Parīzē būs skatāma izstāde par Raini un Aspaziju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

20.aprīlī UNESCO galvenajā mītnē Parīzē tiks atklāta izstāde "Aspazija/Rainis: dumpiniece/humānists", šādi atzīmējot abu latviešu rakstnieku 150 gadu jubileju.

Izstāde "Aspazija/Rainis: dumpiniece/humānists" veltīta abiem ievērojamajiem latviešu rakstniekiem. Tā saistošā stāstā atklāj gan viņu biogrāfiskos datus, gan literāro darbu motīvus un dzejas fragmentus. Izstādē varēs ne tikai uzzināt, kā radušies abu dzejnieku pseidonīmi un kādās pilsētās un valstīs viņi uzturējušies, bet arī aplūkot Latvijas teritorijas karti dažādos gadsimtos, kā arī izpētīt valodu izcelsmes koku.

"Ar savu daiļradi un cittautu literatūras tulkojumiem Rainis latviešu valodā ieviesis un aktualizējis vairākus simtus vārdu, kas joprojām ir neatņemama latviešu literārās valodas sastāvdaļa," raksta izstādes tekstu autors Pauls Bankovskis.

Izstādē blakus Latvijas valsti raksturojošiem vēstures faktiem minēti arī tobrīd aktuālie pasaules notikumi, tādējādi radot visaptverošu priekšstatu par laiku, kurā radās abu autoru idejas. Sabrūkot impērijām, daudzas nācijas sāka lolot valstiskas autonomijas cerības, gaisā virmoja idejas par vienotu Eiropu, dzima sociāldemokrātiskā kustība, arvien plašāku atsaucību guva sociālās vienlīdzības un sieviešu emancipācijas idejas.

Kā norāda ekspozīcijas veidotāji, izstāde "Aspazija/Rainis: dumpiniece/humānists" pierāda, ka Raiņa ideju drāmas un filozofiskā dzeja un Aspazijas dumpinieciski temperamentīgās, bieži vien feminisma ideju cauraustās lugas nav zaudējušas aktualitāti arī 21.gadsimtā.

"Četrpadsmit trimdā pavadītajos gados galvenā saikne ar dzimteni ir vēstules. Raiņa un Aspazijas korespondenci veido 14 420 vienību," vēsta izstādes ekspozīcija.

Abu dzejnieku savstarpējā sarakste (vairāk nekā 2500 vēstuļu), kas norisinājās no iepazīšanās brīža 1894.gadā līdz Raiņa nāvei 1929.gadā, iekļauta UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajā reģistrā, savukārt Aspazijas un Raiņa 150 gadu jubileja saskaņā ar UNESCO Ģenerālās asamblejas 37.sesijas lēmumu ir iekļauta UNESCO svinamo dienu kalendārā 2014. - 2015.gadam.

Izstāde norisinās Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē kultūras programmā. Pasākumu izlase veidota, lai starptautisko auditoriju iepazīstinātu ar Latvijas mūzikas un mākslas vērtībām.

Izstādes saturiskās koncepcijas un teksta autors ir Pauls Bankovskis, vizuālo risinājumu veidojis mākslinieks Kaspars Perskis, projekta kuratore ir Memoriālo muzeju apvienības Raiņa un Aspazijas muzeja speciāliste Elvīra Bloma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti