Pieminot režisoru Uģi Brikmani

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ceturdienas vakarā saņēmām sēru vēsti, ka mūžībā aizgājis režisors un daudzu tautas svētku radošais motors Uģis Brikmanis.

Režijas laukā viņš darbojās jau no 70.gadu beigām, bijis neskaitāmu koncertu, notikumu, izrāžu producents un režisors, pazīstams ar latvisku simbolu un emociju piesātinātu rokrakstu. Viņš iestudējis izrādes Latvijas un Lietuvas teātros, Latvijas radioteātrī, veidojis muzikālus iestudējumus kamerkorim “Sindi putnu dārzs”.

Brikmani atceramies arī kā "Rīgai 800" svētku māksliniecisko vadītāju un daudzu dziesmu svētku koncepciju autoru. Viņa pēdējais darbs bija šā gada dziesmu svētku noslēguma koncerta "Zvaigžņu ceļā" režija.

Svētku priekšvakarā viņš intervijā Latvijas Radio stāstīja, kādēļ koncertam dots tieši šāds nosaukums. Šodien viņa vārdi skan īpaši simboliski:

"Tajā latvieša būtībā jau zvaigznīte ir dvēselīte. Tas nav masu mediju zvaigznīšu brīdis, tas nav tas devalvētais jēdziens.

Zvaigznes vadmotīvs ir ārkārtīgi bagāts latviešu tautasdziesmā, latviešu kordziesmā.

Galu galā Latvijas patstāvības ideja un dziesmu svētku lielās kordziesmas "Gaismas pils" vārdu autors ir Auseklis. Tas ir ārkārtīgi ietilpīgs simbols. Ne velti visiem ir saprotamas trīs zvaigznes, ko liekam Brīvības pieminekļa augšā. Šī spēja uztvert zvaigzni kā simbolu vai logo vēl ir saglabājusies. Tas ir viens no laikmeta uzdevumiem - izkopt simbolisko domāšanu."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti