Pie Krievijas vēstniecības Rīgā novieto klavieres kā protestu pret karadarbību Ukrainā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

27. martā pēc mūziķes Katrīnas Gupalo iniciatīvas Kronvalda parkā Rīgā pretī Krievijas Federācijas vēstniecībai izvietotas klavieres "УКРАÏНА". Sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju mākslinieki Mārtiņš Aizpurvs un Mārtiņš Dziļums tās apzīmēja, iekļaujot Ukrainas karoga krāsas, lai klavieres būtu ne tikai skanīgs, bet arī vizuāls apliecinājums Ukrainas atbalstam, kļūstot par mākslas objektu, kas pats par sevi ir kā protests pret Krievijas agresiju Ukrainā. Klavieres būs pieejamas līdz 27. maijam, un akcijas radošā komanda aicina ikvienu rīdzinieku, pilsētas viesi, mūziķi vai garāmgājēju tās spēlēt, informēja iniciatīvas īstenotāji.

Idejas autore Katrīna Gupalo par ieceri skaidroja: "Redzot Latvijas sabiedrības pašaizliedzīgo un intensīvo palīdzību Ukrainas tautai, kopā ar komandu vēlamies dot papildu enerģiju cilvēkiem, kuri jau mēnesi dažādās protesta akcijās šajā vietā atbalsta Ukrainu. Ceram, ka klavieru skaņas viņus emocionāli uzlādēs ar mākslu, mūziku un gaišumu un stiprinās šo cilvēku garu cīņā pret Krievijas militāro uzbrukumu Ukrainai, jo kultūra un inteliģence ir tās vērtības, kas var palīdzēt pārvarēt tumsonību, agresiju un totalitārismu."

Kā norādīja iniciatīvas rīkotāji, galvenais uz klavierēm redzamais elements ir sakļauti pirksti, kas ir Mārtiņa Dziļuma iecere un kas simbolizē mūsu visu vienotību ar Ukrainu, savukārt Mārtiņš Aizpurvs iekļāvis klavieru noformējumā Zeva ziedus, kas simbolizē mieru. Tos ieskauj Zeva zibeņi, kas ataino nemieru, jo, ja kāds izvēlas aizskart mieru, tad vienmēr būs jāsastopas ar nemieru.

Akcijas noslēgumā ar koncertu stundas garumā uzstājās dažādi mākslinieki, kuru vidū bija pianists Andrejs Osokins, projekta "Latvia for Ukraine: Resistance" mūziķi – Roberto Meloni, AnnaKrista, Edgars Vilcāns, Loreta Reide, grupa "Audiokvartāls", Karlīna Šēnknehte, Ilze Rijniece, Gunārs Gaumigs, Ēriks Gorda un grupas "Four Minute Man" solists Roberts Strautnieks, kā arī dziedātāja un dziesmu autore Elizabete Gaile.

Andrejs Osokins par dalību akcijā pastāstīja: "Mēs nedrīkstam atslābt! Mums jāturpina atbalstīt Ukrainu ar vēl lielāku sparu un jaudu, jo ar katru jaunu dienu karš paliek asiņaināks. Krievijas karaspēks arvien aktīvāk plānoti vēršas pret civiliedzīvotājiem – katru dienu mirst nevainīgi cilvēki, tādēļ ikvienam no mums ir jāuzdod sev jautājums, kā mēs vēl varam palīdzēt Ukrainai. Kā mākslinieki mēs varam atbalstīt ar savu mākslu – iedvesmot, dot spēku cīņai, spēku nenogurt cīnīties gan ar bailēm, gan apātiju un vēlmi padoties tam murgam, kas notiek. Mums jādara viss gan Latvijā, gan Eiropas Savienībā un NATO, lai Ukrainā ikviens sadzird, ka mums nav vienalga un ka esam viņiem blakus katru dienu."

"Latvia for Ukraine" ir projekts, kura idejas autore ir Katrīna Gupalo un kurā vairāk kā četrdesmit latviešu, lietuviešu, krievu un ukraiņu mūziķu, paužot atbalstu Ukrainai, vienojās kopīgā dziesmā "Resistance" un tās videoklipā. 

KONTEKSTS:

Krievijas iebrukums Ukrainā turpinās kopš 24. februāra. Sarunas līdz šim nav devušas rezultātu, un 12. martā Francijas prezidenta administrācijā paziņoja – pašlaik izskatās, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins neizrāda nekādu vēlēšanos izbeigt karu Ukrainā.

Krievijas rīcība izpelnījusies asu nosodījumu no demokrātiskās pasaules. Rietumvalstis noteikušas vairākas sankcijas gan pret Krieviju, gan pret Baltkrieviju, kas atbalsta Kremļa lēmumu uzbrukt Ukrainai. Tikmēr arvien vairāk ārvalstu uzņēmumi boikotē Krieviju un aptur savu darbību šajā valstī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti