Kultūras ziņas

Dzintaru koncertzāle rekonstrukcijas gaidās

Kultūras ziņas

Dzintaros skan teātra un kino mūzika

Zaļā gaisma trim kultūras infrastruktūras projektiem

Piesaistot Eiropas fondu finansējumu, atjaunos trīs kultūrtelpas Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pēc dažiem gadiem Rīgā būs par trim kultūrtelpām vairāk. Bijusī Rīgas Vieglās rūpniecības tehnikuma ēka ''Piena kvartālā'', kā arī Tabakas fabrika, kur šobrīd mīt Jaunais Rīgas teātris, un industriālā teritorija Lubānas ielā 80 pārtaps par sakārtotiem kultūras objektiem tuvāko gadu laikā, piesaistot Eiropas fondu naudu.

Aristīda Briāna ielas 13. nams labi zināmajā ''Piena kvartālā'' pēdējā desmitgadē piedzīvojis vien pāris laikmetīgās mākslas notikumus. Par ēku atbildīgie “Valsts nekustamie īpašumi” ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru noslēguši līgumu par 15 miljonu ieguvi šīs un vēl divu degradētu teritoriju atjaunošanai Rīgā.

Šajā summā iekļauti arī 15 procenti valsts budžeta finansējuma. Trešdaļa šīs naudas, 5 miljoni un 8 tūkstoši, tiks bijušajam Rīgas Vieglās rūpniecības tehnikuma namam, kur pēc 2022. gada atradīsies Latvijas Mākslas akadēmijas un Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas prototipēšanas darbnīcas "Riga Makerspace". Lielas pārmaiņas piedzīvos arī Tabakas fabrika. Piemēram ēka, ko tagad pazīstam kā Jaunā Rīgas teātra kases, pārtaps par Latvijas Kultūras akadēmijas dienesta viesnīcu.

Vienā no remonta neskartajiem korpusiem jātop radošo industriju inkubatoram, bet citā – filmēšanas paviljoniem topošajiem kino māksliniekiem. Augusta beigās “Valsts nekustamie īpašumi” Tabakas fabrikas pielāgošanai kultūras akadēmijas vajadzībām izsludinās starptautisku metu konkursu.

Reiz Rīgas Tabakas fabrika bija Latvijas un Dānijas kopuzņēmums, tāpēc šo konkursu atbalsta un līdzi sekos Dānijas karaļnams.

“Viņi ir kā finansētāji tikai šim metu konkursam. Ja būs apmierināti ar rezultātu – iespējams, arī projekta izstrādei.  Bet finansējums nāk no ERAF līdzekļiem apmēram 5 miljonu apmērā, no kuriem 80% ir ERAF nauda, 15 % valsts budžeta līdzekļiem,” skaidro “Valsts nekustamo īpašumu” vadītājs Ronalds Neimanis.

Tabakas fabrikas bijušās noliktavas Lubānas ielā 80 jau labu laiku lieto Latvijas Nacionālā opera un balets. Tiesa, par nevainojamu vietu scenogrāfijas daļu glabāšanai šo nenosauksi. Bet šīs teritorijas pārveidošanai paredzētie turpat 5 miljoni vieš cerību gan uz sakārotu vidi, gan piemērotiem apstākļiem dekorāciju veidošanai un glabāšanai. Tāpat šeit paredzēta ilgi gaidītā baletnieku mēģinājumu zāle. Tā sliesies sen aizmirsto garāžu un stāvlaukuma vietā.

“Šie nav tik lieli objekti, lai būtu lieli riski. Vismaz pagaidām neiezīmējas nekādas problēmas projekta apguvē,” ir pārliecināts Neimanis.

Būvdarbi visos trijos objektos sāksies 2020. gadā, bet noslēgsies 2022. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti