Pēc trīs gadiem Rīgā plānots atklāt Ziedoņa radošo centru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Uz Latvijas simtgadi, 2018.gadā, Rīgā paredzēts atklāt dzejnieka Imanta Ziedoņa radošo centru, kas atradīsies Rīgas Centrālās bibliotēkas filiālbibliotēkas "Zvirbulis" ēkā Lapu ielā, otrdien, 24.novembrī, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Valstiskās audzināšanas un jaunatnes lietu apakškomisijas sēdē sacīja fonda "Viegli" dibinātāja Žaneta Jaunzeme-Grende.

Viņa stāstīja, ka pašvaldība vēlējās kādu no Rīgas ielām nodēvēt Imanta Ziedoņa vārdā, taču ne dzejnieks, ne arī viņa dzīvesbiedre to nevēlējās, tā vietā fonds "Viegli" rosina Rīgā veidot radošo centru. Patlaban Ziedoņa radošais centrs apstiprināts kā viens no Rīgas domes Latvijas simtgades projektiem.

Radošais centrs atradīsies filiālbibliotēkā "Zvirbulis", kas patlaban ir ārkārtīgi sliktā stāvoklī. Paredzēts, ka ēka, piesaistot Eiropas struktūrfondu līdzekļus, tiks rekonstruēta. Pēc rekonstrukcijas ēkā plānots ierīkot Ziedoņa bibliotēku, mantojuma un radošo telpu. Ar Rīgas domes Īpašuma departamenta direktoru Oļegu Burovu (S) tiek gatavots mājas tēls, bet ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāju Eiženiju Aldermani (GKR) tiek strādāts pie satura, ko piedāvātu bibliotēkā, klāstīja Jaunzeme-Grende.

Tam paralēli fonds "Viegli" strādā pie Ziedoņa muzeja "Dzirnakmeņi", kas atrodas Murjāņos. "Dzirnakmeņi" bija dzejnieka vasaras māja, ko viņš 2011.gada pavasarī uzticēja fondam "Viegli". "Dzirnakmeņi" saglabāti tādi, kā tos iekārtoja pats Ziedonis un Ausma Kantāne-Ziedone, tādēļ muzejam ir memoriāla vērtība.

Jaunzeme-Grende sacīja, ka nākamajā gadā paredzēts saņemt Ziedoņa muzeja akreditāciju un saskaņā ar stratēģiju veidot Ziedoņa muzeju piedāvājumu.

Šovasar Murjāņos fonds "Viegli" interesentiem noorganizēja 12 trīs stundas garas programmas, kuru laikā radošā veidā cilvēki iepazina muzeju, savukārt uzņēmējiem tika noorganizētas divas sešu stundu programmas. Vasarā notika pieci brīvdabas kino vakari un četras radošās nometnes. Šīs aktivitātes tiks piedāvātas arī nākamajā gadā, jo cilvēkiem par tām bijušas ļoti labas atsauksmes.

Fonda "Viegli" dibinātāja stāstīja, ka gan māja, gan arī teritorija Murjāņos ir neliela, tādēļ muzejs spēj uzņemt nelielu interesentu skaitu. Arī pats Ziedonis teicis, ka nevēlas, lai turp tiek vesti skolēni autobusos, kuru skolēni paši nemaz nezina, kurp aizvesti. Dzejnieks vēlējās, lai viņa mājās viesojas tādi cilvēki, kuri ir ieinteresēti.

Šogad Ziedoņa muzeju "Dzirnakmeņi" apmeklējuši 500 interesentu. "Ja Ojāra Vācieša muzejs spēj uzņemt 6000 līdz 7000 apmeklētāju, tad mūsu muzejs spēj uzņemt, lielākais, 1000 interesentu," akcentēja Jaunzeme-Grende.

Tāpat viņa informēja, ka piecu gadu laikā fonds "Viegli" ieguldījis pusmiljonu eiro, savukārt priekšlikumos nākamā gada budžetā rosināts finansējumu piešķirt arī fondam "Viegli".

Fonds "Viegli" bez Ziedoņa muzeja "Dzirnakmeņi" uzturēšanas nodarbojas arī ar citiem projektiem, ik gadu cenšas izdot grāmatu, izdod mūzikas albumus, rīko koncertus un dodas ar koncertiem pie latviešu diasporas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti