Pateicoties ierobežojumu mīkstināšanai, skatītājus varēs uzņemt arī Jaunais Rīgas teātris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ierobežojumu atvieglojumi, kas stāsies spēkā no 1. augusta, daļai kultūras iestāžu ļaus palielināt savu darbības apjomu, bet daļa beidzot vispār varēs uzsākt darbu pēc pamatīgi ieilgušas pauzes, to vidū Jaunais Rīgas teātris, kas savas zāles skatītājiem plāno atvērt septembrī.

Izmaiņas nodrošina tas, ka no 1. augusta sēdvietās varēs blakus sēdēt jau divi cilvēki, kas nav no vienas mājsaimniecības, un starp katrām divām aizpildītajām vietām būs jāievēro viena metra distance līdzšinējo divu metru vietā.

Pateicoties ierobežojumu mīkstināšanai, skatītājus varēs uzņemt arī Jaunais Rīgas teātris
00:00 / 03:08
Lejuplādēt
Ierobežojumu atvieglojumi, kas no augusta stājas spēkā, ļauj jau visai būtiski palielināt apmeklētāju skaitu – atzīst Latvijas Radio aptaujātie kultūras iestāžu pārstāvji.

Skatītāju iespējamais skaits, protams, atkarīgs no zāles lieluma. Nacionālā opera, piemēram, saistībā ar ierobežojumu mīkstināšanu, varēs uzņemt nepilnus 500 skatītājus līdz šim iespējamo 200 skatītāju vietā.

“Mūsu gadījumā, modelējot zāli un ņemot vērā jaunos, samazinātos ierobežojumus, tas mums ļauj palielināt sēdvietu skaitu līdz 479, kas ir mazliet mazāk nekā puse no kopējās operas zāles kapacitātes.

Skatītājiem tas attiecīgi nozīmē to, ka uz vienu izrādi var atnākt tieši divreiz vairāk skatītāju, nekā pirms tam.

Pirms tam mēs bijām modelējuši šiem diviem metriem, tad mēs varētu iesēdināt tikai 200 skatītāju,” pastāstīja operas valdes loceklis Sandis Voldiņš.

Kultūrtelpā ''Hanzas perons'' piektdien ir Antona Čehova lugas ''Trīs māsas'' pirmizrāde Vladislava Nastavševa režijā, ko izrādīs arī augustā, un, pateicoties ierobežojumu atvieglojumiem, to tad varēs jau noskatīties gandrīz divreiz lielāks skatītāju skaits.

“Mēs spējam piedāvāt iespēju daudz vairāk cilvēkiem atnākt uz izrādi. Ja iepriekš mums bija 150 vietas, tad šobrīd mums ir iespējams nodrošināt 250 vietas, kas nozīmē, ka mēs aizvien ļoti brīvi, bet mazliet blīvāk varam izsēdināt vairāk cilvēkus. Tas nozīmē, ka varam gandrīz dubultot apmeklētāju skaitu, kas ir nozīmīgi gan pašiem māksliniekiem, kas ir uz skatuves, gan arī finansiāli tas kļūst saprotamāk. Viens metrs [distancei] sēdvietās ir ļoti, ļoti labs solis uz priekšu,” atzina kultūrtelpas vadītāja Ieva Irbina.

Šobrīd noteiktā viena metra distance padara iespējamu arī ''Hanzas peronā'' rudenī plānoto no pavasara pārcelto koncertu norisi; ja paliktu spēkā 2 metru distance, šie koncerti notikt nevarētu, atzina Ieva Irbina.

Izmaiņas ierobežojumos no septembra ļaus vērt vaļā zāles skatītājiem arī Jaunajam Rīgas teātrim, kam nelielo zāļu dēļ līdz šim izrāžu spēlēšana bija absolūti nerentabla.

Šobrīd teātra plānos ir abas zāles piepildīt ar vienu trešdaļu skatītāju no visa iespējamā skatītāju skaita, Lielajā zālē tās varētu būt 100 vietas, bet Mazajā zālē – 86 vietas.

Visu augustu Jaunais Rīgas teātris vēl turpinās filmēt seriālu “Aģentūra”, pie kā strādā kopš jūnija sākuma, bet izrādes varētu sākt spēlēt septembrī, un, kā pavēstīja teātra pārstāve Inga Liepiņa – iespējams, jau nākamnedēļ izziņos septembra repertuāru.

Par visām nenotikušajām izrādēm teātris nolēmis atgriezt skatītājiem naudu, jo visas 102 atceltās izrādes atrādīt būtu pārāk sarežģīti un skatītājiem neizdevīgi.

Inga Liepiņa: “Mēs apspriedām un domājām, kā to labāk darīt, bet sapratām, ka vietu skaits, ko varēsim uz katru izrādi piedāvāt, ir pārāk neliels, un cilvēki tomēr ir pirkuši uz konkrētu savu vietu, uz konkrētu savu rindu, rēķinājušies ar konkrētu datumu. Domāju, ka tas būs daudz cilvēcīgāk,”  teica Liepiņa.

Jau nākamnedēļ Jaunais Rīgas teātris sniegs oficiālu informāciju, kādā veidā naudu par biļetēm cilvēki varēs saņemt atpakaļ.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti