Pasākumu rīkotāji pie Saeimas protestēs pret 21% PVN piemērošanu kultūrai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Otrdien, 24. novembrī, plkst. 9.30 organizētā pasākumā pie Saeimas nama Jēkaba ielā 11 notiks sapulce „Par atbalstu kultūras pasākumiem!”, kurā piedalīsies Latvijas mūziķi, kultūras dzīves dalībnieki, kā arī koncertu un pasākumu rīkotāji. Sapulces mērķis – pievērst Saeimas deputātu un sabiedrības uzmanību plānotajām netaisnīgajām izmaiņām nodokļu likumdošanā, nosakot 21% PVN ieejas biļetēm daļai no kultūras pasākumiem un notikumiem Latvijā.

Sapulce tiek organizēta pirms izšķirošās Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdes, kas notiks 24. novembrī plkst. 10, un tajā tiks pieņemts gala lēmums par PVN piemērošanu kultūras pasākumu ieejas biļetēm.

Dokumenti

Latvijas kultūras dzīves dalībnieku, veidotāju un organizatoru atklātā vēstule par 21% PVN likmes piemērošanu kultūras pasākumie

Lejuplādēt

1.19 MB

Vairāk nekā 300 radošās inteliģences pārstāvji ar atklātu vēstuli ir vērsušies pie valsts augstākajām amatpersonām, tostarp Latvijas Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, atbildīgajiem ministriem un Saeimā pārstāvēto partiju frakcijām. Vēstulē tiek lūgts nepakļaut valsts kultūras dzīvi stagnācijai, piemērojot 21% PVN kultūras un izklaides pasākumu biļetēm.

Atklāto vēstuli parakstījuši, piemēram, grupas "DaGamba", "Prāta vētra" un "Carnival Youth" mūziķi, kā arī pasākumu rīkotāji no koncertorganizacijas "L.Tips", "BT1 Music", "Positivus", "LiveFest", Dzintaru koncertzāle utt.

Vienlaikus, izprotot valsts situāciju, atklātajā vēstulē Latvijas kultūras ļaudis pauž, ka risinājums ir piemērot visām kultūras un izklaides pasākumu ieejas biļetēm, neatkarīgi no to rīkotāju juridiskā statusa, samazināto PVN likmi 12% apmērā, kā tas ir, piemēram, grāmatniecības un tūrisma nozarei.

Tāpat sabiedrības iniciatīvu platformā ManaBalss.lv ir uzsākta parakstu vākšana par atbalstu kultūras pasākumiem un samazinātas – 12% PVN likmes piemērošanu pasākumu biļetēm.

Jau vēstīts, ka "Latvijas Pasākumu producentu asociācijas" (LaPPA) biedri, Latvijas mūziķi un citi pasākumu rīkotāji iepriekš pauduši iebildumus pret izmaiņām PVN likmes. LaPPA iepriekš norādīja, ka 2016. gadā, nosakot 21% PVN ieejas biļetēm daļai no kultūras pasākumiem un notikumiem Latvijā, plānotais fiskālais efekts netiks panākts, gluži pretēji – kultūras nozare kopumā piedzīvos stagnāciju.

"Grozījumi, kuru mērķis ir iekasēt nodokļus no komersantiem, kas organizē popkultūras pasākumus peļņas gūšanai, visvairāk skars tieši tik "komerciālus pasākumus" kā latviešu mūzikas koncertus, bērnu izrādes, klasiskās mūzikas koncertus, baleta izrādes, pasākumus reģionos, kā arī nelielus mūzikas un mākslas festivālus," norāda sapulces „Par atbalstu kultūras pasākumiem!” rīkotāji. "Minētie pasākumi jau šobrīd notiek tikai pateicoties organizatoru aizrautībai, spējai ar pēdējiem spēkiem savākt nepieciešamos līdzekļus, piepildīt zāles un ļoti rūpīgi plānot budžetu. Taču arī lielākie pasākumi Latvijas nodokļu sistēmas kopējā sloga dēļ varētu tikt pārcelti uz citām valstīm, tā mazinot arī tūrisma un pakalpojumu nozares ieņēmumus."

Saskaņā ar Finanšu ministrijas aplēsēm atbrīvojuma atcelšana varētu skart aptuveni 300 privātos kultūras pasākumu rīkotājus. Pēc FM aplēsēm, nākamajos trijos gados budžeta ieņēmumi no šīm izmaiņām veidos 3,1 miljonu eiro ik gadu. Šis ir viens no priekšlikumiem ieņēmumu palielināšanai valsts nākamā gada budžetā.

PVN likuma grozījumu anotācijā norādīts, ka Kultūras ministrijas ieskatā PVN atbrīvojums ir piemērojams tādiem kultūras pakalpojumiem (teātra un cirka izrādes, koncerti), kurus sniedz publiskas personas, kā arī privātpersonas, kuras veic tai deleģētu pārvaldes uzdevumu kultūras jomā, un sabiedriskā labuma organizācijas, kas veic sabiedriskā labuma darbību kultūras jomā. Līdz ar to tiks nošķirtas kultūras institūcijas, kuras pasākumus rīko komerciālu mērķu sasniegšanai, no kultūras institūcijām, kuras pasākumus rīko sabiedriskā labuma darbības ietvaros un tādu kultūrpolitikas mērķu sasniegšanai, kas sniegti saskaņā ar valsts vai pašvaldības deleģētu kultūras funkciju.

Savu atzinumu par likumprojektu ir sniegusi Konkurences padome, kas redz tajā tirgus kropļošanas elementus. Konkurences padome Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai ir norādījusi, ka likumprojekts pieļauj nepamatoti nevienlīdzīgu attieksmi, kā rezultātā var tikt deformēta konkurence.

Sapulce „Par atbalstu kultūras pasākumiem!” ir saskaņota ar Rīgas domes atbildīgajām institūcijām, un to organizē  „Latvijas Pasākumu producentu asociācija”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti