Kultūra

Septiņās Latvijas pilsētās skatāms Baltijas jūras dokumentālo filmu forums

Kultūra

Fotogrāfijas muzejā atklāj izstādi ar fotostāstiem par Rīgas mazdārziņiem un Skrundu

Pašcieņas pilnus vaibstus atguvusi arī Raiņa un Aspazijas memoriālā māja Baznīcas ielā

Pašcieņas pilnus vaibstus atguvusi arī Raiņa un Aspazijas memoriālā māja Baznīcas ielā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šis gads Latvijas kultūras ainavā aizrit atjaunotu muzeju zīmē. Lielā mērā pateicoties Eiropas naudai, no teju vai avārijas stāvokļa izglābušies virkne namu, kas glabā priekšmetus, stāstus un atmiņas par Latvijas iedzīvotājiem.

Par kultūras vērtībām, ko uzskata par nācijas pamatakmeņiem. Raiņa un Aspazijas vārdi pērn daudz un dikti skandināti par godu abu 150.jubilejas gadam, bet šogad – pateicoties veselu trīs dzejnieku memoriālo muzeju atjaunošanai.

Jūlijā durvis vēra Raiņa dzimtās mājas Tadenavā, augustā – Raiņa un Aspazijas vasarnīca Majoros, bet no sestdienas viesus atkal gaidīs arī abu dzejnieku māja Baznīcas ielā Rīgā.

Neuzkrītoša klaviermūzika, 20.gadu Rīgas trokšņi, Raiņa istabā iezvanās telefons, uz sienas nozib Aspazijas ēna – atjaunotajā memoriālajā dzīvoklī mākslinieki centušies radīt gandrīz autentisku tā laika sajūtu.

„Šīs ir mēbeles, ko Aspazija iegādājās jau pēc Raiņa nāves,” uz zili tapsēto dīvānu un krēsliem viesistabas vidū norāda ilggadējā muzeja vadītāja Gaida Jablovska.

Šī ir viena no autentiskākajām Raiņa un Aspazijas vietām – viņu pēdējā mītne Rīgā, ko abi iegādājās 1923.gadā.

Rainis te mita līdz savai nāvei 1929.gadā, Aspazija – līdz 1933.gadam. Daudz kas no interjera saglabājies un restaurējams pēc fotogrāfijām.

„Man ļoti patika, kā strādāja arhitekts Ēriks Cērpiņš, piesaistot restauratorus. Kā ļoti uzmanīgi, kārtiņu pa kārtiņai, tika meklētas senās tapetes… Jo rakstus jau mēs zinājām, bet tie tonīši? Atmiņu stāstījumi ir atmiņu stāstījumi – vienai kundzei likās, ka tas ir cerību zaļais, citai, ka maigi rozā… (..) Arī kāpņutelpa ir pilnībā saglabāta, ir atklāts tas laikmets, tas senais rotājums, kāds tas bija dzejnieku dzīves laikā,” uzskaita Jablovska.

Kādreiz ļoti apskretušais Baznīcas ielas nams pēc restaurācijas atguvis pašcieņas pilnu fasādi ar logu slēģiem un vārtiem, pa kuriem Rainis redzams izejam 20.gadu kino kadros. Sētas namiņā iekārtota vieta izstādēm un pasākumiem, bet ielas mājas 1.stāvā, kur Raiņa laikā dzīvoja īrnieki – dzejnieku bibliotēka ar vairāk nekā sešiem tūkstošiem grāmatu 17 valodās. Stūrī – galds ar datoru un baltiem cimdiem. Tas pētniekiem.

„Iecere ir tāda, ka šeit apmeklētājs var pienākt, ieiet publiskajā datubāzē un veikt [grāmatas] pasūtījumu. Doma ir, ka to var izdarīt arī Jūrmalā, Tadenavā un Jasmuižā,” stāsta Memoriālo muzeju apvienības vadītāja Rita Meinerte.

Bibliotēkā arī trīs mēnešus būs apskatāms unikāls eksponāts – Raiņa veidota kartotēka uz mazām, Barona Dainu skapim līdzīgām papīra sloksnītēm.

Baznīcas ielas muzeja jauno vizuālo identitāti, tāpat kā Tadenavā un Majoros, veidojis dizaina birojs H2E. Kā caurviju motīvs visos muzejos apmeklētājus sagaida interjerā ieausti Raiņa un Aspazijas citāti - uz galdiem, krēsliem, plauktu sāniem, tā uzsverot ne tikai formu – dzejnieku dzīves telpu –, bet arī saturu – viņu atstāto literāro mantojumu.

„Ja muzeja apmeklētājs, atnākot uz šejieni, izlasa kaut vai vienu citātu, kaut vai pērkot biļeti, varbūt tas viņam būs ierosinājums atvērt kādu grāmatu. Man liekas, ka muzejā par literātiem tekstu nevar būt par daudz,” saka dizainere Inguna Elere.

Un ja šķiet, ka ciemos pie Raiņa un Aspazijas uz atjaunoto Baznīcas ielas māju negribas iet tukšām rokām, muzeja darbinieki iedrošina – ģerānijas, līdakastes un mājas svētība vecos māla podos būs īstais ciemakukulis. Muzejs apmeklētājiem būs atvērts no 10.septembra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti