Pēc četriem mēnešiem sāks Rakstniecības muzeja rekonstrukciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Mazliet ceļa jūtīs jau ir Rakstniecības un mūzikas muzeja darbinieki, jo vēl tikai četri mēneši, un muzejs uz diviem gadiem tiks slēgts uz rekonstrukciju. Apmeklētājiem pa šo laiku vēl ir iespējams aplūkot muzeja „Pēdējo izstādi”, kā arī piedalīties vairākos sarīkojumos, kas šajā muzejā ir gana atraktīvi. Dzejas dienu ietvaros, piemēram, tur gaidāmas dzejas un repa sacensības, bet jau šodien muzejs aicina uz sarīkojumu „Es nešķiru garu no miesas”, kas veltīts tulkotājai un rakstnieku mūzai Marijai Stalbovai.

Iespējams, smeldzīgo mīlas dziesmu Emīls Dārziņš veltījis Marijai Stalbovai. Viņš bija viens no Stalbovas kvēliem pielūdzējiem, gluži tāpat kā Edvards Virza un vēl citi 20. gadu sākuma populāri mākslinieki.

Marija Stalbova bija pazīstama tulkotāja, rakstnieka Viktora Eglīša sieva, un par viņas personības īpašo šarmu šodien muzejā stāstīs literatūrzinātnieks Viesturs Vecgrāvis, bet aktieri lasīs vēstuļu fragmentus no viņas sarakstes ar vīru, kas plašākai publikai vēl līdz šim nekad nav bijusi pieejama. Vēstules apliecina, ka Eglītis dievinājis Stalbovu, ne velti uzrunājot dēvējis par dvēseles dvašu un dievišķīgo radījumu.

Tāpat sarīkojumā būs iespēja apskatīt Voldemāra Tones gleznoto Stalbovas portretu no muzeja krājuma, kas arī palīdzēs atminēt šīs personības īpašās burvības noslēpumu, saka muzeja pārstāve Maija Treile. Iepazīstināt ar leģendārām Latvijas personībām, celt dienas gaisā un unikālus muzeja eksponātus un darīt to caur šodienas kontekstu - tāds bijis muzeja uzstādījums visas šīs vasaras garumā, un radījis arī lielu muzeja apmeklētāju atsaucību.

Visi šie pasākumi notiek tā dēvētās „Pēdējās izstādes” ietvaros, kas muzejā būs skatāma vēl tieši mēnesi - un kā liecina nosaukums ir pēdējā lielā izstāde pirms muzeja slēgšanas uz rekonstrukciju.

Līgumam par projekta uzsākšanu vajadzētu būt parakstītam septembra beigās, bet muzejam un muzeja apmeklētājiem tas nozīmē, ka faktiski šī gada beigās muzeja ēkas pieejamība arī izbeidzas. Faktiski tas, ko šogad paspēs redzēt Pils laukumā, tas uz diviem gadiem arī būs viss, jo tad mums sāksies tāds ceļojošais periods”, stāsta muzeja direktore Ilze Knoka.

Jau tagad zināms, ka pirmā ceļojošā izstāde, ko piedāvās muzejs, vaļā tiks vērta pirms 18. novembra svētkiem un būs veltīta valsts mīta atveidojumam mūzikas un mākslas darbos.

Ceļojošā izstāde „Sadzejotā valsts” gaidāma novembrī, savukārt tagad vēl mēnesi ir iespēja paspēt uz „Pēdējo izstādi”, ko par saistošu un novatorisku atzinuši gan muzeja apmeklētāji, gan mākslas kritiķi, ne velti šī izstāde nominēta balvai „Kilograms kultūras 2013”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti