Pianists Andrejs Osokins pret karu Ukrainā: Māksliniekiem savs viedoklis jāpauž skaļi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sabiedrība skatās uz māksliniekiem, “mēs esam kā tādas bākugunis”, teic pianists Andrejs Osokins, tādēļ, viņaprāt, ir būtiski skaļi paust savu viedokli par Krievijas īstenoto karu Ukrainā un atbalstīt Ukrainas iedzīvotājus.

Andrejs Osokins: Man ir mazdrusciņ naiva doma, ka, ja kāds cilvēks ļoti smagi slimo, tad ko es gribu – es gribu dot viņam palīdzību, samīļot un paņemt daļu no sāpēm, lai pēc tam cilvēkam paliktu vieglāk. Man liekas, ka tas strādā, un liekas, ka visa pasaule tagad dos savu roku Ukrainai un paņems mazliet no tām sāpēm, tad tas viss būs vieglāk. Tāpēc mani ļoti saviļņo tas, cik vienota ir Eiropa un ASV un cik liela tagad palīdzība ir Ukrainai visos veidos, kas ir iespējami, cik liela pretestība Krievijai visos veidos, kas iespējami, bet to vajag, lai tas nepāriet pēc dažām dienām vai dažām nedēļām. No Putina puses tas ir plāns, ka tagad mazdrusciņ un pēc tam visi aizmirsīs, atkal tirgos, atkal pirks lētu naftu, lētu gāzi un viss būs kā bija.

Tieši tagad pasaulē ir ļoti svarīgs mirklis, kad mums vajag izvēlēties, ko mums vajag, kādas vērtības mums ir, vai nu nauda vai tomēr citas: brīvība, valsts suverenitāte, neiespējamība valsti iznīcināt tikai tāpēc, ka kāds grib to izdarīt.

Anete Lesīte: Ko jūs kā skatuves mākslinieks, mūziķis gribat darīt un reāli varat darīt šajā situācijā?

Katram būtu labi ļoti skaļi pateikt savu viedokli. Jo mēs, īpaši mākslas cilvēki, esam varbūt arī naivi, bet tādi kā morāli orientieri, mēs esam kā tādas bākugunis, uz kuriem skatās. Un mēs varam pateikt par to, kas ir labs un kas ir ļauns, un definēt to ļoti skaļi. Un tad arī citiem cilvēkiem būs vieglāk uztvert to visu situāciju, un,

protams, ar mūziku, ar mākslu, ar saviem darbiem – tas ir otrais ceļš, lai maksimāli atbalstītu, maksimāli pievērstu uzmanību tam, kas notiek Ukrainā.

Mēs dzīvojam ar informāciju ļoti piepildītā pasaulē, un tāpēc ir ļoti svarīgi informāciju, vērtīgo vēstījumu nodot. Kad Katrīna [Gupalo] zvanīja saviem radiem, viņi ne visu zina, kas notiek Eiropā, kas notiek Amerikā un viņiem bija ļoti svarīgi redzēt – mēs sūtījām katru pilsētu, cik tā atbalsta, gan Tallina, gan Rīga, gan Tbilisi, gan Brisele, gan Ņujorka, cik atbalsts ir spēcīgs. Un tas dod cerību cīņai. Jo galvenais, kas notiek, tā ir Ukrainas pilsoņu cīņa par savu brīvību, par savas valsts eksistenci. Man liekas, ja mēs varam kaut ko izdarīt, tad tas ir jādara.

Vai pēdējos gados jūs arī izjūtat Rietumu sabiedrībā morāles degradāciju un tiekšanos pēc materiāliem labumiem? Vai par garīgajām vērtībām par maz iestājas un par maz runā?

Pandēmijas laiks bija pārbaudes laiks vērtībām, visam, ko mēs viens par otru domājam, kā mēs, sabiedrība, sevi saprotam, kā mums vajag virzīties, kādi ir ideāli, kā panākt, lai sabiedrība nav sašķelta. Jā, tas bija sarežģīts laiks, bet tas nenozīmē, ka vajag būt pesimistam. Man liekas, ka jebkurš izaicinājums dod spēku. Es atvainojos, bet šonakt Baidens pateica, ka mēs pēc tam būsim stiprāki, pēc visas šīs situācijas. Visa pasaule, visa demokrātiskā pasaule, viņa būs stiprāka.

Mēs esam ne tik liela planēta un ļoti trausla planēta. Mēs nevaram pieļaut vēl vienu lielu kodolkaru, tas nav tas, kas ir vajadzīgs.

Un kas ir iespējams, kas ir pieņemams, mēs visi saprotam, ka tas beigsies ar beigām. Un tāpēc tagad cilvēkos būs tā skaidrā saprašana, kā vajag rīkoties, kā vajag dzīvot, jo mums vajag sajust, ka mēs esam kopa. Mēs neesam viens indivīds, otrs indivīds, mēs nevaram pilnībā atslēgties no dzīves pasaulē. Neviens mēs to nevaram. Tas ir tāds brīdis, kad mēs to saprotam. Tā kā man šajā ziņā ir cerība. 

Es nevaru pateikt, ka esmu pozitīvi noskaņots, jo situācija ir ļoti smaga, bet kaut kādas cerības uz to man ir, redzot, cik vienota ir demokrātiskā pasaule un cik daudz var panākt, kad ir politiska griba.

Ļoti skumji, ka tas nebija panākts 2014. gadā, bet varbūt tagad vēl nav par vēlu.

Par koncertdzīvi tagad, kad Ukrainā ir karš, kā tas iespaido radošo pusi, varbūt gribat uzstāties biežāk un vairāk, lai palīdzētu cilvēkiem caur mūziku vai varbūt gluži pretēji?

Tagad ir septītā diena karam, ļoti grūti saprast, protams, gribas katru koncertu veltīt Ukrainai,  un tā mēs arī darām un darīsim. Man ļoti grūti paredzēt, kas būs. Protams, šai vasarai bija ļoti skaisti plāni visiem. Es domāju, ka koncertu laikā cilvēki var sajust to kopības sajūtu, ka mēs esam uz viena viļņa, ka mēs varam saprast viens otru bez vārdiem, bet ar kaut kādu emociju, ideju. Un tāpēc koncertiem ir jānotiek, un tāpēc arī koncertos ir kaut kādā veidā jādefinē vai jāparāda tas morālais stiprums, kas cilvēkos ir.

Mēs redzam, cik stipri ir tagad ukraiņi.

Man liekas, mēs varam to sajust tieši tajos brīžos, kad domājam par lieliem jautājumiem, un tas notiek arī koncertos, kad mēs domājam par dzīvi un nāvi, kad domājam par skaistumu un ļaunumu. Tieši šajā brīdī mēs varam iedziļināties sevī un saprast, kas mums ir svarīgs un kas nav. Tāpēc koncerti tagad notiks un visi notiks ar šo domu. Māksla vienmēr bija pret ļaunumu, pret agresiju, pret to, ka stiprais sit vājo, un neviens neko nedara pret to. Tā vienmēr bija viena no centrālajā mākslas tēmām, un mēs to tagad izjutīsim vēl stiprāk un jaudīgāk.

KONTEKSTS:

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 21. februārī atzina Doneckas un Luhanskas "tautas republiku" neatkarību no Ukrainas. Putins piedraudēja Ukrainai, pieprasot, lai Ukraina nekavējoties pārtrauc karadarbību pret separātistiem, "pretējā gadījumā visa atbildība par iespējamo asinsizliešanas turpināšanu pilnībā būs uz Ukrainā valdošā režīma sirdsapziņas".

Taču 24. februārī Putins paziņoja, ka Krievija ir sākusi "militāru operāciju" Ukrainā, un aicināja Ukrainas armiju "nolikt ieročus". Tas no demokrātiskās pasaules izsauca vēl lielāku nosodījumu un nākamos sankciju soļus pret Krieviju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti