Priesteri meklē radošus veidus, kā sazināties ar ticīgajiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lieldienu tuvošanās daļai cilvēku saistās ar intensīvāku garīgo dzīvi, kas ietver arī baznīcas apmeklēšanu un būšanu kopā ar draudzi. Tagad tas klātienē nav iespējams, bet tā vietā ir iespēja tiešsaistē vai ierakstos skatīties dažādu konfesiju dievkalpojumus, ko var izmantot kā garīgo atbalstu un stiprinājumu. Taču ir draudzes un mācītāji, kas šajā laikā piedāvā vēl papildu komunikāciju virtuālajā vidē, lai uzrunātu cilvēkus personiskāk un tiešāk un dalītos ar viņiem savās pārdomās gan par ticības jautājumiem, gan šī laika izjūtām.

Priesteri meklē radošus veidus, kā sazināties ar ticīgajiem
00:00 / 06:35
Lejuplādēt

Viens no viņiem ir Ingmārs Zvirgzdiņš, Ilūkstes katoļu draudzes prāvests, kas jau otro nedēļu internetā publicē savus lasījumus no Svētajiem Rakstiem, kā arī savas pārdomas par tiem. Projekts saucas “Evaņģēlijs uz krēsliņa”, jo priesteris patiešām ņem līdzu mazu krēsliņu, iet dabā, izvēlas katru dienu citu vietu, kur apsēsties, nolasa fragmentu un tad pastaigājoties dalās pārdomās.

Piedošana, mīlestība, lūgšana, dziedināšana, Dieva pedagoģija – tās ir dažas no lielajām tēmām, par ko priesteris runā no mūsdienu cilvēka skatu punkta, un kā pievienotā vērtība vēl ir dažādās Latgales vides ainas, kas redzamas viņam fonā. Ideja šiem video stāstiem radās, kad viņš viesojās pie kādas ģimenes, un tieši tajā brīdī viņus sasniegusi ziņa par noteikto ārkārtas situāciju. No šīs ģimenes nācis arī krēsliņš, kas ir projekta neatņemama sastāvdaļa.

Ingmārs Zvirgzdiņš ir ļoti priecīgs par atgriezenisko saikni ar skatītājiem, kas iesaistās sarunās, diskusijās un sūta viņam savus videosveicienus.

Projektu viņš turpinās līdz brīdim, kad cilvēki atkal varēs brīvi pulcēties baznīcās.

Ingmāra Zvirgzdiņa iniciatīva ir tikai viens no veidiem, kā šajā laikā uzrunāt cilvēkus, kam svarīgi garīgi jautājumi.

Luterāņu vidē, piemēram, maksimāli visus notikumus uz virtuālo tiešsaistes telpu pārcēlusi Rīgas Lutera draudze. Draudzes pirmdienas diskusiju vakars “Kristietība 21.gadsimtā”, kurā visi trīs draudzes mācītāji diskutē par aktuālām tēmām, pilnībā pārcēlies uz “Facebook” draudzes vietni. Turpat var arī noskatīties mācītāja Induļa Paiča ikvakara pārdomu un meditācijas brīžus.

Svētdienās savukārt draudze uzsākusi tā sauktās lielās “Zoom” sadraudzības, kad vispirms visiem draudzes locekļiem, kas ir pieslēgušies, tiek pārraidīts svētbrīdis, bet pēc tam notiek aptuveni divu stundu gara sadraudzība, kurā var piedalīties līdz 500 cilvēkiem.

Mācītājs Linards Rozentāls skaidro: “Daudziem cilvēkiem ir par maz, ka viņi vienkārši noskatās kādu svētbrīdi svētdienā vai redz dievkalpojumu. Tā vajadzība ir pēc kopā būšanas.

Tā mūsu doma ir, ka mums ir kaut kā jārada tā sociālā kopā būšana, kad fiziskā nav iespējama.

Protams – caur ekrānu tas ir kā jau caur ekrānu, bet tik un tā mēs vismaz viens otru redzam. Piemēram, pagājušo svētdien kādi 130 cilvēki bija pieslēgušies vienlaicīgi. Un tomēr ir tā sajūta, ka mēs varam viens otru dzirdēt un redzēt, un arī aprunāties. Piemēram, mazajās grupās – tā “Zoom” sistēma nejauši saliek kopā cilvēkus. Vienā grupā bija satikušies cilvēki no Latvijas, otrs bija no Tartu, trešais kaut kur no Eiropas. Tāda satikšanās nekad nenotiktu. Tā kā no citas puses - tā virtuālā telpa piedāvā tādas iespējas un pieredzes, kas citādi nebūtu iespējamas.”

Rīgas Mateja baptistu draudze vispirms sāka piedāvāt dievkalpojumu tiešraides katru svētdienu, bet ātri atskārta, ka caur tiešraidēm tomēr ļoti svarīgi nodrošināt arī citas aktivitātes, kas notiek draudzē nedēļas laikā, un to viņi tagad arī cenšas darīt, tāpat kā ik dienu piedāvā draudzes mācītāju spēka vārdus, stāsta mācītājs Ainārs Baštiks.

Ir arī iespējas pievienoties globālām kopienām, piemēram, visi, kuriem tuva Tezē kopiena, katru vakaru var pievienoties lūgšanai tās “Facebook” kontā pulksten 21.30 pēc Latvijas laika. Lūgšanas, dziesmas, Svēto Rakstu lasījumi, saskaņā ar kopienas aicinājumu tur izskan dažādās pasaules valodās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti