Kultūras ziņas

Ilze Burkovska-Jakobsena debitē spēles kino

Kultūras ziņas

Pirmatskaņojumi koncertā "Pēteris Vasks un domubiedri"

Pastāsti, kāda ir Tava Pārdaugava!

Pastāsti, kāda ir tava Pārdaugava! Pētnieki aicina dalīties ar atmiņām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Pastāsti, kāda ir tava Pārdaugava!” Ar šādu aicinājumu pie sabiedrības vērsusies Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latvijas folkloras krātuve. Tā digitālajā arhīvā plāno veidot īpaši Pārdaugavai veltītu stāstu, atmiņu un fotoattēlu kolekciju, un tās veidošanā aicināti piedalīties ne tikai tie, kuri uzauguši vai dzīvo Daugavas kreisajā krastā, bet ikviens, kam Pārdaugava saistās ar īpašiem notikumiem vai vietām.

Daugavas kreisais krasts, saukts par Pārdaugavu, vienmēr bijusi tīkama izvēle dzīvošanai. Dārzos slīgstošas nelielas koka privātmājas, parki, Māras dīķis un Pārdaugavas sirds Āgenskalns vilina cilvēkus doties garās un nesteidzīgās pastaigās. Vēstures gaitā Pārdaugava piedzīvojusi daudz pārmaiņu. Lai saglabātu kaut daļu no esošās un kādreizējās savdabības, Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuves pētnieki aicina ikvienu dalīties ar saviem Pārdaugavas stāstiem, fotogrāfijām un zīmējumiem.

Latviešu folkloras krātuves zinātniskā asistente Justīne Jaudzema skaidroja:

“Tas var būt garāks stāstījums, tā var būt īsa anekdote, tas var būt kāds viens piedzīvojums. Tāpat arī cilvēkam obligāti nav jābūt pārdaugavietim. Galvenais, lai stāsts būtu saistīts ar Pārdaugavu.”

Ar Pārdaugavu saistītos iedzīvotāju stāstus par skaistākajām vietām, apkaimes pārmaiņām vai bērnības atmiņām apkopos digitālā arhīvā un īpašā kartē, kas noderēs kā pilsētas izzināšanas materiāls.

Latvijas Televīzija jau paspēja uzklausīt dažus stāstus par Pārdaugavu. “Man mīļa vieta ir Māras dīķis. Tur vienmēr ir ļoti labi. Pietiek apiet vienu apli, kā jūtu spēku pieplūdumu. Enerģētiski piepildīta vieta. Arī šeit netālu ir mazs parks ar rotaļu laukumu. Bērniem šeit ir ļoti labi,” norādīja Pārdaugavas iedzīvotāja Viktorija.

Savukārt Pārdaugavas iedzīvotāja, arhitekte Ieva Pakalniņa pastāstīja: “Es pati jau Āgenskalnā dzīvoju piecpadsmit gadus. Šis laiks ir ļoti interesants bijis, jo arī šis rajons ir mainījies un mainījies uz labo pusi. Pavasarī, kad pienāk ziedēšanas laiks, no Āgenskalna negribas nekur doties prom. Te ir ļoti daudz privātmāju un dārzu. Ceriņi, ābeles, jasmīni. Ārkārtīgi romantiska un jauka noskaņa.”

Ar saviem atmiņu stāstiem par Pārdaugavu ikviens var dalīties digitālā arhīva vietnē garamantas.lv sadaļā “Pārdaugava”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti