Pēc atkārtotas pasākuma pieteikuma iesniegšanas Ogrē notiks muzeja atbalsta akcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ceturtdien, 23. februārī, pulksten 18.00 pie Ogres Vēstures un mākslas muzeja notiks atbalsta akcija "Demokrātija ir trausla kā porcelāns", informēja Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrības pārstāvji.

Pēc atkārtota pieteikuma saņemšanas un informācijas precizēšanas ar pasākuma organizatoru – Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrību – pašvaldība ir informējusi, ka neiebilst sapulces rīkošanai, ja tiek ievēroti visi likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" ietvertie nosacījumi, norādīja akcijas rīkotāji.

"Nenotikusī porcelāna izstāde Ogres Vēstures un mākslas muzejā februāra sākumā sašūpoja Latvijas publisko telpu, aktualizējot tādus būtiskus jautājumus kā politikas un mākslas ne/nodalāmību, kultūras institūciju lomu mūsdienu sabiedrībā un vārda un izpausmes brīvību," norādīja akcijas rīkotāji, uzsverot, ka situācijā ap Ogres muzeju tiek skarts kas daudz būtiskāks par pašvaldības attiecībām ar tās iestādi: "Te ir runa par pilsoniskām brīvībām un demokrātiju."

"Liedzot kultūras iestādei pašnoteikti komunicēt ar sabiedrību, tiek būtiski apdraudētas demokrātijas pamatvērtības, kuras aizstāv Latvijas Republikas Satversme. Biedrība aicina iedzīvotājus nepievērt acis pret netaisnību, cenzūras un diktatūras izpausmēm mūsu valstī!" akcijas pieteikumā uzsvēra tās rīkotāji.

"Aicinām ikvienu šovakar pievienoties muzeja atbalsta akcijai, stingri ievērojot likuma "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" 11. pantā ietvertos aizliegumus sapulces, gājiena un piketa dalībniekam (aizliegts turēt pie sevis vielas, ieročus vai citus priekšmetus, kas pēc sava rakstura ir paredzēti vai var tikt piemēroti miesas bojājumu nodarīšanai cilvēkiem vai mantas bojāšanai; būt apgādātam ar pasīvās aizsardzības līdzekļiem (ķiveri, kasku, bruņuvesti u.tml.); slēpt savu seju zem maskas; veikt darbības, kas ir pretrunā ar tikumību; rīkoties tādā veidā, kas rada draudus sapulces, gājiena vai piketa dalībnieku vai citu personu drošībai un veselībai, kā arī ietekmēt tās fiziski).

Demokrātija ir trausla kā porcelāns. Tā nav pašsaprotama, un tā nav arī dāvana. Tās ir mūsu izvēles un līdzdalība katru dienu. Visi, kas atbalsta šīs vērtības, aicināti pievienoties atbalsta akcijai!" aicina biedrība.

KONTEKSTS:

Ogres Vēstures un mākslas muzejs iebilda Ogres mēra Egila Helmaņa (Nacionālā apvienība) rosinātajai sankcijām pakļautā Pjotra Avena porcelāna kolekcijas izstādei. Arī sabiedrība nosodīja šādas izstādes veidošanu Ukrainas kara laikā, un šo izstādi muzejs februārī neatvēra.

Pēc šī soļa, kā norādīja muzeja darbinieki, sākušās pašvaldības sankcijas pret muzeju – no muzeja telpām uz citām vietām pārcelti iepriekš plānotie pasākumi, muzejam aizliegts pašam komunicēt ar sabiedrību, un līdz 21. februārim nebija saskaņots šī gada izstāžu plāns muzejā, kaut arī muzejs pašvaldībai to iesniedzis jau pagājušā gada augustā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti