Kultūras ziņas

Solargrāfijas pionieri Kristians Brekte un Modris Svilāns

Kultūras ziņas

LNMM ciklā "Paaudze" – Māras Kažociņas glezniecība

Gunāram Bīberam – 90

Pasniedzējs ar lielo burtu. Literatūrzinātniekam, kritiķim, profesoram Gunāram Bīberam – 90

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

9. decembrī 90. dzimšanas dienu atzīmē latviešu literatūrzinātnieks, teātra kritiķis, profesors, filoloģijas doktors un ilggadējs pasniedzējs Gunārs Bībers. Pie cienījamā meistara zinības apguvuši zināmi Latvijas filologi, dzejnieki, rakstnieki un literatūras zinātnieki vairākās paaudzēs. Par savu iecienītāko pasniedzēju Bīberu dēvē arī virkne aktieru, teātra un kino režisoru, dramaturgu, horeogrāfu un kultūras producentu.

Latvijas Televīzija uzklausīja kādreizējo studentu un kolēģu atmiņas un vēlējumus profesoram apaļajā jubilejā.

"Viņš lieliski mācēja sintezēt no literatūras uz teātri, uz operu, uz tautas deju, uz baletu. Un tāds arī šobrīd ir mans kontakts ar Gunāru Bīberu, jo vienmēr ir interesanti ar viņu sarunāties," saka Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzeja vadītājs Jānis Siliņš un novēl jubilāram: "Uzturēt sevī to trako, kaut sevī slāpēto, trako, radošo māksliniecisko garu!"

"Negribētos viņu saukt par profesoru, bet par pasniedzēju ar lielo burtu. Viņš mācēja tā pasniegt literatūru! Spilgtā atmiņā, kas mani satrieca, kad viņš lasīja Blaumaņa "Purva bridēju". Viņš lasīja pēdējās rindkopas ļoti monotoni, bet tik dziļi. Ar aizkustinājuma asarām. Mani kā studentu tas satrieca. Un es sapratu, cik svarīgi pasniedzējam ir būt emocionāli iekšā savā darbā," teic režisors Elmārs Seņkovs un, sveicot jubilāru, uzsver: "Svarīgākais ir saglabāt to pasaules mīlestību, kas jums jau ir, un joprojām turpināt sniegt mums pārējiem! Apsveicu!"

Latvijas Literatūras gada balvas 2021 Mūža balvas laureāts Gunārs Bībers
Latvijas Literatūras gada balvas 2021 Mūža balvas laureāts Gunārs Bībers

"Gunārs Bībers bija mans drāmas teorijas pasniedzējs. Brīnišķīgs pedagogs un cilvēks, kurš man palīdzēja ielūkoties dramaturģijā un dramaturgos dziļāk tvert personības," stāsta režisore Inese Mičule. "Es novēlu jums to možo garu, ar kādu jūs nācāt pie mums uz lekcijām. Ikdienā es jums novēlu spēcīgu veselību, kas ir vajadzīga šajos laikos, un pārliecību tam, ka jūs mūs esat iedvesmojis un mēs nesam jūsu dotās zināšanas vēl, un vēl nesīsim! Paldies jums!"

"Neskatoties uz to, kādi mēs bijām, viņš pirmkārt mīlēja savu profesiju, absolūti pārzināja to un centās iedot mums šo te izpratni un arī attieksmi, nosauksim to par mīlestību, pret literatūru," atzīmē režisors, aktieris Intars Rešetins, sveicot jubilāru. "Mēs, teātra pārstāvji, aktieri, mīļi sveicam jūs apaļajā jubilejā. Veselību un lai esat laimīgs!"

Gunārs Bībers dzimis 1931. gada 9. decembrī. Bībers ir ilggadējs un atzinīgi vērtēts Latvijas Universitātes Filoloģijas (tagad Humanitāro zinātņu) fakultātes un Latvijas Kultūras akadēmijas pasniedzējs. Izskolojis ne tikai vairākas Latvijas filologu, rakstnieku, dzejnieku un literatūras zinātnieku paaudzes, bet arī latviešu aktierus, teātra un kino režisorus, dramaturgus, horeogrāfus un kultūras producentus. Darbu Latvijas Kultūras akadēmijā Kultūras vēstures katedras vadītāja un pedagoga amatā no 1991. gada līdz 2011. gadam atzinis par savu laimīgāko posmu akadēmiskās pedagoģijas darbā. Jauno dramaturgu skološanai Latvijas Kultūras akadēmijā radījis speciālu lekciju kursu par dramaturģijas vēsturi. Sarakstījis vairākas Latvijas dramaturģijai veltītas grāmatas, mācību grāmatas par latviešu literatūras vēsturi un teoriju un vairāk nekā 80 rakstus un recenzijas, kas veltītas Latvijas literatūrai un dramaturģijai. Gunārs Bībers ir Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris (1995), Kultūras ministrijas Gada balvas kultūrā laureāts (2008) un Valsts kultūrkapitāla fonda mūža stipendiāts.

2021. gadā Bībers saņēma Latvijas Literatūras gada balvu par mūža ieguldījumu latviešu literatūras un dramaturģijas pētniecībā, kritikā un pedagoģijā. Kā paziņojumā par balvas piešķiršanu atzīmēja balvas ekspertu komisijas pārstāve, dzejniece Daina Sirmā: “Viņa personības harismātiskā šarma zelta putekšņiem apputeksnētā doma aizlidojusi, ieligzdojusi audzēkņu simtos vairākās paaudzēs. Kurš cipargalva saskaitīs un izmērīs profesora viņiem izdāvātos smalki strukturētos spārnus un laiktelpā gandrīz septiņdesmit gadu garumā izsētās iedvesmas? Gunāra Bībera ieguldījums latviešu literatūrā ir pamatīgs kā granīta bluķis mājas pamatos un reizē netverams kā rasa.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti