Pērn piedāvātos gada vārdus, nevārdus un gada savārstījumus nosauks janvāra beigās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ir noslēgusies gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena kandidatūru pieteikšana. Speciāli veidota komisija līdz janvāra beigām lems par vairāk nekā 200 pieteiktajām valodas pērlēm.

Pērn piedāvātos gada vārdus, nevārdus un gada savārstījumus nosauks janvāra beigās
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Var droši teikt, ka ikgadējā valodas akcijā „Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens” vairāki jaunvārdu pieteikumi ir bieži lietoti un jau pierasti. Piemēram, 2018. gada vārds „zibmaksājumi”, ar ko apzīmē iespēju ar viedierīces palīdzību no sava bankas konta norēķināties dažu sekunžu laikā. Labs piemērs ir arī „glābējsilīte” vārda "babybox" vietā. Pērn garas diskusijas bijušas par bieži lietotiem vārdiem „influenceris” un „startaps”.

„Tā iznāca, ka vārds „influenceris” nepatika pagājušajā gadā, tas kļuva par gada nevārdu. Vienmēr ir labi, ka rodas kādi vērtīgi ierosinājumi, ko teikt tā vārda vietā, kas tev tik ļoti nepatīk. Mums pagājušajā gadā bija garas diskusijas par vārdu „influenceris” un tā aizstāšanu. Tieši tāpat kā par vārdu „jaunuzņēmumi”, kas ieteikts „startapa” vietā. Pašiem šīs darbības sfēras cilvēkiem šķiet, ka „influenceris” vai „startaps” ir ļoti normāli vārdi. Tad, kad mēs gribam jaunus vārdus „iestūķēt” latviešu valodā, tad nevar teikt, ka vienmēr izdodas atrast pilnīgu pārklājumu. Startapu pārstāvji nav apmierināti ar vārdu „jaunuzņēmums”, jo pēc būtības tas nav jauns uzņēmums, bet specifisks uzņēmuma veids,” skaidro Latviešu valodas attīstības kopas pārstāve, tulkotāja Ieva Kolmane.

Attiecīgi vārdam „influenceris” pašlaik piedāvātas alternatīvas „ieskubinātājs”, kas gan, pēc Kolmanes domām, ir pārāk garš vārds, kā arī „skubiņš”, „iespaidnieks”, „domvedis”, „domdaris”. Latviskojumi piedāvāti arī, piemēram, vārdam „elektroskūters”, ko akcijas dalībnieki piedāvājuši saukt par zibriteni, zibīti, slīduli vai spēkriteni. Savukārt veipošanu vai elektroniskās cigaretes lietošanu rosināts pārdēvēt par kūpekļošanu, anglisko podkāstu aizstāt ar vārdu „aplāde”.

Savukārt gada nevārdu kategorijā "nulles birokrātiju" iesaka aizstāt ar "bezbirokrātiju", kādam iesniedzējam nav paticis liekvārds „griezumā”, piemēram, izteicienā „gada griezumā”. Arī šoreiz slikto piemēru sarakstā iesniegti vairāki anglicismi „heitot”, „džadžot”.

„Tā viena tendence, kas ir valodas sargu vidū, ir rast adekvātus latviešu vārdus svešvārdiem, tiem vārdiem, kas ir tiešais pārcēlums no svešvārdiem. Protams, nevar nevienu valodu absolūti izolēt no citām valodām. Tāda izolēta valoda ir mirusi valoda! Bet ir jāierauga tā smalkā robeža, kad svešvalodas mācas virsū par daudz.

Mēs varam labi redzēt vēsturiskās robežas, kas liecina par cīņām ar vācu valodu, krievu valodu, tagad angļu valodu. Tā cīņa nav galā un nebeigsies vēl ilgi. Nepatīk tiešie pārcēlumi vai tulkojumi,” norāda Ieva Kolmane.

Aizvadītajā gadā savārstījumu vai dīvaināko vārdu virknējumu piedāvājumā ir izglītības un zinātnes ministres Ilgas šuplinskas teiciens: ”Man nav Pandoras lādes, no kurienes es jums varu paņemt šo atalgojumu", kā arī pērn konkursā izraudzītā, bet vēlāk kandidatūru atsaukušā LTV direktora amatam izraudzītā Eināra Giela zīmju vērojumi, kas liecinājuši par uzvaru konkursā.

Pieteikumus vērtēs Gada vārda, nevārda un savārstījuma žūrija, kurā darbosies septiņi vai astoņi cilvēki – valodnieki, tulki, iespējams, kāds dzejnieks un žurnālists.

„Katru gadu ir tā, ka kāds no vārdiem iekļūst gan gada vārdu, gan gada nevārdu kategorijā. Tad mēs strīdamies. Tieši tāpēc strīdamies, ka raugāmies no mazliet dažādām pusēm uz valodas fenomeniem, tāpēc ir bijis tā, ka ieteiktais vārds kādam ļoti patīk, savukārt valodnieki to ierok zemē kā nepareizu un latviešu valodā neiederīgu vārdu. Tad dzirksteles šķīst!” saka Kolmane.

Paredzēts, ka ikgadējās aptaujas rezultātus paziņos janvāra beigās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti