Kultūras ziņas

Komiksu žurnāla "Kuš!" jubilejas izstāde Kuldīgā

Kultūras ziņas

Surdo tulkojums. Kultūras ziņas

Pirmajai latviešu avīzei – 200

Pirmajai latviešu avīzei – 200; Jelgavas muzejā aplūkojama izdevumam veltīta izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pirms 200 gadiem pie retajiem latviešu lasītājiem nonāca pirmā avīze. Tās dibinātājs vācu mācītājs Karls Fridrihs Vatsons to nodēvēja par "Latviešu Avīzēm". Un tā pie latviešiem nonāk ziņas par notikumiem tuvākā apkaimē un pasaulē. Laikraksts iznāk Jelgavā, tādēļ tieši tur, Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejā, šobrīd ir skatāma izstāde ""Latviešu Avīzes" 200: ceļā uz mediju sabiedrību".

Četru lapaspušu izdevums iznāca 200 eksemplāru tirāžā. Pirmie to iegādājās bagāti zemnieki, muižas kalpotāji, ķesteri, kā arī pagastu tiesas un krogi, jo tieši tur tagad latvieši varēja pārspriest notikumus Sanktpēterburgā, Berlīnē un Parīzē.

Starp laikraksta autoriem ir Neredzīgais Indriķis, Ernests Dinsbergs, Jēkabs Janševskis, Augusts Bīlenšteins un citi zināmi vārdi. Ir saskaitīts, ka šajā laikā avīzē iespiesti nepilni 36 miljoni vārdu, no kuriem visbiežāk minēti – gads, laiks, pagasts, tiesa un zeme. Vārdi Kungs un Dievs ir tikai 12. un 13. vietā.

"Latviešu Avīzes" ir līdz šim visilgstošāk iznākušais laikraksts latviešu valodā. Tas pastāv 94 gadus, līdz Pirmā pasaules kara sākumam.

Ekspozīcija tapusi sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku un citām kultūras un atmiņas institūcijām. Izstāde notiek cikla "Latviešu grāmatai 500" ietvaros un Jelgavas muzejā būs skatāma līdz 25. janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti