu datumu - krīzes sākumu.

“Mums ir jāsaprot, ka pašnodarbinātie strādā ne tikai kultūras nozarē, tieši tā pat kā autoratlīdzību saņēmēji. [..] Būtu tikai loģiski meklēt kopīgu risinājumu,” skaidroja Puntulis, apstiprinot premjerministra Krišjāņa Kariņa teikto, ka risinājumam jābūt kompleksam.

“Es ļoti saprotu, ka šajā krīzē mēs vispirms katrs redzam sevi individuāli, un tas ir saprotams. Un arī mēs kā ministrija vispirms šajā krīzē bijām saskatījuši sevi, visus mūsu darbiniekus, par kuriem mēs esam atbildīgi,” atzina ministrs.

Kultūras ministrija vēl izstrādā to, kāds būs pabalsts. Sākotnēji apsvērts katram kultūras nozarē strādājošajam izmaksāt pabalstu minimālās algas apmērā, bet Ekonomikas ministrijas un Finanšu ministrijas kolēģi ieteikuši tomēr apdomāt - ja cilvēks nodokļos iemaksājis vairāk, iespējams, ka viņš varētu saņemt tāpat kā visās nozarēs - 75% no iepriekšējos mēnešos pelnītā, bet līdz 700 eiro.

Kopējo summu, ko varētu izmaksāt kultūras nozarē strādājošajiem, ministrs nenosauca, aicinot gaidīt valdības sēdi. Viņš nākamnedēļ solīja risinājumus arī mediju nozarei.

KONTEKSTS:

Pasaulē izplatoties jaunajam Covid-19 vīrusam, Pasaules Veselības organizācija atzina, ka saslimstība sasniegusi globālās pandēmijas līmeni. Daudzās pasaules valstīs ieviesti stingri ierobežojumi - atcelti masu pasākumi, slēgtas robežas, skolas un citas iestādes.

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. Ar mērķi ierobežot infekcijas izplatīšanos Latvijā 12. martā nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā līdz 14. aprīlim un kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu, tostarp mācībām skolās jānotiek attālināti un arī atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi un lidojumi.

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tāpat valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk kā 2 miljardu eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti