Rīta Panorāma

Rīgai 818!

Rīta Panorāma

Duets "Signe un Jānis" ar pavadošo grupu

Prestižais Zalcburgas festivāls un Latvijas talanti

Prestižajā Zalcburgas festivālā piedalās Rebeka, Pormale un Nelsons

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Zalcburgā no jūlija beigām un visu augustu notiek prestižākais mūzikas, operas un teātra festivāls pasaulē. Un tā jau ir tradīcija, ka festivālā piedalās Latvijas zvaigznes – šogad operdziedātāja Marina Rebeka, scenogrāfe Monika Pormale un diriģents Andris Nelsons. Šī gada Zalcburgas festivāla tēma ir mīti.

Pār vasarīgi eleganto un senu celtņu piepildīto Zalcburgu festivālu laikā šķiet pārliecies Jozefa Boisa mākslas darbs “Akts”, kas radīts 1952. gadā. Boisa darbi pilsētvidē un Zalcburgas festivāla izzinošajā katalogā vēstī par festivāla tēmu, ka mīti veido īpašu arhīvu, kas palīdz saprast pasauli, kurā dzīvojam.

Kāpēc māksliniekam ir laime uzstāties Zalcburgā, ar itālisku temperamentu atklāj pasaules opernamos mīlētais baritons Luka Salsi. Viņš Zalcburgā dzied titullomu Verdi operā “Simons Bokanegra”.

“Es varu pateikties šim festivālam. Pirms pāris gadiem te iestudēja “Aīdu”, un maestro [Rikardo] Muti teica: “2019. gadā būs jauns Verdi operas “Simons Bokanegra” iestudējums un tu dziedāsi titullomu.” Esmu par to ļoti lepns un gandarīts, bet saku arī paldies festivālam par šo piedāvājumu. Tā ir brīnišķīga loma. Zalcburgā ierodas daudz skatītāji, operas mākslinieciskie vadītāji un režisori, aģenti no visas pasaules, diriģenti, fani – ikviens ir šeit,” norāda operdziedātajs Luka Salsi.

Mūsu zvaigzne Marina Rebeka Zalcburgas festivālā dzied jau trešo reizi. Festivāla Lielajā zālē iestudētajā operā “Simons Bokanegra” viņa dziedās vienīgo sievietes lomu – Amēliju Grimaldi. Rebekas intervijas un albumi goda vietā ir festivāla biļešu centrā.

“Šī ir ļoti laba vieta, kur uzstāties, jo šeit ir ļoti pateicīga publika, kas ļoti gaida, ļoti klausās, ļoti seko, labi saprot. Te brauc visi, un šī mazā pilsētiņa principā ir tāds mūzikas centrs, kur visi sabrauc tādā kā svētceļojumā,” skaidro Rebeka.

Zalcburgā vai katra ēka liecina par festivālu, jo viss, ko uzskatām par būtisku kultūrā, mūzikā, teātrī, un zinātnē, sakņojas mītu DNS. Lielajā Zalcburgas festivāla ēkā sešas izrādes atklāj mītu kodus – to vizuāli demonstrē arī režisora Ahima Freiera instalācija “Edipa komplekss” Enesku operai “Edips”.

Diriģentu, izpildītāju un režijas zvaigznājs ir Zalcburgā – Muti, Barenboims, Haitinks, Nelsons, Georgijevs, arī režijā – izaicinošais Berijs Koskis.

Teātra programma arī šifrē mītu DNS – ar apbalvojumiem prestižos kino festivālos novērtētais ungārs Kornels Mundruca iestudē Molnāra “Liliomu”. Tā ir Zalcburgas festivāla kopprodukcija ar Hamburgas “Talia” teātri, bet konceptuāli saistošo scenogrāfiju veido mūsu scenogrāfe Monika Pormale.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti