Pētniece: «Rīga 2014» pavēra logu uz kultūru jaunai auditorijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Nule kā esam pārkāpuši 2015.gada slieksnim un atvadījušies no Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas statusa. Šķiet, ikvienam, kurš šo kultūras gadu pamanīja, ir savs vērtējums par tā veiksmēm un neveiksmēm, spilgtākajiem iespaidiem un iedvesmotajām pārmaiņām. Bet izrādās, ka Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atstāto ietekmi var arī izmērīt pēc pavisam lietišķiem un profesionāliem kritērijiem.

Pie darba ķērusies ekspertu grupa, kas pēc nodibinājuma „Rīga 2014” pasūtījuma vērtē kultūras gada ieguvumus un mācības.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietekmes novērtējuma pētījuma ekspertu grupas vadītāja, Latvijas Kultūras akadēmijas prorektore, socioloģe Anda Laķe intervijā Latvijas Radio stāsta par pirmajiem secinājumiem. Viņasprāt, būtiski ir tas, ka  aizvadītais Eiropas kultūras galvaspilsētas gads pavēris logu uz kultūru daudziem, kuri līdz šim stāvēja malā.

„Rīgas iedzīvotāji ieraudzīja arī kultūras citu pusi. Tradicionāli Rietumu kultūrās apmēram 10% iedzīvotāju ir ar pietiekamu kultūrizglītību, mākslas izglītību – tie ir mākslas baudītāji; pārējie uz kultūru bieži skatās, ka tai ir izklaidējoša atpūtas funkcija. Bet šeit plašais piedāvājums, teiksim, arī Stūra mājas un apkaimju projekti parādīja, ka kultūra var darīt citas lietas, pildīt sociālās funkcijas. Tieši kultūras sociālo funkciju spilgtā izpausme ir viens no būtiskākajiem efektiem,” sacīja Laķe.

Lai gan pētnieki turpinās darbu vēl līdz pavasarim, jau provizoriskie dati uzrāda kultūras gada lielu ekonomisko ietekmi, proti, ka no kultūras galvaspilsētas projektiem daudz ieguvuši arī citi tautsaimniecības sektori. Laķe arī vērtē, ka šis gads paplašinājis cilvēku izpratni par kultūras nozīmi sabiedrībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti