Panorāma

RTU rektora amatā ievēlē Tāli Juhnu

Panorāma

Panorāma

Ogres pašvaldības un muzeja attiecības vētīs arī ministrijā

Pašvaldība liedz rīkot sapulci Ogres muzeja atbalstam; Puntulis sasaucis Muzeju padomes ārkārtas sēdi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ogres novada pašvaldība lēmusi nesaskaņot 23. februārī pulksten 18.00 pieteikto akciju pie Ogres Vēstures un mākslas muzeja, ko rīko Ogres novada Pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrība. Šī akcija bija paredzēta muzeja atbalstam, jo muzeja ieskatā Ogres dome pret to sākusi vērst sankcijas pēc tam, kad tas iebilda pret domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa (Nacionālā apvienība) iecerēto sankcijām pakļautā Pjotra Avena kolekcijas porcelāna izstādi. Savukārt kultūras ministrs piektdien, 24. februārī, sasaucis Muzeju padomes ārkārtas sēdi, uz kuru aicināti pašvaldības un muzeja pārstāvji.

Pašvaldība liedz rīkot sapulci Ogres muzeja atbalstam; Puntulis sasaucis Muzeju padomes ārkārtas sēdi
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Helmanis par Avena kolekcijas izstādi trešdien preses konferencē komentēja, ka muzejam to piedāvājis un muzejs piekritis bez kādiem iebildumiem. Viņš arī agrāk esot piedāvājis rīkot citas izstādes – tas bijis vienkāršs rosinājums, kam muzejs sākotnēji neesot iebildis. Savukārt izstādi atcelt lēmis esot viņš pats pēc partijas biedru ieteikuma.

Šīs situācijas dēļ Ogres novadā Pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrība bija plānojusi muzeja atbalsta akciju Ogrē. Akcijas rīkotāji norāda, ka situācijā ap Ogres muzeju tiek skartas ne tikai pašvaldības attiecības ar iestādi, bet runa ir par pilsoniskām brīvībām, jo iestādei tiek liegts pašai komunicēt ar sabiedrību.

Trešdien Ogres novada pašvaldība paziņoja medijiem, ka lēmusi nesaskaņot ceturtdien, pulksten 18.00 pieteikto akciju pie Ogres Vēstures un mākslas muzeja. Pašvaldības domes izpilddirektora vietniece Dana Bārbale informēja, ka biedrības iesniegumā šis pasākums pieteikts kā sapulce un likums paredz, ka pieteikums jāiesniedz ne vēlāk kā desmit dienas pirms pasākuma rīkošanas. Viņasprāt, biedrība par to varējusi zināt ātrāk, turklāt neesot ievērotas arī likuma prasības, jo biedrība aicinājusi iedzīvotājus nākt uz šo akciju sejas maskās, ko savukārt šādās sapulcēs liedzot normatīvi. Tāpēc dome lēma šo sapulci ceturtdien neatļaut.

Savukārt par muzeja izstāžu plānu Ogres dome skaidroja, ka muzeja šī gada budžetu apstiprināja vien 16. februāra domes sēdē, tāpēc arī nebija akceptēts muzeja izstāžu plāns. Turklāt, apstiprinot budžetu, attiecībā uz muzeju konstatētas neatbilstības. Bārbale informēja, ka plānā bija iezīmēta kāda barikādēm veltīta izstāde, bet janvārī tā nenotika, taču budžeta pieprasījumā 400 eiro par to pieprasīti. Plānā norādītas vēl citas pozīcijas, kas nav īstenotas šī gada sākumā, bet muzejs nav iesniedzis korekcijas par budžeta samazināšanu vai šīs naudas novirzīšanu kaut kam citam. Tāpat pašvaldība muzejam pārmet nepatiesas informācijas izplatīšanu, tāpēc 17. februārī izdeva šo rīkojumu par to, lai muzejs savus paziņojumus medijiem saskaņo ar domes komunikācijas nodaļu.

Muzeja vadītāja Evija Smiltniece trešdienas preses konferencē akcentēja, ka muzejs darbu turpinās, un norādīja, ka ir problēmas ar komunikāciju. Muzeja durvis uz īsu laiku otrdien slēdza, jo nezināja, kā turpmāk rīkoties – muzejs nevarēja rīkot izstādes, kamēr nav apstiprināts izstāžu plāns. Muzeja plānu saskaņoja tikai sešus mēnešus pēc tā iesniegšanas. Šajā laikā muzejs no pašvaldības neesot saņēmis nekādus jautājumus, taču 14. februārī saņemtas ziņas no domes, ka ir neskaidrības, sacīja Smiltniece.

Saistībā ar norisēm ap Ogres Vēstures un mākslas muzeju kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) piektdien, 24. februārī, sasaucis Muzeju padomes ārkārtas sēdi, uz kuru aicināta gan Ogres pašvaldība, gan muzeja pārstāvji.

Arī tiesībsargs Juris Jansons vēsta, ka ir pievērsis uzmanību šai situācijai un šobrīd birojs strādājot pie situācijas analīzes un vērtējuma.

Ogres iedzīvotāju biedrība iesniedz jaunu pieteikumu atbalsta pasākumam

Reaģējot uz preses konferencē izskanējušo ziņu, ka Ogres novada pilsoniskās attīstības un sadarbības biedrības iesniegtais pieteikums atbalsta pasākumam netiks saskaņots, biedrība iesniegusi pašvaldībā jaunu pieteikumu atbalsta pasākumam tajā pašā datumā, vietā un laikā – pamatojot steidzamību, kā to paredz likums "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem": "Ja par notikumu, saistībā ar kuru šis pasākums tiek rīkots, objektīvi nebija iespējams uzzināt agrāk kā 10 darbdienas pirms tā, pieteikumu par sapulces, gājiena vai piketa rīkošanu iesniedz pēc iespējas agrāk, bet ne vēlāk kā 24 stundas pirms plānotā pasākuma norises."

Biedrības pārstāve Elīna Grīnhofa paziņojumā medijiem skaidroja: "Oficiālu atteikumu no pašvaldības relīzes rakstīšanas brīdī biedrība vēl nav saņēmusi, tāpēc var atsaukties tikai uz preses konferencē izskanējušo. Norādītie atteikuma iemesli ņemti vērā, rakstot jauno pieteikumu, līdz ar ko pašvaldībai nevajadzētu būt pretenzijām šādas mierpilnas pilsoniskas iniciatīvas saskaņošanai."

Ogres pilsētas ielās satikto iedzīvotāju domas dalās

Tikmēr Ogres pilsētas ielās satikto iedzīvotāju domas dalās. Vieni pārliecināti, ka pašvaldībai nevajadzētu muzejam uzspiest savas idejas un paļauties uz speciālistu darbu plānojot izstāžu darbu, ir arī cilvēki, kas labprāt būtu redzējuši minēto porcelāna izstādi muzejā.

­– “Man liekas tāda varenības sajūta no pašvaldības vadītāja, tā nevajadzētu būt, un kara laikā nav īsti saprotams, kāpēc pēkšņi pašvaldības vadītājam jāorganizē tādas izstādes. Tas ir tā dīvaini.”

– “Visiem ir jāsaņemas un darbi jādara labi.”

– “Es piekrītu Helmanim, ka politiku nevar jaukt kopā ar mākslu. Mans viedoklis, ka tāpēc mēs viņu ievēlējām, lai viņi pieņem lēmumus.”

Latvijas Radio: “Bet muzejam tad nevajadzētu pretoties, ja tā ieskatā lēmumi nav korekti?”

– “Nē, nu muzejam arī vajadzēt izteikt savas domas. Šķēpus var lauzt par visādiem sīkumiem un plēsties, bet kāda no tā jēga, es nezinu.”

KONTEKSTS:

Ogres Vēstures un mākslas muzejs iebilda Ogres mēra Egila Helmaņa (Nacionālā apvienība) rosinātajai sankcijām pakļautā Pjotra Avena porcelāna kolekcijas izstādei. Arī sabiedrība nosodīja šādas izstādes veidošanu Ukrainas kara laikā, un šo izstādi muzejs februārī neatvēra.

Pēc šī soļa, kā norādīja muzeja darbinieki, sākušās pašvaldības sankcijas pret muzeju – no muzeja telpām uz citām vietām pārcelti iepriekš plānotie pasākumi, muzejam aizliegts pašam komunicēt ar sabiedrību, un līdz 21. februārim nebija saskaņots šī gada izstāžu plāns muzejā, kaut arī muzejs pašvaldībai to iesniedzis jau pagājušā gada augustā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti