Dienas ziņas

Jēkabpils mūzikas skola izveido A. Žilinska istabu

Dienas ziņas

Krastmalā notiek militārās parādes ģenerālmēģinājums

300-gadīgās ērģeles gaida rekonstrukciju

Piltenes baznīcā 300 gadus senas ērģeles gaida rekonstrukciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Piltenes luterāņu draudze par vienu no saviem uzdevumiem uzskata 300 gadus senu ērģeļu rekonstrukciju. Unikālais instruments atrodas vietējā baznīcā. Speciālisti apstiprina, ka restaurācija ir iespējama, taču draudzei nav nepieciešamo līdzekļu. Lai problēmai pievērstu sabiedrības uzmanību, nolemts dot vārdu senajam instrumentam un ierakstīt dažādu stilu mūziku.

Otras vecākās baroka stila ērģeles Latvijā atrodas Piltenes luterāņu baznīcā. Jau daudzus gadus tām ir tikai kultūras pieminekļa loma, jo kā instrumentu šīs ērģeles neizmantoja. Desmitiem gadu vai pat vairāk nekā simt gadus bez kapitālas rekonstrukcijas. Instrumenta stāvoklis pašlaik jau uzskatāms par katastrofālu.

Vietējai luterāņu draudzei ērģeles ir ne tikai vēstures liecība, bet arī ticības simbols. “Iepazīstoties ar vēsturiskajiem materiāliem par ērģelēm un baznīcu, ir redzams, ka tajā laikā tas viennozīmīgi tika saprasts, ka tas ir veids, kā es varu pagodināt Dievu. Ticībai ir jābūt redzamai. Ne velti Jēkabs raksta vēstulē: parādi man ticību bez darbiem – es tev parādīšu ticību no darbiem. Tā doma, ka ticība bez darbiem ir nedzīva,” saka Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas Piltenes iecirkņa prāvests Kārlis Irbe.

Nav zināms precīzs ērģeļu izgatavošanas gads, kā arī autors. Pēc dažiem avotiem var pieņemt, ka tās datējamas ar 1722. gadu. Pētot dokumentus, ir konstatēts, ka uz Pilteni tās atvestas no Kuldīgas, kur tolaik atradās vienīgā slavenā meistara Johana Jozua Mozengela dēla ērģeļbūves darbnīca.

“Šobrīd no ērģelēm nekas daudz, jāsaka, nav palicis pāri. Stabules ir ļoti daudzas gājušas zudumā, un 20. gadsimta sākumā ērģeles arī ir pārbūvētas,” zina stāstīt ērģeļu restaurators Jānis Kalniņš.

Piltenes luterāņu draudzei ērģeļu atjaunošana jau kļuvusi par goda lietu. Lai instrumentam pievērstu uzmanību, aktīvisti organizēja ierakstu. Rezultāts pārspējis visas cerības, tādēļ ieraksts atkārtots. Kā pēdējā tika atskaņota un ierakstīta katoļu garīgā mūzika, kuru draudze uzdāvināja Romas pāvestam viesošanās laikā Latvijā.

“Nevar prasīt, lai 300 gadus vecas, nerestaurētas ērģeles skanētu, it kā tās būtu restaurētas, it kā tur viss būtu kārtībā,” saka Piltenes luterāņu draudzes locekle Viktorija Bauģe.

“Instruments pierādījis sevi kā dzīvotspējīgs, un varbūt tam pašreiz ir pēdējā elpa, ko viņš tur trīs gadsimtus bez restaurācijas, bez kaut kādas palīdzības,” spriež ērģelniece Lilita Ozola.

Piltenes aktīvistus neaptur līdzekļu trūkums. Lai instrumentu saglabātu, nepieciešams savest kārtībā arī pašu baznīcu. Jau tuvākajā laikā iecerēts jumta remonts tieši virs ērģelēm, lai kultūrvēsturisko pieminekli pasargātu no mitruma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti