Pasniegtas BA balvas mākslā, mūzikā un zinātnē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Svinīgā ceremonijā Rīgā pasniegtas Baltijas Asamblejas (BA) mākslā, mūzikā un zinātnē, kā arī BA medaļas par nopelniem Baltijas valstu vienotības stiprināšanā un sadarbības veicināšanā.

BA 2013.gada balvu zinātnē saņēma Latvijas pārstāve Renāte Blumberga par pētījumu kopu, kas veltīta lībiešu vēsturei un kultūrvēsturei.

„Līdz šim tikusi pētīta lībiešu valoda, vēsture un citi aspekti, taču Renāte Blumberga savā zinātniskajā darbā ir veikusi lielu ieguldījumu lībiešu vēstures liecību apkopošanā, strādājot ne tikai Latvijā, bet arī Igaunijā un Somijā,", vērtējot Blumbergas veikumu, iepriekš norādīja žūrijas pārstāvis no Latvijas Valdis Muktupāvels. Eksperts arī uzsvēra - lībieši nav tikai Latvijai piederīga nācija. Lībiešu pētniecība ir arī etniskajiem brāļiem – somiem un igauņiem – nozīmīgs jautājums, tādējādi Blumbergas pētījumiem ir arī starptautiska nozīme, kuriem pateicoties, veicināta sadarbība lībiešu pētniecībā dažādu valstu vidū, sacīja Muktupāvels.

Savukārt balva literatūrā šogad tika piešķirta lietuviešu dzejniekam, esejistam un prozaiķim Donaldam Kajokam (Donaldas Kajokas) par dzejoļu krājumu „Kurlajam ēzelītim" („Kurčiam asiliukui") un romānu „Ezers un to pavadošās personas" („Ežeras ir kiti jį lydintys asmenys").

Balvu mākslā saņēma komponists Pēters Vehi (Peeter Vähi) no Igaunijas par oratoriju „Marija Magdalēna" („Maria Magdalena"), kurā izmantoti svētie raksti koptu valodā.

BA balva ir dibināta 1994.gadā, un to ieguvuši daudzi pazīstami kultūras, zinātnes un mākslas jomas darbinieki. 2012.gadā BA balvu literatūrā par tetraloģiju „Viņpus vārtiem" saņēma Aivars Kļavis. Balva mākslā tika piešķirta mākslinieku grupai „Visual solutions" no Igaunijas par mākslinieciskajiem sasniegumiem, kas veicina Igaunijas, Latvijas un Lietuvas mākslas telpas apvienošanu vienotā diskusiju forumā. Savukārt balvu par sasniegumiem zinātnē pērn saņēma habilitētais profesors Aļģis Petrs-Piskarsks (Algis Petras-Piskarskas) no Lietuvas par progresīviem lāzerfizikas un nelineārās optikas pētījumiem, inovatīvu lāzerinstrumentu izstrādi un auglīgu starptautisko sadarbību Eiropas un pasaules mērogā.

Tāpat pasniegtas BA medaļas par īpašiem nopelniem Baltijas valstu vienotības stiprināšanā un sadarbības veicināšanā.

Par proaktīvu, radošu un progresu veicinošu darbu Baltijas valstu sadarbības institūcijās BA medaļu saņēma BA prezidents Raimonds Vējonis, BA Ekonomikas lietu, enerģētikas un inovāciju komitejas priekšsēdētājs Atis Lejiņš un BA Izglītības, zinātnes un kultūras komitejas priekšsēdētājs Jānis Vucāns. BA medaļa par aktīvu darbu Baltijas valstu sadarbības veicināšanā pēc neatkarības atjaunošanas pasniegta arī Saeimas Kancelejas direktora vietniekam Guntim Beņķim.

Par nozīmīgu ieguldījumu Igaunijas neatkarības atjaunošanā, nacionālās valūtas ieviešanā un Igaunijas virzībā uz dalību Eiropas Savienībā BA medaļa piešķirta Eiropas Komisijas viceprezidentam, Eiropas Savienības transporta komisāram Sīmam Kallasam (Siim Kallas). Medaļu par pūlēm un panākumiem, esot Igaunijas diplomāta un ārlietu ministra amatā, saņēma Baltijas Ministru padomes eksperts un Igaunijas ārlietu ministrijas vēstnieks un īpašais diplomātiskais pārstāvis Baltijas jūras sadarbības jautājumos Rauls Melks (Raul Mälk). Savukārt medaļa par ieguldījumu Baltijas valstu neatkarības atjaunošanā piešķirta Angonitai Rupšītei (Angonita Rupšytė).

Par īpašu ieguldījumu zinātnes attīstībā un Baltijas valstu sadarbības veicināšanā tika pasniegta akadēmiskās jomas pārstāvjiem – profesoram Marko Kirmam ( Marko Kirm) un profesoram Robertam Mokrikam (Robertas Mokrikas).

Savukārt lietuviešu komponistei Audronei Žigaitītei-Nekrošienei (Audronė Žigaitytė-Nekrošienė) un gleznotājam Šarūnam Saukam (Šarūnas Sauka) piešķirtas BA medaļas par ieguldījumu kultūras attīstībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti