Pasniegts apbalvojums «Laiks Ziedonim»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Dzejnieka Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā, 3. maijā, jau otro reizi tika pasniegts apbalvojums "Laiks Ziedonim", laureāti cildināti piecās nominācijās. Katrs laureāts saņēma 3000 eiro no Borisa un Ināras Teterevu fonda.

Zinātnes nominācijā "Taureņu uzbrukums" balvu ieguva kognitīvo zinātņu pētnieks profesors Jurģis Šķilters, kurš savos pētījumos pievērsies valodai un tam, kā domājam, uztveram pasauli un sevi. Pašlaik viņa interešu lokā nonācis tas, kā latviešu valodā uztveram telpu.

Šajā nominācija bija izvirzīti arī muzikologs Mārtiņš Boiko, vēsturnieks Harijs Tumans, matemātiķis Andris Ambainis, ekonomists Tālis Putniņš un inženierzinātņu doktors Kaspars Kalniņš.

Nominācijā "Bize" balvu saņēma latviešu bērnu literatūras veicinātāja un rakstniece Inese Zandere. Šajā nominācijā par dzīvi literatūrā bija izvirzīti arī jaunās paaudzes latgaliešu literāte Ilze Sperga, rakstnieks Reinis Runcis un rakstniece Inga Ābele.

Tautsaimniecības nominācijā "Zemi es mācos" balvu saņēma uzņēmuma "Infogram" dibinātājs Uldis Leiterts. Uz balvu pretendēja arī Kaspars Ādams, kurš izveidojis "Liellopu izsoļu namu", senču zīmola atjaunotājs Toms Ērenpreiss un viens no zāļu tēju ražošanas celmlaužiem Latvijā Atrūrs Tereško.

Savukārt bērnu un jauniešu nominācijā "Rabarbers" balvu saņēma Saldus 2.vidusskolas 11.klases skolnieks aizrautīgais grāmatu kolekcionārs septiņpadsmitgadīgais Valters Dakša. Viņa plašā kolekcija glabājas Oskara Kalpaka muzejā "Airītes" un ir pieejama ikvienam muzeja apmeklētājam. Viņš atšķiras no citiem jauniešiem ar padziļināto interesi par Latvijas vēsturi, tagadni, tās literatūru, kultūru un cilvēkiem, kas to rada.

Balvai bija izvirzīti arī students un "Straume" "inline" skolas treneris, kurš popularizē ekstrēmo skrituļslidošanu jaunatnes vidū, Nils Jansons, kā arī pūču pētnieks Andris Avotiņš.

Novadpētniecības nominācijā "Kedas" balvu saņēma Varis Auziņš, kurš pāris gados izpētījis un sācis atjaunot gandrīz izzudušu Vidzemes folkloras kapelu tradīciju – latviešu basa instrumenta basītes spēli.

Nominācijā uz balvu pretendēja arī Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja meistars Aldonis Baldiņš un starpnozaru mākslas grupa "Serde".

Kopumā apbalvojumam tika saņemti 170 pieteikumi, kurus izvērtēja katras nominācijas komisijas.

Apbalvojuma "Laiks Ziedonim" cildināšanas ceremonija Vidzemes koncertzālē "Cēsis" noritēja Raiņa jubilejas gada noskaņās. Tās mākslinieciskajā daļā skanēja epizodes no Imanta Kalniņa operas "Spēlēju, dancoju", kurai Ziedonis pēc Raiņa lugas motīviem veidojis libretu.

Ceremoniju iespējams noskatīties šeit!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti