Pieteikties radošo personu atbalstam un saņemt to varēs arī pensionētas radošās personas un pašnodarbinātie

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā kā steidzamus pieņēma grozījumus Radošo personu statusa un profesionālo radošo organizāciju likumā, un turpmāk plašāks radošo personu loks varēs pieteikties atbalsta stipendijai un saņemt tās gadījumos, kad netiek gūti ienākumi, informēja Saeimas Preses dienestā.

Saskaņā ar likuma izmaiņām atbalsta stipendijām varēs pieteikties arī tās pensionētās radošās personas, kuru radītie darbi ir publiskoti laikā līdz pensijas vecuma sasniegšanai vai izdienas pensijas saņemšanas brīdim. Iepriekš bija noteikts, ka darbiem jābūt publiskotiem vismaz triju gadu laikā pirms radošās personas statusa iegūšanas.

Šāds grozījums veikts, jo līdz šim daudzi radošās jomas pārstāvji, kas sasnieguši pensijas vecumu vai saņem izdienas pensiju, nevar pieteikties atbalsta stipendijai, jo noteiktajā laika periodā savus darbus saskaņā ar Autortiesību likumu nav publicējuši.  

Ņemot vērā situāciju, kad liela daļa radošo cilvēku pirms pensijas vecuma sasniegšanas radoši vairs nav tik aktīvi kā iepriekš, grozījumi paredz iespēju atbalsta stipendiju saņemt arī tad, ja personas ienākumi triju mēnešu laikā pirms atbalsta pieprasījuma iesniegšanas katrā mēnesī ir mazāki par 75 procentiem no valstī noteiktās minimālās darba algas apmēra.

Tāpat radošo personu atbalstam ar grozījumiem noteikts, ka atbalsta stipendijai slimības gadījumā varēs pieteikties arī tie radošie cilvēki, kuri darbojas kā pašnodarbinātās personas.

Pieteikties atbalsta stipendijai varēs arī tās personas, kuras sasniegušas pensijas vecumu, bet dažādu iemeslu dēļ vecuma pensiju nesaņem, jo nav uzkrāts apdrošināšanas stāžs un nav veiktas sociālās iemaksas, kas iepriekš netika noteiktas kā obligātas.

Ņemot vērā, ka Kultūrkapitāla fondam pirms lēmuma pieņemšanas par atbalsta stipendijas piešķiršanu ir jāpārbauda, vai persona ir tiesīga pretendēt uz atbalstu, ar grozījumiem precizēts, ka informāciju par personas ienākumiem fondam ir tiesības iegūt no valsts iestāžu reģistriem. Līdz šim Kultūrkapitāla fonds pārbaudi veica sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti