Kultūras rondo

Koncertfilmā "Es varēju lielīties" satiekas Latvijas koklētāji

Kultūras rondo

Citādais lielkoncerts. Nofilmētas dejas koncerta “Saule vija zelta rotu” ierakstam

Projekts "DIVI 9": mākslas valodā aktualizēt garīgās veselības un atkarības problēmas

Projekts «DIVI 9» mākslas valodā aktualizē garīgās veselības un atkarības problemātiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vairāk nekā trīsdesmit radošas personības apvienojušās projektā "DIVI 9", lai mākslas valodā izgaismotu un pievērstu uzmanību garīgās veselības un atkarības problēmām Latvijā. 15., 16., 17. un 18. septembrī Sporta 2 kvartālā ikviens aicināts līdzi dzīvot multimediālai izrādei “Šī mīlestība nepārdodas”. Paralēli tai līdz pat 21. septembrim noris audioviuzāla izstāde “Māksla garākai dzīvei” un citi notikumi. 

"Projekts sākās pirms pusotra gada. Tieši, kad sākās pandēmija. Traģiski, pāragri aizsaulē aizgāja mūsu draugs Matīss Runtulis – mūziķis, komponists, un šis notikums satricināja mūs daudzus. Daloties pārdzīvojumā ar draugiem, sapratām, ka konteksts un apmērs ir daudz plašāks un ka tas skar daudz vairāk cilvēkus, nekā mēs ikdienā iedomājamies," Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” stāsta "DIVI 9" projektu vadītāja Marta Mēness. “Statistika rāda, ka no mentālām slimībām, depresijas un atkarības izraisītām pašnāvībām cilvēki iet bojā trīs reizes vairāk nekā ceļu satiksmes negadījumos. 

Par to, ka mums ir jāpiesprādzējas, mēs zinām ļoti daudz kampaņu, bet par to, kā palīdzēt cilvēkam, kurš nonācis grūtībās, mēs bieži vien nezinām.”

Pārdzīvojot tuvā cilvēka aiziešanu, draugi un ģimene sajuta nepieciešamību kaut ko darīt šīs problemātikas risināšanas labā. Mākslinieki būdami, viņi, protams, izvēlējās runāt mākslas valodā – tajā, ko prot vislabāk. Viņu nodoms – vairojot emocionālo inteliģenci, kliedēt sabiedrībā iesakņojušos aizspriedumus un stigmas, saistītas ar garīgo veselību.

Izrādē “Šī mīlestība nepārdodas” skanēs Matīsa Runtuļa dziesmas, ko no viņa daiļrades izraudzījis tēvs – režisors Viktors Runtulis.

“Visa mūzika izrādē būs ļoti elektroniska. [..] Tur ir tik daudz nianšu! Mums ir jānospēlē “dzīvajā”, mēs nepalaižam datorā “play”. Esam vairāki mūziķi – bundzinieks, basists, ģitārists, pianists un vokālisti,” ieskatu sniedz dziedātāja Elza Rozentāle. “Gribu vēl piebilst, ka Matīsam nav pantiņš, pantiņš, piedziedājums. Nekad, nekad. [..] Viņš uztaisīja tādas formas, kur tu kā klausītājs nespēj paredzēt, kas tūlīt būs, tu vienkārši ceļo līdzi, klausies.”

Līdzās mūzikai, visās četrās izrādēs arī Friča Kalveļa un Annas Meldrājas video projekcijas, ilustrācijas, Elīnas Gaitjukevičas un Dmitrija Gaitjukeviča laikmetīgās dejas horeogrāfija, kā arī laikmetīgā cirka akrobātika. 

Projekta "DIVI 9" audiovizuālo ekspozīciju “Māksla garākai dzīvei” producē biedrība "ASTE. Art, Science, Technology, Education". Tās kuratore ir Paula Vītola, bet dalībnieki – Krista Dintere, Ivo Tauriņš, Andrejs Poikāns, Diana Lelis, Maija Demitere, Rogier Jupijn, Paula Vītola, Anna Priedola, Marta Mēness, Kaspars Jaudzems, Anna Meldrāja, Fricis Kalvelis. 

Izstāde radīta ar ideju par pieredzēm, skaidro Marta Mēness: 

“Māksla dod pieredzes domāt, sajust, ieraudzīt pasauli savādāk un tādējādi arī pagarināt dzīvi.

Jo dzīve ir nevis tas, cik ilgi mēs nodzīvojam laika ziņā, bet – cik mēs koši nodzīvojam, cik daudz pieredzes pieredzam savā ikdienā.”

Vairāk par projekta “DIVI 9” notikumiem tā mājaslapā

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti