Pirmajā mācību nedēļā plaša kultūras programma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Divi teātra festivāli, laikmetīgās mākslas festivāls, Dzejas dienas, dokumentālo filmu forums, Latvijas Nacionālās operas (LNO) ēkas jubilejas koncerti – svarīgākie notikumi, kas raksturo bagātīgo šīsnedēļas kultūrtelpas piedāvājumu. Vērā ņemams arī tas, ka visi minētie ir starptautiski pasākumi, kuros piedalās viesi no ārvalstīm.

Homo Novus

Jau desmito reizi starptautiskais jaunā teātra festivāls „Homo Novus” uz nedēļu – no 2. līdz 8.septembrim, izpurinās skatītāju ārā no ērtā, polsterētā teātra krēsla, lai rosinātu doties pretī jaunām laikmetīgā teātra pieredzēm un neparastām spēles telpām, kuras, kā ikviena vieta, ir labvēlīgas mākslas dzimšanai. „Homo Novus”, kuram pamatus 1995. gadā Daugavpilī lika režisors Pēteris Krilovs, vilina uz mazdārziņiem, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras zāli, kādu līdz šim neiepazītu savrupnamu, mežu, dzīvokli, Ziemeļblāzmas parku un citām gana intriģējošām vietām.

Festivāla kalendārs liecina, ka daudzas izrādes izpārdotas. Arī festivāla rīkotāji apstiprina: šogad festivālam pievērsta liela uzmanība.

Telpa Daugavpils

Šodien sākas teātra festivāls/darbnīca „Telpa Daugavpils”. Divu nedēļu laikā kopā 15 jaunie teātra profesionāļi Daugavpils cietokšņa bijušā kara hospitāļa telpās radīs 5 piecpadsmit minūšu garas performances, kuras festivāla noslēgumā tiks nodotas kritiķu un lūgto viesu vērtējumam kā vienota izrāde. Izrādi kopā ar jaunajiem režisoriem, scenogrāfiem un dramaturgiem veidos Daugavpils teātra trupa un jaunie aktieri.

Festivālā viesosies ukraiņu dramaturģe Natālija Vorožbita, krievu kustību režisors un prestižās skolas MXAT pasniedzējs Andrejs Urajevs, kā arī krievu kino un teātra režisore Valērija Surkova.

LNO ēkas 150.jubilejas koncerti

Šogad aprit 150 gadu, kopš Rīgas centrā tika uzcelts Latvijas Nacionālās operas nams. Par godu šai ievērojamai jubilejai LNO atklāj sezonu ar grandiozu gala koncertu 5. un 6.septembrī.

Koncerta pirmā daļa būs veltīta Riharda Vāgnera daiļradei un latviešu opermūzikai, otrajā daļā skatītāji redzēs fragmentus no labākajām baleta izrādēm Latvijas Nacionālā baleta solistu un mākslinieku izpildījumā, savukārt trešajā daļā dziedās Latvijas operzvaigznes, kurām Baltā nama skatuve savulaik kļuvusi par tramplīnu ceļā uz starptautisko atzinību: Kristīne Opolais, Aleksandrs Antoņenko, Inga Kalna, Inese Galante un Egils Siliņš, kā arī izcilie viessolisti Elizabete Strida un Dmitro Popovs.

Koncertā piedalīsies arī LNO solisti, orķestris un koris, bet pie diriģenta pults – Modests Pitrens, Mārtiņš Ozoliņš, Andris Veismanis un Farhads Stade.

Rīgas pilsētas teātra (vēlāk – Latvijas Nacionālās operas) jaunā ēka pēc Pēterburgas arhitekta Ludviga Bonšteta projekta tika uzcelta 1863. gadā – Rīgas kanālmalā, bijušā Pankūku bastiona vietā. Lai gan laika gaitā tajā uzstājušies dažādi teātra sastāvi, mainījusies fasādes krāsa un valsts varas, nams Rīgas sirdī allaž bijis gan nozīmīga arhitektūras dominante, gan pilsētas un valsts kultūras dzīves epicentrs.

Dzejas dienas

"Dzejas dienas" notiks no 5. līdz 15. septembrim, aicinot dzejas mīļotājus tikties ar dzejniekiem, iepazīt jaunos dzejdarus, kā arī uzklausīt ārvalstu viesus.

6.septembrī dienasgaismu ieraudzīs kārtējais dzejas disks, kam šoreiz dots nosaukums „Robežstūmējs”. Diskā pašu autoru izpildījumā iekļauti Ronalda Brieža, Arvja Vigula, Henrika Eliasa Zēgnera, Ingas Gailes, Sergerja Timofejeva un Valta Ernštreita dzejoļi. Kompaktdisks kalpo kā sava veida laikmeta liecinieks, fiksējot aktuālo dzejnieku balsis un darbus.

Gatavojoties Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gadam, „Dzejas dienām” izveidojusies cieša sadarbība ar nodibinājumu „Rīga 2014”. Raiņa dzimšanas dienā, 11.septembrī, kultūras vasarnīcā „Esplanāde 2014” notiks „Latviešu dzejas maratons”, kurā uzstāsies dažādu paaudžu dzejnieki. Savukārt, 10.septembrī turpat notiks ārvalstu viesu lasījumi „Kaimiņi trokšņo”.

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums

No 4. līdz 8. septembrim Latvijā norisināsies 17. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums, ko organizē Nacionālais kino centrs.

Jau otro reizi foruma vēsturē filmas tiks rādītas ne tikai Rīgā, bet arī Valmierā, Jēkabpilī un Liepājā. Programmā "Vairāk nekā sapnis" iekļautas vienpadsmit starptautisku atzinību guvušas filmas no Dānijas, Islandes, Somijas, Zviedrijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Krievijas un ASV.

Survival Kit 5

No 5. līdz 15. septembrim Laikmetīgās mākslas centrs (LMC) rīkos jau piekto starptautisko festivālu „Survival Kit”, kurā piedalīsies vairāk nekā 50 mākslinieku no četrpadsmit Eiropas valstīm, kā arī ASV un Kanādas.

Vērienīgo izstādi, kas šogad būs apskatāma vienā no Rīgas aktīvākajām apkaimēm – Avotos, Lāčplēša ielā 60, papildinās koncerti, performances, mākslinieku prezentācijas un divu dienu simpozijs ar starptautiskiem ekspertiem „Lēnā revolūcija. Māksla un kultūra institucionālajās un teritoriālajās perifērijās”.

Šogad par stratēģijām, kas varētu mainīt pastāvošo sistēmu vai radīt jaunu alternatīvu esošajai, reflektēs tādi mākslinieki kā The Yes Men no ASV, Johanna Billing no Zviedrijas, Minna L. Henriksson no Somijas, Gabriel Lester no Nīderlandes, Harun Farocki no Vācijas, Matthieu Laurette no Francijas, Oliver Ressler no Austrijas, Ane Hjort Guttu no Norvēģijas, Erik Alalooga (Postinstrumentum) no Igaunijas, Sasha Kurmaz no Ukrainas u.c.

Baltā nakts

Mūsdienu kultūras forums „Baltā nakts” šogad notiks naktī no 7. uz 8. septembri ar devīzi „Atver durvis!”, vainagojot pirmās mācību nedēļas beigas.

Kopumā Rīgas pilsētā būs aplūkojami 57 projekti, kas pārstāv dažādus žanrus – mūziku, teātri, dzeju, performances, kino, būs vērojami arī interaktivi, multimediju un starpdisciplināri projekti.

„Baltās nakts” pasākumi notiks Vecrīgā, Centrāltirgū un Spīķeru kvartālā, pilsētas centrā, kā arī Sarkandaugavā, Teikā un Šmerlī, Vecmīlgrāvī un Pārdaugavā.

"Baltā nakts" ir daļa no starptautiska projekta Eiropas Baltās naktis, ko aizsākušas piecas Eiropas galvaspilsētas – Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma.

Rīgā šī tradīcija tiek turpināta jau astoto gadu. Projekta ietvaros katra pilsēta savā Baltās nakts programmā cenšas iekļaut citu pilsētu mākslinieku darbus. Balto nakšu stafeti Eiropā pārņēmušas arī Amsterdama, Bukareste, Portu un Valeta, bet citviet pasaulē tām pievienojušās Toronto, Tokija, Monreāla, Čikāga un citas pilsētas.

 

 

 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti