Projekts «Katram savu tautastērpu» noslēdz pirmo gadu ar plānotāju «Dienrādis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Projekts “Katram savu tautastērpu” savu pirmo posmu noslēdz ar plānotāju “Dienrādis 2016”. Tas ir laika skaitīšanas rīks, kur apkopoti svarīgākie latviešu svētki un laika skaitīšanas elementi, kas iedvesmojošā veidā palīdzēs skaitīt laiku tā, kā to darījuši mūsu senči. Plānotāja mērķis ir iedvesmot tradīcijas turpinājumam mūsdienās, savienojot senās zināšanas ar aktuālo šodien.

“Dienrādī 2016” iekļauti latviešu seno mērvienību samēri ar mūsdienās izmantotajām vienībām, latviskas abreviatūras saziņai dažādos dzīves gadījumos, ieteikumi, kā bildināt savu iecerēto, dažādi praktiski padomi, ziņas par svinamajām dienām un cita noderīga informācija. Plānotāju papildina Nila Viļņa fotogrāfijas.

Kā vēstīts, projektu “Katram savu tautastērpu” ceļā uz Latvijas simtgadi 2018.gadā īsteno Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC). Projekta pirmajā gadā ar 20 tērpiem uzsākta latviešu tautastērpu elektroniskā kataloga izveide vietnē "Katramsavutautasterpu.lv", izdots kalendārs “Dienrādis 2016” ar unikālām Nila Viļņa fotogrāfijām.

Projekta “Katram savu tautastērpu” patronese, bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga stāsta: “Savs tautastērps ir dārgs mantojums, ko varam nodot no paaudzes paaudzē. Apģērbjot tautastērpu, mēs uzņemam sevī kaut ko senatnīgu un cēlu, tiek aktualizēta saite ar saviem senčiem. Ar tautastērpu jūs jutīsieties vērtīgāki, skaistāki, dižāki un cēlāki. Aicinu katram padomāt – kamdēļ man ir mans tautastērps!”

“Tautastērpa valkāšana ir tradīcija, kuru gribam aizvien vairāk iedzīvināt. Tas nenozīmē, ka mums ar to būtu grūtības, jo pēdējos 20 līdz 25 gados varam runat par tautastērpa renesansi Latvijā, taču tuvojas mūsu valsts simtgade, mūsu Latvijas dzimšanas diena, kur viens no svarīgiem rituāliem ir sapošanās. Tautastērpa valkāšana ir mūsu tautas pašcieņas un pašapziņas manifestācija, apliecinājums, ka joprojām izzinām, cienām un kopjam mūsu kultūras mantojumu, ka tas nav tikai muzejiska vērtība, bet dzīvs mantojums, ko nodot nākamajām paaudzēm,” stāsta kultūras ministre Dace Melbārde.

Projekta “Katram savu tautastērpu” mērķis ir mūsdienīgi un radoši stāstīt par latviešu tautastērpa izcelšanos, komplektēšanas un valkāšanas tradīcijām, kā arī tautastērpu dažādību. Ikviens ir aicināts ieskatīties projekta interneta vietnē www.katramsavutautasterpu.lv, lai atrastu sev atbilstošu tērpu, izpētītu tā detaļas un iegūtu informāciju par meistariem un uzņēmumiem, kas darina tautastērpus. Nākotnē projekta attīstība plānota, ne tikai papildinot latviešu tautastērpu katalogu, bet arī veidojot dažādas sadarbības formas un īstenojot citas aktivitātes, kas veicina projekta atpazīstamību un sabiedrības iesaisti.

Šobrīd katalogā “Katram savu tautastērpu” pieejamie tērpi: Lielvārdes meitas un sievas tērps, Kusas sievas tērps, Augšzemes meitas un sievas tērps, Ziemeļlatgales sievas tērps, Zemgales vīra tērps, Bauņu meitas tērps, Rucavas sievas tērps, Ventspils meitas un sievas tērps, Kuldīgas vīra tērps, Bārtas sievas tērps, Latgales vīra tērps, Dienvidlatgales meitas un sievas tērps, Alsungas meitas un sievas tērps, Krustpils meitas tērps, arheoloģiskais latgaļu meitas un sievas tērps, arheoloģiskais lībiešu vīra un sievas tērps, Zemgales meitas un sievas tērps, kā arī Nīcas meitas tērps.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti