Profesora Bieziņa muzejs pārtrauks darbu līdzšinējā formātā; tā saturu iekļaus Medicīnas muzeja programmās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Izvērtējot Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja (PSMVM) uzsākto attīstības stratēģiju un pieejamo resursu iespējas, ir nolemts reorganizēt Madonas novada filiāli "Profesora Aleksandra Bieziņa muzejs". Tajā aplūkojamās ekspozīcijas vēstījumi turpmāk būs iekļauti PSMVM centrālās mītnes publiskajās un izstāžu programmās, informēja muzeja pārstāvji.

Profesora Aleksandra Bieziņa muzejs tika dibināts 1987. gadā ar mērķi saglabāt Latvijas bērnu ķirurga un bērnu veselības veicināšanas sistēmas novatora piemiņu. "Memoriālais muzejs vēsturiski var atskatīties uz ražīgas darbības desmitgadēm, tomēr tā ekspozīcijas tehniskais nolietojums un ēku pašreizējā stāvokļa neatbilstība muzeja krājuma priekšmetu glabāšanai ir šķērslis turpmākajai darbībai, jo uzlabojumi prasītu vērā ņemamus finanšu un cilvēkresursu ieguldījumus, kādu nav muzeja rīcībā," noradīja Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā.

Šajā situācijā ir domāts par jaunām darbības formām līdzšinējo vietā. Stāsts par profesoru Aleksandru Bieziņu tiks integrēts muzeja centrālās mītnes darbībā, viņa iedibinātās bērnu veselības veicināšanas idejas iemiesojot un darot pieejamākas plašākai auditorijai starpreģionālā mērogā ar muzeja paspārnē izveidota Bērnu veselības pratības centra starpniecību. Domājot par paaudzi, kura dzīvos klimata izmaiņu pārveidotā pasaulē,

PSMVM tādējādi vēlas radīt vietu, kurā bērni, viņu vecāki un skolu pedagogi varēs runāt par rūpēm kā ilgstspējīgas sabiedrības pamatu, vairot veselības pratību un apgūt iekļāvības principus.

Šim mērķim kalpo arī jau 2020. gadā uzsāktais darbs pie PSMVM centrālās ēkas sakopšanas. Saskanīgi ar mūsdienīga muzeja misiju sabiedrības un auditorijas vajadzībām, pakāpeniski tajā tiek atjaunota ekspozīcija un publiskā programma, tiek modernizēta apmeklētāju apkalpošana, līdztekus veicot arī pamatīgi novecojušo inženiertehnisko tīklu nomaiņu.

Profesora Aleksandra Bieziņa muzeja reorganizācijas procesam ir saņemts Latvijas Muzeju padomes atzinums.

Muzejs vēlas izmantot iespēju un publiski pateikties profesora Bieziņa ģimenei un ar īpašu cieņu pieminēt ārsti Āriju Volrāti, kura 2000. gadā bija PSMVM kā dāvinājumu nodevusi profesora Bieziņa dzimtajā vietā celtās "Jaundilmaņu" mājas, lai tur varētu darboties memoriālais muzejs.

Muzejam pārtraucot darbību līdzšinējā formātā, ēkas – atbilstoši dāvinājuma nosacījumiem – tiks nodotas atpakaļ ģimenes īpašumā.

PSMVM savas kompetences ietvaros sniegs visu tam nepieciešamo atbalstu, ja ģimene nolems turpināt muzeja darbību kā nevalstiska organizācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti