Pētnieks: «Nevajadzīgie cilvēki» Lielajos kapos kļūst par «vajadzīgajiem cilvēkiem»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

“Nevajadzīgie cilvēki” Lielajos kapos pēdējos gados pamazām Rīgai un tās iedzīvotājiem tomēr kļūst par “vajadzīgajiem cilvēkiem”, intervijā Latvijas Radio raidījumā “Labrīt” piektdien, 30. martā, sacīja pētnieks Deniss Hanovs.

Intervija ar pētnieku Denisu Hanovu par Lielajiem kapiem un to nākotni
00:00 / 09:28
Lejuplādēt
2011. gadā bija izdota viņa grāmata “Nevajadzīgie cilvēki”, kurā autors atgādināja par skaudro situāciju Lielajos kapos. Tie bija izpostīti un neuzturēti. Šobrīd līdz ar diskusijām sabiedrībā pēdējos gados šie “nevajadzīgie cilvēki” pamazām ir kļuvuši par “vajadzīgajiem cilvēkiem”.

Ja agrāk Lielie kapi bija spožs piemērs tam, kā pati sabiedrība ļauj pazust vēstures liecībām, tad tagad cilvēki Lielajiem kapiem pievērš lielāku uzmanību, piemēram, pilsoniskās akcijās tos sakopjot. “Mēs saprotam, ka Rīga ir pilsēta, kas nepieder tikai mums, šodienas cilvēkiem, (..) bet mums ir simboliska saite ar iepriekšējo paaudžu cilvēkiem,” teica Hanovs.

Viņš gan akcentēja, ka par Lielajiem kapiem aizvien lielāku interesi izrāda tieši paši iedzīvotāji, nevis organizācijas, piemēram, baznīca, kam piederēja teritorija, kur atrodas kapi, vai partijas, kuras saka aizstāvam latviskumu.

Vienlaikus ar domubiedru un aktīvistu centieniem sakopt kapus ir augusi arī pilsoniskā sabiedrība. Tā jūt, ka vismaz diskusijās par Lielajiem kapiem pašvaldība un citas institūcijas dzird tās balsis.

Lielo kapu vārds pēdējos gados vairākkārt ir izskanējis: gan saistībā ar tā saucamo "kapu tramvaju", dažādām nelikumīgām būvniecībām un vandālisma gadījumiem, gan iespējamu īpašnieka maiņu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti