Kultūras ziņas

Drīzumā uzzināsim konkursa "Windstream" uzvarētājus

Kultūras ziņas

Datorspēles kā māksla

Arhitektu balvas nominanti

Paziņoti 16 labākie šā gada Latvijas arhitektūras darbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Paziņoti tie 16 labākie Latvijas arhitektūras darbi, kas cīnīsies par balvu sadali 2014. gada Latvijas Arhitektūras gada balvas konkursā.

Šī gada pusfinālistu raksturīga iezīme ir īpaši plašs rekonstrukcijas un restaurācijas darbu klāsts, kas apliecina Latvijas arhitektūras spēku un attīstības potenciālu tieši šajā jomā, norāda nacionālās žūrijas priekšsēdētājs, arhitekts Miķelis Putrāms.

Tieši puse no 16 labākajiem darbiem ir augsti kvalitatīvas vēsturisku būvju vai pilsētvides pārveides, un šie astoņi darbi ir: Daugavpils cietokšņa Nikolaja vārtu un tilta restaurācija, ielu telpu restaurācija Kuldīgas vecpilsētā, kāpņu telpu restaurācija Rīgā, Elizabetes ielā, kultūras pils "Ziemeļblāzma", Līgatnes papīrfabrikas ciemata vēsturiskā centra attīstības koncepcija, Talsu kultūras centrs "Radošā sēta", Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas rekonstrukcija un Rīgas Doma restaurācija.
 
Savukārt jaunbūves ir tikai četras: Austrumlatvijas koncertzāle jeb Latgales vēstniecība "Gors" Rēzeknē, dzīvojamais komplekss "Čiekurkrasti" Baltezerā, Ģipša fabrikas dzīvojamā kvartāla 2. kārta Ķīpsalā un veikals "Top!" Salacgrīvā.


 
Pārējie darbi ir viens spilgts interjeru risinājums - dizaina vadlīnijas uzņēmuma "If Apdrošināšana" klientu apkalpošanas centriem, kā arī trīs tā sauktie starpdisciplinārie projekti: grāmata "Kuldīga: arhitektūra un pilsētbūvniecība", urbāno sporta veidu pasākumu cikls "Manual: Urban Sports and Architecture" un televīzijas raidījums "Ziemeļu puse, 40. sērija. Rīgas un Kopenhāgenas ūdensmalas".

Arhitektūra mūsdienās – tās nav tikai būves. Tā ir arī domāšana, izpēte, mediju interese un cilvēku iesaiste pašiem savas dzīves telpas līdzveidošanā,” norāda Latvijas Arhitektu savienības padomes priekšsēdētājs Viktors Valgums. "Un tieši tāpēc būvēm – arhitektūras pamatu pamatam – ir jāiemieso labākais arhitektūrā iespējamais, lai tā patiešām aizrautu cilvēkus un darītu viņu dzīves kvalitatīvākas.”

Šogad Arhitektūras gada balvas pasākumu programma kļuvusi notikumiem bagātāka. Līdz apbalvošanas ceremonijai, proti, laikā no 13. līdz 16.maijam, sadarbībā ar Latvijas Arhitektūras gada balvu notiks trīs akadēmiskas ievirzes pasākumi, tai skaitā pasaulslavenā bijušā Bogotas (Kolumbija) mēra Antanas Mockus priekšlasījums mākslas muzejā "Rīgas birža" par kultūras nozīmi pilsētvides attīstībā. Savukārt 17. maijā Latvijas labāko arhitektūras darbu izstāde un video filmas būs skatāmas Starptautiskajā Muzeju naktī. Arī pati apbalvošanas ceremonija 16. maija vakarā šogad būs plašs un brīvi pieejams publisks pasākums Vecrīgā, Torņa ielā pie vēsturiskā Arhitektu nama, un vēlāk to varēs redzēt arī Latvijas Televīzijas pirmā kanāla ēterā.
 
Kā vēstīts iepriekš, paveiktais Latvijas arhitektūrā šogad tiek vērtēts īpaši rūpīgi. No gandrīz 60 iesniegtajiem darbiem labākie 16 tika atlasīti gandrīz divu mēnešu ilgā nacionālās žūrijas vērtēšanas procesā. Savukārt tagad sāks strādāt konkursa starptautiskā žūrija, kam labākie no labākajiem jānosauc vēl pēc mēneša – 16. maijā Latvijas Arhitektūras gada balvas apbalvošanas ceremonijā.
 
Pilns labāko 16 pusfināla darbu un to autoru apraksts publicēts konkursa interneta vietnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti