Pedvālē pussabrukusī muižas kungu māja pārtop starptautiskā mākslinieku rezidencē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Aprīlī durvis vērs starptautiskā rezidence „Pedvāle”, kur plāno ierasties pirmie mākslinieki no Japānas, Nīderlandes, Somijas un citām valstīm. Rezidences mājvieta būs Firksu-Pedvāles muižas kungu māja, kas tikko piedzīvojusi pārbūves un restaurācijas būvdarbus. Tas ir izlolots mākslinieka un Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeja izveidotāja Ojāra Feldberga sapnis. 

"Pāreja" – tāds ir nosaukums izsmeļošam bukletam, kas vēsta par Firksu–Pedvāles muižas kungu mājas pārbūvi, restaurāciju un mērķi izveidot starptautisku mākslinieku rezidenci. Fotogrāfijās un aprakstos kļūst skaidrs, kā veidojies  Pedvāles brīvdabas muzejs, kur daudzu gadu garumā notikuši starptautiska mēroga mākslas notikumi un plenēri. Rezidences stāsts sākās deviņdesmito gadu sākumā, kad šajā pamestajā un aizaugušajā vietā ieradās Ojārs Feldbergs ar savu dzīves biedri Teiksmu. 

Pedvālē atklās mākslinieku rezidenci
00:00 / 04:02
Lejuplādēt

"Tas bija pirms 29 gadiem, kad ierados šajā vietā, ieraudzīju kā tas viss izskatās," pastāstīja Feldbergs. "Būdams mākslinieks, sapņains … šķita, ka viss izdosies, veiksies, bet laika gaitā, klīzdams pa šīs ēkas telpām, kur bezdelīgas lido cauri logiem, kur skraida žurkas un kaķi, naktīs spokojas, aina bija bēdīga. Ar cauriem jumtiem, izbrukušiem griestiem, nobirušiem apmetumiem." 

Tagad, verot durvis pārbūvētajā Firksu–Pedvāles muižas kungu mājā, vērojot paveikto, šķiet - iepriekš stāstītais ir prātam neaptverams. Māja ar dažādiem laikmetu uzslāņojumiem pēc daudziem gadiem ir pārtapusi par starptautisku mākslinieku rezidenci - ēku ar durvīm, logiem, grīdu un jēgpilnu saturu: vietu  konferencēm, izstādēm, radošām darbnīcām, telpām mākslinieku darbam un dzīvošanai uz vietas. Feldbergam ir stāsts par katru telpu vai detaļu, kas pārtapusi vai ko izdevies restaurēt.  

„Atradās dažas vietas ēkā, kuras bija vērts restaurēt – koka kāpnes, kas tika restaurētas, siena ar krāsojumu, ko izdevās atsegt un atjaunot,  ēkas fasādes apmetums, kas daļēji bija saglabājies – to izdevās atjaunot un papildināt," ar paveikto iepazīstina Feldbergs. "Vienā telpā bija saglabājušās tapetes ultramarīna krāsā, bet tā tika uzkrāsota uz speciāli sagatavotas sienas.”

Senā ēka ieguvusi savu šarmu ar interjeram pieskaņotu apgaismojumu, lampām, ēkā atklājas vecās koka brusas, šauri gaiteņi, augšstāvā nelielas istabiņas,

kur dzīvot māksliniekiem, ar labierīcībām un dušu. Kungu māja tagad ir kļuvusi par senatnīgu, taču vienlaikus ļoti mūsdienīgu vietu, kur radoši strādāt māksliniekiem no visas plašās pasaules.

„Līdz šim mākslinieki varēja te uzturēties vasarā, tagad ir centrālapkure, un tagad apkure ir visās istabās, tāpēc rezidence var darboties visu gadu," paskaidroja Feldbergs. "Mēs plānojam, ka radoša darbība varētu sākties aprīlī. Līdz tam laikam ir jāiekārto telpas, pašlaik tās ir tukšas. Ir vajadzīgi galdi, gultas, molberti, veidošanas galdi, trauki..."

Feldbergs apliecina, ka nams kalpos mākslai dažādās izpausmēs no pagraba telpām līdz pat jumtam.

Firksu-Pedvāles muižas kungu mājas pārbūve un restaurācija sākās 2018. gadā. Starptautiskās mākslinieku rezidences „Pedvāle” izveidošanas projekta kopējās izmaksas, piesaistot Eiropas Savienības un pašvaldības līdzfinansējumu, sasniedza gandrīz 1,3 miljonus eiro. Tas devis iespēju Pedvāles Brīvdabas mākslas  muzejam iegūt vēl nozīmīgāku vietu starptautisku mākslas rezidenču norisei.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti