Pirmizrādes, zudusī Latvija un humors teātrī. Iesaka Daira Āboliņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šonedēļ notiks vēl vienas simtgades programmā tapušas filmas pirmizrāde, savukārt tiem, kuriem patīk vēstures liecības, vērts ielūkoties "Zudušajā Latvijā", tikmēr Latvijas teātros mostas komēdijas gars. "Kilograms kultūras" žūrija tiekas, vērtē, diskutē, pamanot nozīmīgas kultūras norises. Lai tas nepaliktu tikai žūrijas sarunu lokā, piedāvājam arī jums ielūkoties, kas ievērības vērts kultūrā šonedēļ. Iesaka žūrijas pārstāve, kino kritiķe Daira Āboliņa.

1. Pieci pirmklasnieki dokumentālā filmā

Režisors Ivars Seleckis ar savu jauno dokumentālo filmu veido daudzslāņainu dialogu, lai saprastu, kādā Latvijā dzīvojam un kādā dzīvosim. Filmas “Turpinājums” pirmizrāde 22. martā.

Iespējams, ka pirmo reizi tapusi dokumentāla filma, kuras varoņi un skatītāji varētu būt bērni (vislabāk, protams, kopā ar viņu vecākiem).

Pieci ļoti atšķirīgi pirmklasnieki veido aizkustinošu Latvijas portretu uz savu ģimeņu fona. No viņu vērtību sistēmas un sapņiem ir atkarīga mūsu nākotne. Tiešā nozīmē. Ar vecmeistara viedo vērojumu.

2. Teātra labumi

Teātros kopā ar pavasari pamodies komēdijas gars! Latvijas Nacionālajā teātrī ‘’Arī vaļiem ir bail” ir no dzīves norakstīta/izrakstīta, absolūta šodienas izjūta. Visi mēs esam viens otra priekšā mazliet vainīgi un glābs mūs tikai humors. Tikmēr Dailes teātrī Rēzijas Kalniņas jaunākā sadarbība ar Dž. Dž. Džilindžeru, K. Brekti un K. Šehurinu - izrāde “Būt Kejai Gondai” būs pašironisks un ļoti stilīgs gadījums, jo ko gan mākslā nozīmē būt  “galvenajai zvaigznei”? Pirmizrāde 23. martā.

3. Ieskatīšanās pagātnē

Ceļojums savas dzimtas un savas tautas vizuālajā vēsturē ar interaktīvu akcentu -  “Zudusī Latvija” -  ir Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas projekts. Pirmkārt, to var darīt gan vienatnē pie datora, gan daudzatnē kopā ar savējiem. Ieskaties https://www.zudusilatvija.lv/.

Katrai fotogrāfijai ir vēsturiska jēga, arī tai, kas sen neapskatīta ir tavas vecmāmiņas albumā, bet, iespējams, ir tā vērta, lai kļūtu publiski pieejama digitālā formātā.

Katrs no mums var būt ne tikai vērotājs, bet arī dalībnieks. Projekts ir ceļojums pagātnē. Aizdomājos, cik labi būtu, ja izstādes nosaukuma pirmo vārdu varētu aizstāt ar kādu citu.

Ieskatieties arī "Kilograma kultūras" mājaslapā, iepazīstiet balvas nominantus un žūrijas komentārus!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti