Priekam, iedvesmai un siltumam – muzikāli notikumi svētku noskaņai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lai neapjuktu plašajā svētku pasākumu un notikumu klāstā, esam izveidojuši kultūras notikumu apkopojumu, kurā katrs atradīs kaut ko, kas iepriecinās, iedvesmos un sasildīs.

No 30. novembra Rīgas rātsnama zvani atskaņo speciālu Ziemassvētku un Jaungada laikam sagatavotu programmu. Komponista Mārtiņa Brauna aranžētās melodijas skanēs no deviņiem rītā līdz vienpadsmitiem vakarā, ik pēc stundas atskaņojot cita skaņdarba fragmentu.

Līdz 23. decembrim notiek koncerttūre Ziemassvētku koncertam "Gavilējiet, zvaigznes", kas ir kļuvis par  dziedātājas  Marijas Naumovas tradīciju, kad ziemīgi dziesmotā un liegā tikšanās ar skatītāju notiek Latvijas kultūras centros un dievnamos.

Līdz 30. decembrim Latvijas Nacionālā teātra Lielajā zālē svētku sajūtu ieskandinās Ditas Lūriņas veidotais koncerts "Spuldzēs aizdegts prieks", kurā skanēs latviešu komponistu ziemas dziesmas Zanes Dombrovskas aranžējumā, ko papildinās stāsti un dzeja, dejas un joki.

Visu decembri Rīgas Porcelāna muzejs aicina iejusties svētku noskaņās un apmeklēt radošo porcelāna darbnīcu "Ziemassvētku ornaments", kurā tiks veidotas sniegpārslas, svētku galda mežģīnes vai svētku egles ornamenti.

No 17. decembra līdz 11. janvārim Rīgas cirks kopā ar teātra trupu "Kvadrifrons" cirka vēsturiskajā ēka aicina uz Ziemassvētki koncertu visai ģimenei "Ziemassvētku putekļi", kurā apvienojas gan teātris, gan cirks un pat vienradži.

Izrāde "Ziemassvētku putekļi"
Izrāde "Ziemassvētku putekļi"

20. decembrī Allažu Tautas namā, 26. decembrī Ropažu Evaņģēliski luteriskajā baznīcā un 27. decembrī Tērvetes Kultūras namā Ieva Akuratere klausītājus iepriecinās ar dziesmām no programmas "Ziemas dārzs", kas tapusi sadarbībā ar ģitāristu un komponistu Aivaru Hermani.

20. decembrī "Latvijas Koncerti" aicina uz Rūtas Dūdumas-Ķirses un Laura Amantova džeza kvarteta koncertprogrammu "Ziemassvētku džezs" Spīķeru koncertzālē.

20. decembrī plkst. 18.00 Siguldas folkloras kopa "Senleja" aicina ikvienu piedalīties Bluķa vakarā Siguldā, lai kopīgi svinētu Ziemas saulgriežu svētkus senajās tradīcijās.

21. decembra vakarā Latvijas Universitātes koris "Balta" un tā mākslinieciskā vadītāja diriģente Māra Marnauza aicina kora mūzikas cienītājus uz koncertu "Atnākšana" Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas baznīcā.

Ziemas saulgriežu vakarā, 21. decembrī, pulksten 21.12.22 apvienības "bernurits" skaņdari ķersies pie gaismas rīkiem un izspēlēs seno mītu par cīņu starp Mēness un Saules gaismu. "Radio Naba" ēterā, audio un video tiešraidēs no studijas – bezgalīgā skaņu kopa "Izkapts un Slēpe".

Projekts "Izkapts un Slēpe"
Projekts "Izkapts un Slēpe"

21. decembrī plkst. 16.30 Jelgavai līdz šim netradicionālā vietā – jaunajā Dzīvesziņas un arodu sētā, kas nupat durvis pēc restaurācijas ver Jelgavas Vecpilsētas ielas kvartālā, ikviens aicināts uz īsteni tradicionālām, lustīgām un latviskām svētku norisēm, godājot un sagaidot ziemas saulgriežus.

22. un 27. decembrī plkst. 19 divos koncertos VEF Kultūras pilī izskanēs Ziemassvētku programma "Ziemassvētki Brodvejā un Rīgā", kurā kopā ar orķestri "Rīga" uzstāsies Latvijā un ārvalstīs dziedoši solisti.

No 24. līdz 26. decembrim Latvijas Televīzijā gaidāmas sirsnīgas svētku pārraides – būs skatāmas animācijas un koncerti bērniem ("Lācēns Padingtons", lapsiņas Tutas koncerts "Piparkūku sirds"), teātra izrādes ("Cilvēkam vajag suni"), filmas ģimenēm ("Ziemassvētku jampadracis"), kā arī koši svētku koncerti ("Nāc līdzās Ziemassvētkos!") un Latvijas un pasaules kinoklasika ("Brokastis "Tifānijā"'', "Īsa pamācība mīlēšanā").

Raidījums "Latviešu godi. Ziemas saulgrieži"
Raidījums "Latviešu godi. Ziemas saulgrieži"

25. decembrī plkst. 14.00 un plkst. 17.00 Rīgas kamerkoris "Ave Sol" aicina uz koncertiem "Ziemassvētku noskaņa" Lielajā ģildē. Koncerta programmā labi zināmas un iemīļotas Ziemassvētku melodijas mīsies ar mūsdienīgo – komponista Jāņa Strazda muzikālo izjūtu viņa kompozīcijās, kas piešķīrušas jaunu skanējuma arī labi zināmiem Ziemassvētku tekstiem.

26. decembrī pulksten. 18.00 Lielajā ģildē uzstāsies divi izcili Latvijas mūziķi – vijolnieks Daniils Bulajevs un pianiste Agnese Egliņa, dāvinot klausītājiem svētkos dziļi emocionālā Johannesa Brāmsa un virtuozā Henrija Veņavska skaņdarbus.

29. decembrī Torņakalna baznīcā festivālu "Eiropas Ziemassvētki" noslēgs Johana Sebastiana Baha "Ziemassvētku oratorija". Koncertā piedalīsies soprāns Elīna Šimkus, mecosoprāns Doroteja Bīnerte, tenors Nikolass Malrojs, baritons Pauls Putniņš, Latvijas Radio koris, valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" un diriģents Kaspars Putniņš.

30. un 31. decembrī, kā arī 1. janvārī Rīgas Domā notiks ērģeļmūzikas koncerti, kuros muzicēs 15 izcilākie Latvijas ērģelnieki. Koncerti veidoti daudzveidīgi un krāšņi – no klasikas līdz mūsdienām, daudz prieka un skaistas apceres, dažādi komponistu stili un atšķirīgs ērģelnieku skatījums uz tiem.

Ziemassvētku ceļvedis

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti