Kultūras rondo

Siguldas pils kvartālā top tekstgrupas “Orbīta” videoalbums dzejas un skaņu performancei

Kultūras rondo

Kristians Brekte un Modris Svilāns iepazīstina ar solargrāfijas darbiem ISSP galerijā

Kultūras mantojuma satura digitalizacija un iespējas to iepazīt platformā Diva.lv

Plaša kultūras aina – platformā Diva.lv aktuāli Latvijas koncertieraksti un vēsturiski materiāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Digitalizēto video un audio ierakstu piekļuves portālā Diva.lv ikvienam Latvijas iedzīvotājam bez maksas pieejami vēsturiski, informatīvi un izglītojoši materiāli par valsts sabiedriskajiem procesiem, ikdienu un kultūras vērtībām. Mūzikas cienītājiem sarūpēts pussimts aktuālu, augstas kvalitātes koncertierakstu, un ar laiku tos skaits pieaugs par vēl divdesmit. 

"Platforma Diva.lv, tāpat kā viss, kas tajā atrodams, ir tapis Eiropas projektu ietvaros, dažādos gados," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" skaidro Kultūras informācijas sistēmu centra projekta koordinatore Annija Paula Vucāne, "Tagad pats jaunākais projekts – aktuālajiem koncertierakstiem. Nu jau 50." 

Platformas virtuālos ceļus apraksta producente Daina Markova: "Mēs ieejam mājaslapā, ieraugām vienu no attēliem, kurā ir Sigvards Kļava, uzklikšķinām uz šo attēlu, mums parādās Latvijas kultūras norises un epizožu saraksts. Tad var atrast visus šos 50 koncertus, kas ir izveidoti jau līdz šim. Top vēl turpinājums." Viņa atzīmē, ka

platformā paveras ļoti plaša aina – no popmūzikas, līdz džezam un akadēmiskajai mūzikai, ir daudz izpildītājmākslinieku un ļoti dažādi notikumi, no kuriem daļa pat vēsturiski nozīmīgi,

piemēram, latviešu rokgrupas "Katedrāle" daiļrades ieskandināšana. Diva.lv arī Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio 20./21. gadsimta arhīva materiāli, kurus atlasījuši abu mediju pārstāvji. 

Taujātas, kā notiek ierakstu atlase, par atbild izskan – tas ir komandas darbs. Turpina Vucāne: "Pašā projekta sākumā pirmais mērķis mums bija nospraust kritērijus, kā lai mēs atlasām tikai 70 [notikumus] no visas aktīvās kultūras dzīves, kas mums ir. Par prioritāti izvirzījām žanru dažādību un lai būtu gan profesionālie mākslinieki, gan amatierkolektīvi. Tas ir tas, kā mēs visu laiku cenšamies iet uz priekšu, lai būtu pēc iespējas dažādāk, bet, protams, viss būtu pēc iespējas kvalitatīvāk. Pievēršam uzmanību gan jaundarbiem, gan arī klasikai vai kam populārākam." 

Uzsākot jaunāko projektu, kultūras institūcijām un pašvaldībām tika izsūtīta ziņa par iespēju ierakstam pieteikt savus notikumus, piebilst Markova. Bijis svarīgi izraudzīt norises arī ārpus Rīgas, pa visu Latviju. Protams, pandēmijas laikā izvēles nācies pakārtot. Projekts turpinās līdz pat jūlijam. 

Ierakstītos koncertus var klausīties ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās robežām. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti