Labrīt

Rīkos protesta gājienu pret solījumu nepildīšanu pilsētvides uzlabošanai Rīgā

Labrīt

Valdis Zatlers: ES jāizbeidz samierināšanās un pat izpatikšanas politika pret Krieviju

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs pieejams audio gids vieglajā valodā

Pirmais audio gids vieglajā valodā – Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Audio gidi muzejos jau gana ilgu laiku ir ierasta lieta, bet Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs ir pirmais Latvijā, kurš izveidojis audiogidu arī vieglajā valodā. Tas pieejams nesen atjaunotajā pastāvīgajā ekspozīcijā "Klasiskās vērtības", kas vēsta par laika posmu no 19. gadsimta nogales līdz 20. gadsimta 60. gadiem. Audio ceļvedis tapis muzeja ciešā sadarbībā ar biedrību ''Vieglās valodas aģentūra'', tekstus ierunājis aktieris Ģirts Krūmiņš.

Šajā pavasarī atklāto jauno pastāvīgo ekspozīciju "Klasiskās vērtības" papildina arī audio gidi latviešu, krievu un angļu valodā, bet jaunums ir tas, ka pirmo reizi tieši līdz ar šo ekspozīciju tapis audio gids arī vieglajā valodā. Tas ir jaunums Latvijas muzeju nozarē kopumā.

Tas piedāvā visus tos pašus vairāk nekā 30 izstādes stāstus, tikai vienkāršākā un kodolīgākā formātā, lai tie būtu saprotami ikvienam, arī cilvēkiem ar vājām valodu zināšanām un intelektuālās uztveres traucējumiem.

Tekstus gan vieglajā valodā, gan pilnajā latviešu valodas versijā ierunājis aktieris Ģirts Krūmiņš.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs
Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs

Bet audio gida "Klasiskās vērtības" projekta vadītāja ir muzeja izglītību programmu kuratore Agrita Pore, kura ir pārliecināta: "Tāda nepieciešamība jau bija ļoti sen, jo muzeju apmeklē ļoti dažādi cilvēki. Informācijas vienmēr ir milzīgi daudz, un ir vajadzīga atšķirīga pieeja, lai to piedāvātu dažādām auditorijām. Piemēram, senioriem varbūt vieglāk ir saprast kodolīgāku un ne tik garu un izvērstu informāciju, cilvēkiem ar uztveres problēmām atkal ir savādākas prasības, tāpat cilvēkiem, kas mācās latviešu valodu, ļoti noder vieglā valoda."

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs
Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs

Audio gida veidotāju uzdevums bija atrast vienoto kopsaucēju, lai informāciju spētu uztvert ikviens. Lai izveidotu vislabāko rezultātu, muzejnieki strādāja ļoti ciešā sadarbībā ar Vieglās valodas aģentūras speciālistēm Guntu Anču un Irīnu Meļņiku. Notika arī audio gida testēšana tam paredzētās auditorijas vidū.

"Aģentūra ataicināja uz muzeju dienas centra grupu, un mēs gribējām saprast, vai darbs, ko mēs esam izveidojuši, ir izdevies, vai tas viņiem noder," skaidro Pore. "Informāciju un būtību tiešām uztvēra visi. Tāpat viņi varēja orientēties zālē un atrast attiecīgās tēmas. Pavisam drīz mūs apmeklēs vēl viena cita grupa – vājdzirdīgo grupa, kas mums būs atkal jauna pieredze."

Audio gids vieglajā valodā izved cauri Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina attīstībai no 19. gadsimta nogales līdz 20. gadsimta 60. gadiem,

paralēli iepazīstinot ar Latvijas izcilajiem meistariem Jūliju Madernieku, Ansi Cīruli un daudziem citiem.

Ģirts Krūmiņš
Ģirts Krūmiņš

Ne tikai uzrakstīt, bet arī ierunāt tekstus vieglajā valodā ir atšķirīgi no ikdienā lasāmajiem tekstiem, tāpēc arī aktieris Ģirts Krūmiņš konsultējies ar Vieglās valodas aģentūras speciālistēm.

Pēc jau iepriekš līdzšinējās labās sadarbības muzejs vēlējies sadarboties tieši ar viņu.

"Ar Ģirtu Krūmiņu mums jau bija ļoti veiksmīga sadarbība Jūlijam Maderniekam veltītajā izstādē. Viņam ir ļoti patīkama balss, un Ģirta Krūmiņa stāstījumā latviešu profesionālās mākslas klasika un dizaina vēsture, izsekojot visiem laikmeta notikumiem un apstākļiem, iegūst tādu īpašu valdzinājumu. Tā nav tikai informācijas iegūšana, bet pastaiga laikā, un šajos stāstos var uzzināt vienu otru interesantu niansi, ko mēs esam ļoti rūpīgi meklējuši un atraduši mākslinieku dienasgrāmatās vai daiļliteratūrā. Tas nav sauss, faktoloģisks pārstāsts," uzsver Pore.

Ceļvedis vieglajā valodā, tāpat kā pilnās audio versijas ir bez maksas pieejamas muzeja profilā lietotnē "SoundCloud". Lai dotos audio pastaigā, ir nepieciešams savs viedtālrunis un austiņas, taču tikpat labi šos stāstus var klausīties mājās vai jebkurā vietā ar interneta pieslēgumu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

DMDM ir pirmais muzejs, kas piedāvā audio gidu vieglajā valodā, bet šādu piedāvājumu ieviest jau apsver arī citi Latvijas muzeji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti