Rīta Panorāma

Dokumentāla filma par Rīgas Doma kora skolu

Rīta Panorāma

Intervija ar Ivaru Godmani

Intervija ar Ināru Kehri un Jāni Holšteinu-Upmani

Pasniegs Imanta Ziedoņa balvas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lai godinātu un izceltu dzejniekam Imantam Ziedonim svarīgas vērtības, atbalstītu jaunradi un iedvesmotu latviešus visā pasaulē, Imanta Ziedoņa fonds "Viegli" sadarbībā ar Latvijas Televīziju 3. maijā, Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā, tiešraidē no Gaismas pils demonstrēs apbalvojuma "Laiks Ziedonim" cildināšanas ceremoniju.

Ar apbalvojumu tiks godinātas Imantam Ziedonim svarīgas vērtības - izcilība, degsme, sūtība, veiksme, stāja un savpatība. Apbalvojums tiks pasniegts piecās nominācijās: Zinātne "Taureņu uzbrukums", Novadpētniecība "Kedas", Tautsaimniecība "Zemi es mācos", Bērni un jaunieši "Rabarbers", Dzīve literatūrā "Bize".

Imanta Ziedoņa fonda "Viegli" pārstāve Ināra Kehre atklāj, ka visvairāk pieteikumu saņemts bērnu un jauniešu, kā arī novadpētniecības nominācijā: "Novadpētniecībā saņēmām pieteikumus no visas Latvijas. Likām punktiņus kartē un tā veidojās ļoti skaista – ap Latvijas robežu, tā ka mums ir visa pierobeža nosegta ar novadpētniekiem. Bērnu un jauniešu nominācijā bija ap simts pieteikumiem."

Imanta Ziedoņa fonda "Viegli" pārstāvis, mūziķis Jānis Holšteins-Upmanis atzīst - izvērtēt nominantus bijis krietni grūtāk, nekā atrast: "Mums nav kā sacensībās izteikta mēraukla, pēc kā vērtējam. Protams, katrs pieteikums ir unikāls un cilvēka darbs un pienesums Latvijai ir ļoti savpatīgs, un patiesībā katrs būtu pelnījis balvu. Bet starp visiem pieteikumiem tomēr izkristalizējās kāds, kura devums ir redzams ar neapbruņoti aci, kur ir visas tās vērtības kopā. Ja kādam ir darbošanās un rosība, tad nedaudz pietrūkst savpatība, bet ir daži, kuriem tas komplekts ir acīmredzams."

Fonda "Viegli" pārstāvji vienbalsīgi atzīst - apbalvojumam pieteiktie cilvēki visi kā viens ir aktīvisti, tādi, kuri deg par lietu, ko dara, un kuri iedvesmo citus. Nominantu paveiktie darbi savukārt dod impulsu apkārtējiem.

Mūsu mērķis ir iedvesmot pārējos arī būt tādiem, lai nākamajā rītā pēc apbalvošanas ceremonijas mēs ceļamies un darām savas lietas tā, lai nākamajā gadā mūsu kaimiņš piesaka mūs," uzsver Ināra Kehre.

Lai izvērtētu nominantus, katrā nozarē orientēties palīdzēja nozares eksperts jeb vizionāri. "Mēs daži esam mūziķi, daži labi projektu vadītāji, bet ne visi esam speciālisti zinātnē, tautsaimniecībā, tāpēc ir cilvēki, kuri mums palīdzēja orientēties tajā laukā - gan sagatavot apbalvojumu, gan izvērtēt. Žūriju veido gan vizionāri, gan fonda "Viegli" pārstāvji," skaidro Kehre.

Izvērtēšana ilgusi divus mēnešus, komisijai vairakkārt sanākot kopā un lēnām nonākot pie finālistiem.

Tad izdomājām, nē, pie tā piecinieka jābrauc! Tāpēc tika veikti pārbraucieni pa Latviju un visām pusēm vienlaicīgi. Vienā dienā bija trīs busiņi, kas brauca katrs uz savu pusi. Šie cilvēki ir jāsatiek klātienē, jo ļoti grūti ir nolasīt no lapas to informāciju. Viens ir, kā cits par tevi vai tu pats par sevi uzraksti, bet kas cits ir redzēt to dzīvē, aprunāties ar cilvēku," stāsta Holšteins-Upmanis.

Laureātus gan būs iespēja uzzināt tikai ceremonijas laikā 3. maijā. Fonda "Viegli" pārstāvji sola, ka cildināšanas ceremonija būs kā krāšņa buķete.

Šī ir pirmā ceremonija, tāpēc ļoti svarīgi, ka mums palīdzēja teātra režisore Laura Groza-Ķibere. Ir brīnišķīgi mūziķi, kas piedalīsies koncerta sadaļā. Negribas atklāt visas kārtis, bet ir arī no pavisam augsta plauktiņa - Vestards Šimkus, Latvijas Radio koris. Būs ko redzēt!" uzsver Holšteins. Cildināšanas ceremonijā varēs dzirdēt arī Imanta Ziedoņa balsi.

Paralēli apbalvojumam fonds "Viegli" gatavojas Imanta Ziedoņa radošā muzeja "Dzirnakmeņi" pirmajai sezonai. Apmēram jūlijā Murjāņos varētu notikt pirmās aktivitātes, kurās kā pirmie tiks aicināti piedalīties literatūras skolotāji. "Šis gads ir eksperimentāla fāze, kurā mums jāsaprot, kā jaunrade muzejā varētu turpināties," norāda Ināra Kehre.

Apbalvojuma "Laiks Ziedonim" mērķis ir ik gadu apbalvot tās personības, kas ar savu izcilību, degsmi, sūtību, veiksmi, stāju un savpatību iedvesmojušas labāku Latviju. Apbalvojuma "Laiks Ziedonim" naudas balvu piešķir Borisa un Ināras Teterevu fonds. Apbalvojumu veido Imanta Ziedoņa fonds "Viegli" kopā ar vizionāriem - cilvēkiem, kas pārredz nominācijas nozari un pārzina tās aktualitātes. Vizionāri palīdz popularizēt apbalvojumu un veidot to tādu, kā Imants Ziedonis to būtu vēlējies. 

Nominācijā "Taureņu uzbrukums" apbalvos par sasniegumiem un personību kādā akadēmiskā nozarē, kurā Latvijā tiek pasniegts doktora grāds. Nominācijas vizionāri ir Rolands Lappuķe, Ivars Lācis, Sandra Kropa, Gustavs Strenga.

Nominācijā "Kedas" apbalvos par sasniegumiem un personību lokālu teritoriju (novada, ciema, pagasta, pilsētas) izpētē, veicinot latviskumu un iesakņotību. Nominācijas vizionāri ir Kārlis Kazāks, Rūta Jirgensone, Aldis Austers, Laima Kota.

Nominācijā "Zemi es mācos" apbalvos par sasniegumiem un personību latviskā saimniekošanā, komercdarbībā, kas balstīta Latvijas tautas resursos un tradīcijās. Vizionāri: Ēriks Hānbergs, Daina Bruņiniece, Baiba Mikāla, Aigars Rostovskis

Nominācijā "Rabarbers" apbalvos par izciliem sasniegumiem un personību, vēl esot bērnam vai jaunietim, vai darbā ar bērniem un jauniešiem. Vizionāri: Jānis Šipkēvics Juniors, Rūdolfs Mings, Ilga Reizniece, Līga Rudzīte.

Nominācijā "Bize" apbalvos par izciliem sasniegumiem un personību, radot, tulkojot, mācot, izplatot vai izdodot latviešu literatūru. Nominācijas vizionāri ir Māra Zālīte, Līga Blaua, Aivars Berķis, Ieva Kolmane, Aija Melle, Guntars Godiņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti