Pētnieks: Feminisma uzplaukumā vainojami vīrieši, kas nespēj būt «īsti vīrieši»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Feminisma uzplaukums Latvijā ir aktuāls, taču vīrišķība šobrīd piedzīvo lielāku krīzi nekā sievišķība, savukārt tas sabiedrībā izraisa bailes no feminisma kustības, Latvijas Televīzijas raidījumā “100 grami kultūras. Diskusija” skaidro Rīgas Stradiņa Universitātes docētājs Vents Sīlis.

Sīlis norāda uz to, ka Latvijā pastāv negatīva attieksme pret feminismu. Tas skaidrojams ar to, ka atzīt feminismu nozīmētu atzīt, ka kādam tiek darīts pāri.

Feminisma pašreizējā uzplaukumā vainojami vīrieši, kas nespēj būt "īsti vīrieši". Latvijā tas ir aktuāli - dzīvojam laikā, kad vīrišķība piedzīvo lielāku krīzi nekā sievišķība, tāpēc arī vīriešiem ir bail no feminisma kustības,” pauž Sīlis.

Žurnāliste Sandra Veinberga uzskata, ka 8. marta svinēšana Latvijā jau kopš padomju laikiem devalvē sieviešu solidaritātes dienas nozīmi. Viņa arīdzan atzīst, ka Latvijā  šobrīd pastāv problēmas ar feminisma izpratni.

“Svinēt 8. martu kā sieviešu dienu ir tāpat, kā svinēt 23. februāri kā vīriešu dienu. Brīnišķiga ideja būtu izveidot Aspazijas dienu,” teic Veinberga.

Sociālantropoloģe Aivita Putniņa gan atgādina, ka vēsturiski padomju telpā šī diena svinēta gan kā Mātes diena, gan kā savdabīga Valentīndiena, tādēļ šie svētki arī šodien tiek svinēti dažādi. Ir daļa sabiedrības, kurai 8. marts saistās ar sieviešu cīņu par līdztiesību, bet daļai tie joprojām ir tradicionālo dzimumu lomu svētki.

Runājot par feminisma izpratni Latvijā, Putniņa stāsta, ka tā tiek konstruēta no vīrišķīgām skatu pozīcijām, kurās dzimumu atšķirība ir dabiska, tādēļ Latvijas sabiedrība ir mazāk kritiska. Izprasts feminisms no sabiedrības prasītu pārvērtēt arī nacionālisma ideju, kas Latvijā ir izteikti maskulīna. 

Lai izvairītos no stereotipu spiediena uz sievietes izvēli, būtu nepieciešams arī sieviešu auditorijai paredzēto preses izdevumu satura pārskats.

Sandra Veinberga norāda, ka Latvijas informatīvajā telpā patiesi pastāv problēma – sieviešu žurnālos tiek kultivēti patērētājsabiedrības uzspiesti stereotipi par to, kā sievietei būtu jāizskatās un jāuzvedas. Dzimumu lomas sabiedrībā tiek mācītas jau no mazotnes, taču no tām būtu jāatbrīvojas.

Skeptisks par feminisma jautājumiem Latvijā ir "Radio Skonto" ētera balss Valdis Melderis. Viņaprāt, feminisms ir cīņa par cieņu, un, ja sieviete tiek cienīta un mīlēta, tad viņai feminisms nav vajadzīgs.

Raidījumu internetā var noskatīties ltv.lv.

 

 

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti