Pārrobežu projektā attīstīs amatniecību Latgalē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latgalē turpmāko divu gadu laikā ar dažādām aktivitātēm tiks attīstīta amatniecība, veicinot jaunu produktu un pakalpojumu radīšanu. Eiropas pārrobežu sadarbības projekta laikā Latgales pašvaldībās tiks sakārtota infrastruktūra esošajās kultūrvēsturiskajās vietās, iegādātas jaunas iekārtas un rīkotas amatniekiem apmācības.

Pārrobežu projekta "Amatniecība bez robežām" ietvaros attīstīs amatniecību Latgalē
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Lūznavas muižā izveidot kaltuvi, Daugavpils cietokšņa 8.bastiona pulvera pagraba telpās iekārtot keramikas un metālapstrādes darbnīcu – šīs ir dažas no projekta „Amatniecība bez robežām” aktivitātēm, kas tiks īstenotas turpmāko divu gadu laikā, lai attīstītu amatniecības nozari Latgalē un veicinātu tūrismu.

""Amatniecība bez robežām" tas ir Latvijas-Krievijas pārrobežu projekts sadarbības programmas ietvaros, kur galvenā prioritāte ir produktu un pakalpojumu izstrāde, popularizēšana, balstoties uz vietējiem resursiem, un tieši amatniecība šajā nozarē. Ir piedāvātas četru veidu amatniecības nozares,” stāsta projekta “Amatniecība bez robežām” koordinatore Natālija Kurakina.

Amatniecības nozares, kas tiks attīstītas, ir tekstilizstrādājumu, keramikas, kokapstrādes un stikla apstrādes. Lai amatnieki veiksmīgi varētu pārdot izgatavotos produktus un mācētu tos parādīt vietējā un ārzemju tirgū, notiks apmācības. Projekta laikā amatniekiem paredzēti apmācību kursi gan Latvijā, gan arī Krievijā.

Savukārt piecās Latgales pašvaldībās tiks uzlabota jau esošā kultūrvēsturiskā infrastruktūra. Piemēram, Raiņa mājā Berķenelē tiks atjaunota klēts.

„Ir radusies iecere, ka klēts varētu būt laba, lai varētu radīt telpas, kur varētu kaut kādas prasmes apgūt, papētījām ko darīja Pliekšānu ģimene, izrādās, ka Pliekšānu ģimene, kā visi turīgi zemnieki, paši gatavoja tērpus un tērpus gatavoja no dabiskā materiāla – vilna vai lins. Radās ideja, ka varētu vilnas diegu gatavot, vērpt, šķeterēt, izcelt, kā strādāja ar ratiņiem, var adīt un krāsot vilnu un izgatavot dažādus materiālus,” Raiņa mājas Berķenelē direktore Inese Bērziņa.

Balvos esošā amatnieku māja tiks renovēta un siltināta, māja atrodas Balvu pilsētas Lāču dārzā, kurā darbojas koka amatnieks.

„Kurš piedāvā gan teorētiski, gan praktiski apmeklētājiem iepazīties ar šo amatniecības nozari, latviešu tradīcijām, kā arī apskatīt savu izveidoto ekspozīciju,” stāsta Balvu novada pašvaldības pārstāve Lauma Kaļva.

Savukārt desmit pašvaldībās šogad tiks iegādāts moderns aprīkojums.

„Riebiņu novada pašvaldībai būs šujmašīnas, stelles, virpa koka, frēzēšanas un gravēšanas mašīna metālapstrādei, apdedzināšanas iekārta, Krāslavas novada pašvaldībai keramikas mobilo iekārtu komplekts, tai skaitā elektriskā virpa, elektriskā keramikas krāsns, Ilūkstes novadam kokapstrādes komplekts,” uzskaita Natālija Kurakina.

Savukārt nākamajā gadā notiks amatniekiem radošās darbnīcas un kopīgas izstādes.

„Pa četrām grupām būs sadalītas, kas būs metālapstrāde, kas notiks Lūznavā, tekstilizstrādājumu – Porhovā, Krievijā, kokapstrāde – Balvos un keramika – Porhovā. Plānoti desmit amatnieki katrā nozarē, triju dienu radošās darbnīcās strādās.”

Amatnieku produktu popularizēšanai un savstarpējai sadarbībai plānots izveidot jaunu interneta platformu. Kopējais projekta budžets ir 799 470 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti