Kultūras ziņas

Latvijas teātra nenorietošais zvaigznājs

Kultūras ziņas

Simtgades alejas "Laika priekškars"

Profesionālā doktora grāds – drīzumā arī Latvijā

Profesionālos doktora grādus mākslā piedāvās trīs augstskolas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 2019. gada profesionālo doktora grādu Latvijā varēs iegūt trīs augstskolās – Latvijas Mūzikas akadēmijā, Latvijas Kultūras akadēmijā un Latvijas Mākslas akadēmijā. Lai arī par šāda soļa nepieciešamību nozarē bija runāts jau sen, pagājušajā nedēļā Saeimā beidzot atbalstīti grozījumi Augstskolu likumā.

Neatslābstošu interesi no absolventiem, pašmāju un ārvalstu studentiem par to, kad Latvijas Mākslas akadēmijā beidzot varēs iegūt profesionālo doktora grādu augstskolā, izjutuši jau gadiem. Akadēmijas prorektors Andris Teikmanis pārliecināts – pagājušajā nedēļā Saeimā atbalstītie grozījumi Augstskolu likumā ļaus sakārtot vairākus jautājumus.

"Šī iespēja iegūt augstāko izglītību mākslās un dizainā paver brīnišķīgu iespēju, ka mēs harmonizējam savstarpējus izglītības līmeņus starp to, ko mēs mācām Latvijā mākslās un dizainā, un to, kas tiek mācīts mākslās un dizainā citur Eiropas kopējā izglītības telpā," saka Teikmanis.

Par nepieciešamību teju 10 gadus pēc Lietuvas un Igaunijas arī Latvijā ieviest profesionālo doktora grādu mākslās pērnruden pie Kultūras ministrijas vērsās arī Latvijas Studentu apvienība.  "Kultūras ministrija no savas puses vēlreiz pārskatīja visus plānošanas dokumentus, un mēs saskatījām, ka patiešām šī ir ļoti aktuāla un līdz šim neatrisināta problēma," atzīst Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone.

No 2019. gada profesionālo doktora grādu varēs iegūt trīs augstskolās – Latvijas Mūzikas akadēmijā, Latvijas Kultūras akadēmijā un Latvijas Mākslas akadēmijā, kas arī kopīgi strādās pie šī projekta. "Ja mēs runājam par tādu lielu ietekmi attiecībā uz mākslas norisi, mākslas vidi, tad man jāatsaucas uz maniem Ziemeļvalstu kolēģiem, kuri ideālā gadījumā prognozē, ka mākslinieciskā pētniecība veido jaunas, autonomas zonas māksliniekam, kur viņš var attīstīt mākslu, balstoties citos konceptuālos ietvaros," saka Teikmanis.

Šobrīd profesionālais doktora grāds mākslās būšot zināms izmēģinājums. Kultūras ministrija pieļauj, ka nākotnē varētu paplašināt gan mākslas jomas, kurās grāds iegūstams, gan arī izglītības iestāžu loku. Piemēram, ar laiku varētu iegūt profesionālo doktora grādu arī arhitektūrā.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti