Programma «Latvijas skolas soma» kļūst par pilntiesīgu kultūras procesa daļu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Par ļoti veiksmīgu un nozīmīgu atzītā kultūrizglītības programma „Latvijas skolas soma’’ no nākamā gada kļūs par pilntiesīgu mūsu kultūras procesa sastāvdaļu. ‘’Latvijas skolas soma’’ ir lielākā Latvijas simtgades iniciatīva. Tā kā šī gada nogalē simtgades programma oficiāli noslēdzas un darbu beidz arī simtgades birojs, kas administrēja ‘’Skolas somu’’, tad tālāk tā darbosies Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) paspārnē, bet tās īstenošanas komanda paliks tā pati. "Skolas somas" turpināšanai iezīmēts finansējums nākamajiem trim gadiem.

Programma «Latvijas skolas soma» kļūst par pilntiesīgu kultūras procesa daļu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Šī gada nogalē notikušajā simtgades izvērtējuma konferencē eksperti ‘’Latvijas skolas somu’’ atzina par ļoti vērtīgu un arī ilgtermiņa ieguldījumu mūsu kultūrizglītībā.

Programma aptver visas Latvijas skolas un nodrošina, ka vismaz reizi semestrī katram skolēnam ir pieejama kāda kvalitatīva kultūras norise.

Sākotnēji akcents bija tieši uz klātienes norisēm, bet līdz ar pandēmiju "Skolas soma" ātri vien sāka piedāvāt arvien vairāk digitālu notikumu, un nu jau to klāsts ir ļoti plašs un nāk klāt arvien jauni. Digitālajam formātam ir arī savas priekšrocības – tas ir ērtāk iekļaujams mācību procesā, lētāks un ļauj aizsniegt plašāku teritoriju.

Mākslas projektu veidotājiem tā savukārt ir laba niša, kur darboties, tieši pandēmijas apstākļos.

"Ļoti patīkama tendence, ko mēs vērojam, ka aizvien vairāk mākslinieku iesaistās programmā, un kas ir vēl svarīgāk – aizvien labāk izprot, kāda veida kultūras norises skolēniem piedāvāt. Un aizvien mazāk paliek tādu vienkāršotu, didaktisku norišu. Tie patiešām ir kultūras notikumi," stāsta programmas vadītāja Aija Tūna. "Vienalga, vai tā būtu saruna ar laikmetīgās mākslas pārstāvi vai tā būtu izrāde, kam seko saruna, vai tā ir muzeju krājuma apskatīšana, tas viss ļoti labi strādā."

Ja šī gada pavasara semestris skolās bija pilnīgs digitālo norišu laiks, tad rudens cēlienā jau atkal nedaudz atsākās klātienes iespējas, ko piedāvā ‘’Latvijas skolas soma’’.

"Šis tikko aizvadītais mācību semestris ir bijis tāds hibrīdvariants, kad ir bijušas gan klātienes norises, gan digitālās norises, un šķiet, ka tas ir tas modelis, kas pastāvēs arī turpmāk. Skolotāji paši lemj, kuros gadījumos patiešām ir nepieciešama šī te klātbūtne, kad to var atļauties un kad var izmantot pietiekami līdzvērtīgu, augstvērtīgu digitālo norisi," skaidro Aija Tūna.

Šādu jaukto variantu par ļoti labu modeli uzskata Ogres 1.vidusskolas vēstures un sociālo zinātņu skolotāja Danute Grīnfelde, un cer, ka tāds tas saglabāsies arī tad, kad skolu dzīve atgriezīsies ierastajās sliedēs.

Visbiežāk jau skolotāji vienojas, ko tieši savai skolai izvēlēties, bet citreiz tā ir arī pašu skolēnu iniciatīva. Ogres 1.vidusskolas 10.klase šogad, piemēram, izteica vēlmi skatīties Jaunā Rīgas teātra seriālu ‘’Aģentūra’’. Caur "Skolas somu" tika iegūta šī iespēja, un Ogrē dažādu priekšmetu skolotāji apvienojās, lai katrs ar seriālu strādātu savās stundās.

"Es biju pārsteigta, cik labi tas beigu beigās sanāca arī manā priekšmetā. Es mācību gada pašā noslēgumā lūdzu skolēniem ar tā seriāla piemēriem ilustrēt tematus, par ko mēs esam mācījušies. Un tur ir tādi temati kā, piemēram, emancipācija, līdztiesība, dažādas sociālas problēmas, par ko mēs bijām runājuši. Viņi, godīgi sakot, saskatījusi daudz vairāk nekā es biju sev, speciāli šo seriālu skatoties, uz papīra visu laiku rakstījusi līdzi, kas varētu būt tās epizodes, uz kurām atsaukties. Tā kā es biju patīkami pārsteigta, cik vērtīgi tas ir," stāsta Danute Grīnfelde.

Ar Kultūrkapitāla fonda atbalstu ‘’Latvijas skolas somai’’ jau atkal tapušas vairākas jaunas norises, kas skolām būs pieejamas, sākot no jaunā gada, to vidū ir, piemēram, filmizrāde par Latvijas Televīzijas torni un to, kā dati izskatās otrpus ekrānam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti