Pētera Martinsona māja Daugavpilī kļūs par keramikas mākslas piesaistes magnētu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šobrīd Daugavpils cietoksnī notiek 7. bastiona pulvera noliktavas bāzes remontdarbi. Jau šī gada nogalē tā pārvērtīsies par „Martinsona māju” un būs pilnībā veltīta Daugavpilī dzimušajam izcilajam keramiķim Pēterim Martinsonam. „Martinsona māja” kļūs par Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vienu no izstāžu sektoriem, kurā būs skatāmi ap 600 mākslinieka darbi un ar biogrāfiju saistītie priekšmeti. Šī māja kļūs arī par kārtējo apliecinājumu Daugavpilij kā keramikas pilsētai, stāstīja Marka Rotko mākslas centra Galvenā krājuma glabātāja Zane Melāne.

Martinsona māja Daugavpilī
00:00 / 04:55
Lejuplādēt
„Vēsturiski tā bija pulvera noliktava Dinaburgas cietoksnī. Bet tagad tā kļūs par „Martinsona māju”, kā vēl viens no Marka Rotko mākslas centra izstāžu sektoriem, kas būs pilnībā veltīts pasaulslavenajam keramiķim, Daugavpilī dzimušajam māksliniekam Pēterim Martinsonam. Šogad ir plānots šo ēku nodot ekspluatācijā, jo tieši šogad Pēterim Martinsonam būtu apritējuši 90 gadi. Tas ir zīmīgi, ka šī gada rudenī šī ēka kļūs par nozīmīgu Marka Rotko mākslas centra kompleksa papildinājumu, lai varētu sākt iekārtot ekspozīciju,” pastāstīja Zane Melāne.

Kā atklāja Zane Melāne, pati doma par šādas „Martinsona mājas” izveidi Daugavpils cietoksnī lolota jau vairākus gadus: „Šī ideja tika lolota 8 gadus. Tā radās 2013. gadā, kas bija zīmīgs, kad atklāja Rotko centra. Tad mēs saņēmām ļoti lielu Pētera Martinsona paša atlasītu keramikas darbu dāvinājumu. Tā bija arī viena no pirmajām izstādēm, kas tika atklāta Rotko centrā. Pēc tam diemžēl mākslinieks aizgāja mūžībā.

Varbūt tā ir tāda zināma likumsakarība, ka sava mūža nogalē savu radošo mantojumu viņš vēlējās tomēr atstāt savai dzimtajai pilsētai, saskatot šeit Daugavpilī tieši Rotko mākslas centrā to vietu, kur viņa bērni, kā viņš mēdza dēvēt savus mākslas darbus, rastu sev mājvietu.”

Daugavpilī dzimušais Pēteris Martinsons ir pasaules mēroga mākslinieks un daudzu Latvijas keramiķu skolotājs, tāpēc tam veltīta muzeja izveide būs ar savu pienesumu, piebilda Marka Rotko mākslas centra mārketinga speciālists Aivars Baranovskis.

„Pēteris Martinsons ir ārkārtīgi plaši pazīstama personība starptautiskajā arēnā, no kura iedvesmojušās veselas keramiķu paaudzes. Jau 60.-70.-80. gados viņš bija tas, kurš veidoja laikmetīgo keramiku pasaules mērogā. Viņš arī vadīja Keramikas katedru Latvijas Mākslas akadēmijā, un laikam visi ietekmīgākie Latvijas keramiķi ir viņa skolnieki. Pirmais piemineklis Pēterim Martinsonam tika uzstādīts Ungārijā, kur ir starptautiskā keramikas rezidence, un tajā ir viņa memoriālā istaba. Tur mākslinieks ilgu laiku vadīja savu dzīvi. Šī ekspozīcija cietoksnī savā ziņā būs mākslinieka atgriešanās savās mājās- Daugavpilī, uz to vietu, kur viņš arī novēlējis savu ekspozīciju,” stāstīja Baranovskis.

Ekspozīcija „Martinsona mājā” būs plaša, uzsvēra Zane Melāne.

„Tie ir apmēram 600 viņa keramikas darbi, ap 40 grafikas zīmējumi, kā arī neskaitāmas Pētera Martinsona fotogrāfijas un viņa personīgās mantas. Te būs dažādos laika posmos tapuši Martinsona darbi, sākot no pirmajiem virpojumiem un beidzot ar pēdējiem mākslinieka darbiem keramikā, akmens masā, šamotā un viņa mīļākajā un viņam tuvākajā materiālā – porcelānā,” atklāja Melāne.

„Martinsona māja” kļūs arī par nopietnu apliecinājumu Daugavpilij kā keramikas mākslas centram.

„Pēteris Martinsons starptautiski kļūs par magnētu, kas keramikas jomā piesaistīs uzmanību ne tikai Daugavpilij, bet kārtējo reizi visai Latvijai. Bet Daugavpils jau vairākus gadus mēģina sevi likt pasaules kartē kā tādu Ziemeļaustrumeiropas keramikas galvaspilsētu. Tas nav tikai tāds skaists apgalvojums, bet šobrīd līdz ar Latvijas Keramikas biennāli, šajā reģionā tas ir nozīmīgākais pasākums, kas notiek keramikas pasaulē,” sacīja Aivars Baranovskis.

„Godinot Pēteri Martinsonu, Latvijas laikmetīgās keramikas biennāles ietvaros notiek konkurss-izstāde Martinsona balva, kas nosaukta mākslinieka vārdā. Tā ik pēc diviem gadiem pulcē keramiķus no visas pasaules, un liela daļa to radīto darbu nonākt Marka Rotko mākslas centra kolekcijā, veidojot Latvijā vienu no lielākajām laikmetīgās keramikas kolekcijām,” uzsvēra Zane Melāne.

„Martinsona māja” arī kļūs par šo darbu mājvietu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti