Pilsētvides un ideju sumināšana – jauna balva «Rīgas metrs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rīgā pēdējā laikā uzplaucis pārsteidzoši daudz pilsonisku iniciatīvu, kas dažādos veidos rauga bagātināt pilsētas vidi un darīt to pievilcīgāku gan tūristiem, gan pašiem rīdziniekiem. To pamanījis arī Mārtiņš Eņģelis – aizrautīgs gids un pilsētas „izpētnieks”, kā pats sevi sauc. Lai suminātu jaunradītās iniciatīvas, viņš pašrocīgi nolēmis dibināt pilsētvides procesu balvu „Rīgas metrs”, kam atlasīti 23 kandidāti. 

Uzvarētāja balva – gods, slava un tituls, tā puspajokam un vienlaikus arī pavisam nopietni intervijā Latvijas Radio stāstīja Mārtiņš Eņģelis.   

Viņš sevi sauc par daudzdarbi, jo grādi viņam ir dažādi, pieredze un darba stāžs arī dažādās jomās. 

“Man nepatīk vārds pētniecība, jo tas vairāk saistās ar tādu akadēmisku un mazāk tādu eksperimentālu pieeju, un daudziem cilvēkiem rodas sajūta, ka pētniekam jābūt ar doktora grādu un jāraksta grāmatas, pētnieks strādā pārsvarā pie galda, nevis lien kaut kādos brikšņos un ārdās pa pamestām mājām un priekšpilsētām,” stāsta Eņģelis.  

Tā viņš nonācis pie secinājuma, ka viņš ir pilsētas izpētnieks, un viņš strādā arī tūrismā. Un tā pirms diviem gadiem radās pilsētvides stāstu producentu apvienība “MANTRA”, kur “arī es mēģināju risināt dažādus jautājumus, kas saistīti ar to, kā mēs rādām pilsētu gan tūrismā, gan mākslā, gan arī dažādās radošajās industrijās”.

Un pirms gada viņš secinājis, ka Rīgai pietrūkst suminājuma tiem, kas izpaužas pilsētā, - vai tas ir teātris, vai performance, vai tūrisms, vai māksla, vai teorija, vai vietu radīšana - praktiski jebkas, kas varētu būt nozīmīgs stāsts pilsētā.

Tā radās ideja par balvu - Rīgas pilsētvides balvu “Metrs”. Pirmajā gadā tai pieteikti 23 dažādi projekti - gan aktīvistu grupas, gan tūrisms, gan izstādes, gan konferences, gan muzeji, kultūrtelpas, ļoti daudz dažādu lietu,  kas pagājušajā gadā iezīmējās kā kaut kas svarīgs,  nozīmīgs pilsētā, stāstīja Eņģelis.

Rezultāti jau ir zināmi, bet tos atklās tikai 4.martā. Tad paziņos arī “antibalvu” par projektu, kas ir pret “jebkādu cilvēcisku brīvu un radošu izpausmi pilsētā, kaut kas tāds, kas apstādina jebkuru ideju un ierobežo un nomāc.''

Reizē “Rīgas metrs” bija arī kritika par to, kāda ir tā pilsēta politika, pārsvarā no tūrisma skatpunkta, jo “mēs vēl aizvien dzīvojam tādā padomju garā, ka Rīgā galamērķis ir objekti, nevis idejas”, stāstīja Eņģelis.

Viņš uzskata, ka tas notiek tāpēc, ka “mums vispār nav nekādas pārliecības par sevi, mums ir daudzu gadu garumā ieborēts tas, ka ir jāstāsta par baznīcām, par bruģakmeņiem, jārāda Vecrīga”.  Bet cilvēkiem tas ar laiku vairs neinteresē, jo nav idejas par to, ka ir daudz ko redzēt, daudz ko iepazīt, idejas par to, ka pilsētā ir kaut kādas neparedzamas lietas.  Eņģelis stāstīja, ka viņš tūristus ved uz Centrāltirgu, uz priekšpilsētām.    

Taču viņš saskata arī pozitīvas tendences – pilsēta atdzīvojas, jo “cilvēkiem konkrēti apnicis, ka nekas nenotiek, un tad ļoti daudz aktīvistu vienkārši sāk ņemties un darīties paši”.

Viņš stāstīja, ka no pilsētas politikas viedokļa tūrismā pašlaik viss koncentrējās Vecrīgā. Bet situāciju var mainīt apkaimes biedrības, kuru jau ir aptuveni 30, tās var pašas koncentrēt šīs visas vērtības un radīt savu galamērķi. Un, ja pilsēta viņiem nepalīdz, tad viņi var izdot savus materiālus, promotēt savas idejas, par kurām tūristi dzirdēs un paši pieprasīs informācijas centrā par tām apkaimēm.

Eņģelis norādīja, ka apkaimēm ir potenciāls arī vietējo acīs, ja to sāks uztvert kā vietu, kur kaut kas notiek – sporta, mākslas, kultūras pasākumi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti