Pieminekļu valdes 90 gadus atzīmē ar konferenci, ceļojošo izstādi un grāmatu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šogad aprit 90 gadi kopš laikrakstā „Valdības Vēstnesis” tika publicēts Likums par pieminekļu aizsardzību, kas pirmo reizi Latvijā paredzēja izveidot speciālu kultūras pieminekļu aizsardzības institūciju – Pieminekļu valdi. Tā kļuva par 20. gs. 20.-30. gadu stūrakmeni kultūras mantojuma pārvaldībā Latvijā, radot pamatu kultūras pieminekļu aizsardzības, apzināšanas un pārvaldības darbam, kas tika turpināts arī vēlākajās desmitgadēs.

Atzīmējot Pieminekļu valdes izveides gadadienu un lai izvērtētu 20. gadsimta starpkaru perioda kultūras mantojuma aizsardzības un pārvaldības teorētisko un praktisko pieredzi, Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāte, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija un Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) 18. septembrī organizē starptautisku zinātnisku konferenci „Kultūras mantojuma pētniecība un pārvaldība Baltijas valstīs 1920. – 1930. gados: pagātnes mācības un laikmetīgie izaicinājumi”.

Konferencē ar referātiem piedalās 18 vēsturnieki, arheologi, etnogrāfi un mākslas vēsturnieki no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Viņi savos ziņojumos pievēršoties Pieminekļu valdes izveidei un tās daudzveidīgajiem darbības virzieniem, kultūras mantojuma sociālajai un politiskajai nozīmei un kultūras mantojuma praktiskās saglabāšanas jautājumiem Baltijas valstīs starpkaru periodā.

Latvijas Universitātes Mazajā aulā apskatāma arī LNVM veidotā ceļojošā izstāde „Kas pagātni pētī – nākotni svētī! Pieminekļu valdei – 90.” Tāpat kā citas muzeja ceļojošās izstādes, arī šī turpmāk būs pieejama jebkurai skolai, bibliotēkai vai sabiedriskai iestādei Latvijā.

Konferences noslēgumā Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā notiks Latvijas Nacionālā vēstures muzeja sagatavotā izdevuma „Pieminekļu valdei 90. Pieminekļu valdes mantojums LNVM krājumā” atvēršanas svētki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti